2014-09-17 08:55:07
Φωτογραφία για ΠΩΣ ΞΕΤΥΛΙΓΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΡΙΒΙΕΡΑ
Μακρύς και κακοτράχαλος είναι ο δρόμος που χρειάζεται να διανύσει η αθηναϊκή Ριβιέρα, η αξιοποίηση δηλαδή του παραλιακού μετώπου της πρωτεύουσας, τόσο λόγω γραφειοκρατίας όσο και εξαιτίας της έλλειψης συνεργασίας και των διαφορετικών επιδιώξεων των αρμόδιων στελεχών της κυβέρνησης. Οι δυσκολίες του εγχειρήματος εμφανίζονται ήδη στην υπόθεση της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, έργο που με βάση τον αρχικό προγραμματισμό θα έπρεπε να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2015. Όπως είναι γνωστό, με απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, πριν από περίπου ενάμιση χρόνο δημιουργήθηκε η εταιρεία Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε., η οποία έχει στόχο την αξιοποίηση σειράς ακινήτων στο παράκτιο μέτωπο με τρόπο συντεταγμένο.

Η εταιρεία αυτή, 100% ιδιοκτησίας του Δημοσίου, στοχεύει κυρίως στην αξιοποίηση των ακινήτων με τη μορφή της παραχώρησης ή με βάση το θεσμό της επιφάνειας. Με άλλα λόγια διαφέρει από το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), που η κύρια δουλειά του είναι η πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου ώστε με τα έσοδα να αποπληρώνεται το χρέος της χώρας.


''Όλο το παρασκήνιο μέχρι και τη μεταβίβαση στην Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε. των 20 ακινήτων''Ο διορισμός του διευθύνοντος συμβούλου της Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Αρη Ματιάτου έγινε τον Αύγουστο του 2013 και παρότι από πέρυσι είχε αποφασιστεί το ποια θα είναι τα πρώτα ακίνητα που θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία, αυτό κατέστη δυνατό μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Τις δύο σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) μεταφοράς των 20 ακινήτων που παρουσίασαν χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης με τον κ. Ματιάτο, συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Για λόγους που δεν είναι ευκρινείς ο πρώην υπουργός Γ. Στουρνάρας καθυστερούσε να υπογράψει τις δύο ΚΥΑ, ενώ χρειάστηκε να παρέλθουν αρκετοί μήνες για να υπογράψει η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη. Αντίθετα, σχετικά γρήγορα, από τη στιγμή που ενημερώθηκε, υπέγραψε ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Ο μόνος που σταθερά υποστήριξε τη δημιουργία της νέας εταιρείας και τους στόχους της είναι ο κ. Μηταράκης.

Η Παράκτιο Αττικό Μέτωπο έχει μπροστά της ένα τιτάνιο έργο, αρχικά να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς πολλών εκ των ακινήτων που της μεταβιβάστηκαν και όσων στη συνέχεια θα της μεταβιβαστούν (πληροφορίες μιλούν για ένα νέο πακέτο ακόμα 20 ακινήτων) και στη συνέχεια να εκπονήσει master plan ώστε το παράκτιο μέτωπο να αξιοποιηθεί με σχέδιο, τις κατάλληλες χρήσεις γης και συνέργειες. Ο στόχος είναι να μη δημιουργηθούν, π.χ., περισσότερα απ’ όσα αντέχει η περιοχή ξενοδοχεία ή χώροι αναψυχής κ.λπ. Με βάση τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, ο διεθνής διαγωνισμός για το master plan θα προκηρυχθεί την άνοιξη του 2015.

Από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο

Ως αθηναϊκή Ριβιέρα θεωρούμε την παραλιακή περιοχή που ξεκινά από το Φάληρο, εκεί όπου θα γίνει η ανάπλαση, αλλά και βρίσκεται σε εξέλιξη το σημαντικό έργο της δημιουργίας της Νέας Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, το οποίο ευτυχώς υλοποιείται από τον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», οπότε προχωρά με ταχείς ρυθμούς και φτάνει μέχρι το Σούνιο. Στην αθηναϊκή Ριβιέρα περιλαμβάνονται η περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, αλλά και ο Αστέρας Βουλιαγμένης, που, εκτός απρόοπτου, θα αξιοποιηθούν από κοινοπραξίες Ελλήνων και ξένων επενδυτών.

Το μεγαλύτερο από τα ακίνητα που έχουν μεταβιβαστεί στην Παράκτιο Αττικό Μέτωπο, μακράν από τα υπόλοιπα, είναι ο Φαληρικός Όρμος, περί τα 700 στρέμματα. Το ακίνητο αυτό είναι σημαντικό, γιατί μεταξύ άλλων δεν έχει θέματα ιδιοκτησίας (είναι καθαρό ότι ανήκει στο Δημόσιο) αλλά και γιατί ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια του έργου του Πάρκου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», συνολικής αξίας 566 εκατ. ευρώ. Αλλωστε, οι αρχικές μελέτες χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα, το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν είναι καθόλου ευχαριστημένο από το πώς εξελίσσεται η υπόθεση της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου.

Το έργο, της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου με ευθύνη των αρμόδιων υπουργείων έχασε το τρένο του ΕΣΠΑ 2007-2013 (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Ανάπτυξης) γιατί δεν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ένταξής του έγκαιρα και γιατί στη συνέχεια οι πόροι που είχαν προβλεφθεί έπρεπε να διατεθούν αλλού. Ακολούθως «μπλέχθηκε» μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων. Είχε μείνει, όπως χαρακτηριστικά, λεγόταν «ορφανό». Με το συγκεκριμένο έργο έχει ασχοληθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ειδικά όταν έγινε αποδέκτης της άκρως δικαιολογημένης ανησυχίας του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Εν τέλει φτάσαμε στο σημείο να «κουρευτεί» ο προϋπολογισμός του, από τα 340 εκατ. ευρώ σε 230 εκατ. και εξ αυτού να είναι αναγκαία και η επικαιροποίηση των μελετών.

Μέσω τριών φορέων η χρηματοδότηση

Με βάση το τρέχον σχέδιο της κυβέρνησης η χρηματοδότηση του έργου του Φαληρικού Όρμου θα προέλθει από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη 2014-2020 του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) με 110 εκατ. ευρώ, από το υπουργείο Υποδομών με 80 εκατ. ευρώ και από το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής με 40 εκατ. ευρώ. Για να προχωρήσουν δηλαδή οι διαδικασίες, χρειάζεται η συνεργασία των τριών αυτών φορέων και εδώ μπαίνει ερωτηματικό ως προς τις προθέσεις της Ρένας Δούρου, που μόλις έχει αναλάβει περιφερειάρχης Αττικής και σίγουρα έχει να αποφασίσει για χιλιάδες τέτοια θέματα.  

Ήδη και παρά το γεγονός ότι στελέχη των υπουργείων Περιβάλλοντος και Υποδομών «διαφημίζουν» με κάθε ευκαιρία ότι το έργο προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες, εκκρεμεί να υπογραφεί από την Περιφέρεια η απόφαση για χρηματοδότηση των νέων μελετών, ένα κονδύλι της τάξεως των 120.000 ευρώ, κάτι όμως που καθυστερεί την πρόοδο των ατελείωτων γραφειοκρατικών διαδικασιών που έχει να υπερπηδήσει το έργο προκειμένου να προκηρυχθεί.

Στο μεταξύ, ρόλο συντονιστή για το έργο έχει αναλάβει από τον περασμένο Ιούλιο η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του υπουργείου Υποδομών, όταν η κυριότητα της έκτασης έχει περάσει στην Παράκτιο Αττικό Μέτωπο. Με άλλα λόγια, πολιτικά υπεύθυνος τώρα για το έργο είναι ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, έσπευσε χθες να δηλώσει πως έχει ολοκληρώσει όλες τις αναγκαίες διαδικασίες. Η συνέχεια ενός ακόμα πολύπαθου έργου στη χώρα μας αναμένεται με ενδιαφέρον, όπως με ενδιαφέρον αναμένεται και η τύχη του εγχειρήματος της Παράκτιο Αττικό Μέτωπο.

Ποια ακίνητα μεταβιβάστηκαν

Τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν στην Αττικό Παράκτιο Μέτωπο με τις δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις είναι τα ακόλουθα:

1. Δημόσιο κτήμα στη Γλυφάδα από τα Αστέρια Γλυφάδας μέχρι το Αθλητικό Κέντρο Αγ. Κοσμά, έκτασης 176.161 τ.μ.

2. Φαληρικός Ορμος, έκταση 757.500 τ.μ. (beach volley, κεραίες Cosmote, Vodafone, Wind, Τae Kwon Do).

3. Εδαφική έκταση 64.100 τ.μ. στην περιοχή Αναβύσσου Αττικής (εστιατόρια, αλιευτικό καταφύγιο - Παλαιά Φώκαια).

4. Στη Βούλα Αττικής 90.095 τ.μ. από Α’ Αλιπέδου Βούλας μέχρι Β’ Αλιπέδου Βούλας (Ναυτικός Ομιλος, ΝΟΤΟΣ, Vivemar).

5. Στη Βούλα - Μεγάλο Καβούρι 62.275 τ.μ. (Ακτή Β’ Βούλας).

6. Ακτή Α’ Αλιπέδου Βούλας έκτασης 146.665 τ.μ. (Ακτή Α’ Βούλας South Coast και εστιατόριο Ακτής Ειρηνικός).

7. Στη Βάρκιζα 7.500 τ.μ.

8. Την εδαφική έκταση των καταργημένων Αλυκών Αναβύσσου 669.095 τ.μ.

9. Εκταση 9.220 τ.μ., Ανάβυσσος Αττικής.

10. Εκταση 8.860 τ.μ. Αγιος Νικόλαος Αναβύσσου Αττικής.

11. Εδαφική έκταση 258.250 τ.μ. στη Λομβάρδα - Κρωπία, Αττικής (ΜΟΗΙΤΟ ΒΑΥ).

12. Εδαφική έκταση 326.315 τ.μ. στο Λαγονήσι Αττικής (GRAND RESORT).

13. Δέλτα Φαλήρου (Μαρίνα Φλοίσβου) 262.423 τ.μ. (NOΠ Φαλήρου).

14. Ακτή Αλίμου 69.725 τ.μ. (Ακτή του Ηλιου - Bolivar).

15. Εκταση από Μαρίνα Φλοίσβου μέχρι κέντρο Φλοίσβου, στο Π. Φάληρο έκτασης 90.825 τ.μ. (Πάρκο Φλοίσβου).

16. Εκταση 20.420 τ.μ. στον Αλιμο Αττικής από ακτή Αλίμου έως όρια Αγίου Κοσμά (παιδικές χαρές, άλσος).

17. Εδαφική έκταση 278.000 τ.μ. στη Γλυφάδα Αττικής (Αστέρια Γλυφάδας).

18. Ακτή Βάρκιζας έκτασης 252.000 τ.μ. (VARKIZA RESORT, YABANAKI, THALASSEA).

19. Μικρό Καβούρι - Βουλιαγμένη (Ακτή Βουλιαγμένης) 96.000 τ.μ.

20. Μαύρο Λιθάρι 1.000 τ.μ. (EDEN Beach). 

«Ναυτεμπορική»

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ