2014-09-16 23:41:14
Φωτογραφία για Κύπρος: Διάλογο και άρση της απεργίας ζητά το Υπουργικό Συμβούλιο
Εν μέσω της «θύελλας» αντιδράσεων εκ μέρους των δημοσίων υπαλλήλων για το ενδεχόμενο φορολόγησης του εφάπαξ και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για μακροχρόνια βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε σήμερα τον υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, να μελετήσει περαιτέρω και να συζητήσει με τους ενδιαφερόμενους τυχόν μέτρα που δεν προϋποθέτουν κατ’ ανάγκη τη φορολόγηση συνταξιοδοτικών ωφελημάτων.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, το Υπουργικό Συμβούλιο θεωρεί βεβιασμένη την απόφαση για λήψη μέτρων στο δημόσιο τομέα και καλεί τις συντεχνίες να ανταποκριθούν θετικά στην πρόσκληση του Υπουργικού για διάλογο.

Σύμφωνα πάντως με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο στοχευόμενος διάλογος με τις συντεχνίες θα αφορά τέσσερα σημεία:

1. επανεξέταση του τρόπου καταβολής του εφάπαξ

2. στόχευση της κοινωνικής σύνταξης


3. επέκταση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

4. βεβαιώνεται τέλος ότι από τις έκτακτες εισφορές ουδεμία θα μονιμοποιηθεί

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τον Προϋπολογισμό του 2015 και ακολούθησε συζήτηση ανάμεσα στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου».

Όπως είπε «σε γενικές γραμμές ο Προϋπολογισμός του 2015 αντικατοπτρίζει τη διόρθωση των δημόσιων οικονομικών, αλλά και την ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας για δημοσιονομική εξυγίανση δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στις προτεραιότητες πολιτικής που αφορούν τα συγχρηματοδοτούμενα αναπτυξιακά έργα καθώς επίσης τις πολιτικές κοινωνικής συνοχής».

Ερωτηθείς ποια μέτρα θα συζητηθούν, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι ξεκάθαρη η δήλωση ότι δεν προϋποθέτει κατ' ανάγκην φορολόγηση συνταξιοδοτικών ωφελημάτων. Να αναμένετε να συζητήσει ο Υπουργός Οικονομικών του προβληματισμούς του με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και ακολούθως να συζητήσουμε».

Σχετικά με την πρόταση για καταβολή του εφάπαξ σε πέντε ισόποσες δόσεις, είπε «να αναμένουμε το διάλογο του υπουργού Οικονομικών με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις από τις οποίες αναμένουμε να ανταποκριθούν θετικά, να ενημερωθούν για τους προβληματισμούς -επαναλαμβάνω τους προβληματισμούς του Υπουργείου Οικονομικών, αν θέλετε είναι μέσα στις υποχρεώσεις του Υπουργείου να γίνεται αυτός ο προβληματισμός- και ακολούθως να ενημερωθείτε».

Σε ερώτηση πόσο αυξημένος θα είναι ο προϋπολογισμός του 2015 σε σχέση με του 2014 είπε ότι «βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης, θα γίνουν κάποιες αναπροσαρμογές μετά τη συζήτηση που έγινε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα ενημερωθείτε».

Κληθείς να πει αν θα είναι σίγουρα αυξημένος ο προϋπολογισμός απάντησε «σίγουρα. Είναι μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος που βρισκόμαστε».

Σε ερώτηση αν υπήρξε συζήτηση και για περικοπές οι οποίες δεν ήταν μόνιμες και μπορούν να γίνουν είπε ότι «η συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο αφορούσε τον προϋπολογισμό, δεν είπαμε ότι έγινε συζήτηση για το εφάπαξ, δεν ήταν το θέμα συζήτησης. Το θέμα συζήτησης ήταν ο προϋπολογισμός, έγινε συζήτηση ανάμεσα στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, αναπτύχθηκαν διάφοροι προβληματισμοί μετά την εισαγωγική παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών και ισχύουν τα όσα σας έχω αναφέρει. Ο Υπουργός Οικονομικών έχει εξουσιοδοτηθεί να καλέσει τις συντεχνίες για διάλογο».

Σε παρατήρηση ότι η ΠΑΣΥΔΥ αρνείται το διάλογο είπε «να περιμένουμε να δούμε αν θα συνεχίσει να έχει την ίδια θέση».

Ερωτηθείς που στηρίζει την αισιοδοξία για απεξάρτηση από την Τρόικα, με βάση τα δεδομένα και το θέμα των εκποιήσεων ανέφερε ότι «η μέχρι στιγμής πιστή εφαρμογή του προγράμματος που έχει ξεπεράσει και τις προσδοκίες ακόμα και της ίδιας της Τρόικα, μας επιτρέπει να έχουμε αυτή την αισιοδοξία, η οποία βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα και την ίδια στιγμή ο σχεδιασμός αυτός προϋποθέτει τη συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ