2014-09-18 13:52:24
Φωτογραφία για Έπεσαν τα… γκάζια στο «Μακρύ Στενό» του Ρεθύμνου
Φέτος, το «Μακρύ Στενό» στην εντυπωσιακή παλιά πόλη του Ρεθύμνου, που έχει ακόμα ζωντανές τις πινελιές της νεότερης ιστορίας, δεν είναι τόσο… βάρβαρο σε ηχορύπανση όπως πέρυσι. Οι δημοτικές και αστυνομικές Αρχές, προφανώς εμπέδωσαν τα δίκαια των αιτημάτων των περιοίκων, και… επιτέλους από την αρχή της τουριστικής περιόδου λειτούργησαν έστω και αποσπασματικά. Αντιλήφθηκαν και στην πράξη, παράλληλα, ότι ο δυναμισμός και η συνεχής πίεση που άσκησαν πέρυσι είχε και επακόλουθα και πρώτα στο πρόσωπο του δημάρχου, που μέτρησε μια αισθητή υποχώρηση στις προτιμήσεις των εκλογέων στη συγκεκριμένη περιοχή Και μπορεί το εκρηκτικό, πέρυσι, πρόβλημα να μην βρήκε εξ ολοκλήρου λύση την τρέχουσα περίοδο, όμως, το γραφικό ιστορικό δρομάκι, έπαψε να είναι «η πίστα αγώνων με τις θορυβώδεις μοτοσυκλέτες» και οι παραθεριστές τις νύκτες απολαμβάνουν τον ύπνο τους, κάποιες φορές και με… δόσεις στις οργανωμένες τέσσερις μικρές μονάδες ενοικιαζομένων διαμερισμάτων και δωματίων.


Μια από τις παλιές γυναίκες του Ρεθύμνου στο στενό. Εκπέμπει την αρχοντιά της πόλης που χάνεται σιγά-σιγά…

Το στενό, έστω και χωρίς την μπάρα που είχε από χρόνια σχεδιαστεί να κατεβαίνει στην αρχή του και να… κλείνει την κυκλοφορία τουλάχιστον τις ώρες κοινής ησυχίας, φέτος είχε… αναπνοές στην ηχορύπανση και άντεξε. Ίσως οι αστυνομικές και δημοτικές Αρχές να αντιμετώπισαν εξ αρχής το θέμα με τη δέουσα προσοχή και οι έλεγχοι να ήταν συνεχείς…

ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ…

Υπήρχαν, όμως, και τα ανέλπιστα στη διαμονή των ξένων στα καταλύματα του δρόμου. Ένα ζευγάρι, ας πούμε, Γάλλων (Michel Giraud) που δεν άντεχε τον θόρυβο, αναγκαζόταν τις νύχτες να εγκαταλείπει το… κρεβάτι του διαμερίσματος που ενοικίαζε και να διανυχτερεύει στην παραλία της πόλης. Έγραψε στις εντυπώσεις του στο συγκρότημα Λεφάκη στο διαδίκτυο: «Όμορφα στούντιο, πλήρως εξοπλισμένα που βρίσκονται στην παλιά πόλη, στα εστιατόρια και στην παραλία. Η επικοινωνία μας ήταν με την Έλενα που ήταν διαθέσιμη και προετοίμαζε διάφορες λιχουδιές. Μόνο αρνητικό σημείο ήταν ο θόρυβος στο δρόμο που προκαλείται από τα πολλά σκούτερ και αυτό μπορεί να κάνει δύσκολη τη διαμονή μας τις νύχτες…»

Στο στενό, ένα ζευγάρι Ιταλών με την Τασούλα και την Ελένη Λεφάκη

Μια άλλη παραθερίστρια, η Κατερίνα από την Ιταλία έγραψε: «Θορυβώδης ο δρόμος τη νύχτα και πολύ απασχολημένος», από το Δουβλίνο ο Michelle παρατήρησε ότι «η νύχτα ήταν θορυβώδης» και το ίδιο βεβαιώνει και άλλος ξένος που διέμεινε για λίγες μέρες.

Στο «Μακρύ Στενό» φέτος λειτουργούν από την αρχή της σεζόν σαράντα καταλύματα, όμως την επόμενη χρονιά θα προστεθούν άλλα δεκαπέντε, καθώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων διαπιστώνουν ότι «το δρόμο επιλέγουν πολλοί ξένοι που αναζητούν να βιώσουν έστω για μερικές μέρες ατμόσφαιρα άλλων εποχών και δεν την βρίσκουν…». Ωστόσο, έστω και αραιά, τα δίκυκλα με τις πειραγμένες εξατμίσεις θα συνεχίζουν να περιδιαβαίνουν τον ιστορικό δρόμο, αυτόν που ζούσαν κάποτε οι ξένες κυριαρχίες στην πόλη…

Οι αδερφές Λεφάκη έξω από τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα με την κουλτουριάρικη πινακίδα της επιχείρησης
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ