2014-09-18 14:52:46
Φωτογραφία για ΝΠΔΔ Δήμου Διονύσου: Κατάργηση ή μη;
Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης διαμορφώθηκε ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια με τις δομικές μεταρρυθμίσεις, αρχικά με το σχέδιο «Καποδίστριας» και στη συνέχεια με τον Ν. 3852/2010, γνωστότερο ως «Καλλικράτη».

Σύμφωνα με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό ανασύνταξης και αποκέντρωσης του κράτους, μεταξύ άλλων, δόθηκε στους Δήμους η δυνατότητα της δημιουργίας/ σύστασης έως δύο (2) Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), ένα για τους τομείς κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και παιδείας (βλ. ΕΣΤΙΑ) και ένα για τους τομείς πολιτισμού, αθλητισμού και περιβάλλοντος (βλ. ΘΕΣΠΙΣ), με σκοπό την προώθηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών άσκησης κοινωνικής πολιτικής, με συγκριτικά πλεονεκτήματα την ευελιξία και την αποφυγή των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων της κεντρικής διοίκησης.

Διάκριση αρμοδιοτήτων

Πολλοί συγχέουν τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών του Δήμου με αυτές των ΝΠΔΔ ή υποστηρίζουν ότι αυτές μπορούν να απορροφηθούν με κατάργηση των ΝΠΔΔ. Οι αρμοδιότητες μεταξύ των δημοτικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών των ΝΠΔΔ θα πρέπει να κατανέμονται με βάση τη συμπληρωματικότητα των υπηρεσιών που υπηρετούν ένα θεματικό τομέα.


Για παράδειγμα, η υπηρεσία Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του  Δήμου μπορεί και πρέπει να έχει επιτελικό και σχεδιαστικό ρόλο, ώστε να είναι σαφώς διακριτός από τις υπηρεσίες του «ΘΕΣΠΙΣ» (Πνευματικά κέντρα, Βιβλιοθήκες, Χορωδία, σύσταση Φιλαρμονικής, λειτουργία αθλητικών χώρων, καλλιτεχνικά τμήματα  κλπ). Στο σχεδιασμό συμπεριλαμβάνονται: η χάραξη της πολιτικής μετά από προηγούμενη καταγραφή των υφιστάμενων αναγκών, η εποπτεία και ο συντονισμός των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, η αξιολόγηση και η αξιοποίηση των αντίστοιχων εθνικών προγραμμάτων και των επιχειρησιακών προγραμμάτων μέσω ΕΣΠΑ.

Αντίστοιχα, και με τον ίδιο τρόπο, η υπηρεσία Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης μπορεί να καταρτίζει, να παρακολουθεί και να αξιολογεί το πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης, ενώ το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης, που αποτελεί δομή του ΝΠΔΔ, θα υλοποιεί  το αντίστοιχο τοπικό πρόγραμμα.

Κάθετες, είναι εκείνες που παρέχουν υπηρεσίες στους δημότες, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες του ΝΠΔΔ σε διάφορους τομείς Κοινωνικής Πολιτικής, όπως τα ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», οι παιδικοί σταθμοί, το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης, τα τμήματα Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, Ωδείο κτλ. 

Οι οριζόντιες υπηρεσίες των ΝΠΔΔ παρέχουν επιτελική, διοικητική, οικονομική και τεχνική υποστήριξη στις ανωτέρω κάθετες υπηρεσίες (διοίκηση, δημόσιες σχέσεις, προγραμματισμός, οικονομική υπηρεσία, τεχνική υποστήριξη κτλ) δηλ. τεκμηρίωση, επεξεργασμένα στοιχεία και προτάσεις για τη λήψη αποφάσεων στη συνέχεια. 

Το σύνολο ή μέρος των οριζόντιων υπηρεσιών μπορεί να παρέχεται στο Νομικό Πρόσωπο από τον Δήμο (εφαρμόζεται σε Δήμους ανάλογης δυναμικότητας με τον δικό μας). 

Σχέδιο Νόμου  από το Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης για κατάργηση των ΝΠΔΔ 

Τα τελευταία χρόνια, οι Κοινωφελείς Επιχειρήσεις και τα ΝΠΔΔ των Δήμων, είναι οι δομές που έχουν σηκώσει το βάρος της διατήρησης της κοινωνικής αξιοπρέπειας και της κοινωνικής συνοχής. 
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ