2014-09-29 08:20:30
Φωτογραφία για Ηλεία: Ξεπερνά το 60% η ζημιά στην σταφίδα – Ζητά αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ ο Καλλιμώρος
Με επιστολή του προς τον ΕΛΓΑ ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηλείας Ολυμπίας ΑΕΣ, Γεράσιμος Καλλιμώρος ζητά από τον φορέα να μεριμνήσεις άμεσα για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.

"Η κορινθιακή σταφίδα αποτέλεσε κινητήριο μοχλό της ελληνικής οικονομίας και ακόμα και σήμερα η καλλιέργειά της αποτελεί μεγάλο μέρος του εισοδήματος του Ηλείου παραγωγού. Δικαίως λοιπόν η σταφίδα έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα κυριότερα τοπικά , παραδοσιακά και ιστορικά προϊόντα της Ελλάδας. Στις αρχές Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα στις 02/09,06/09, 11/09 και 15/09, ο νομός Ηλείας επλήγη από παρατεταμένες βροχοπτώσεις οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα να προκαλέσουν εκτεταμένες ζημιές στην παραγωγή της Κορινθιακής Σταφίδας. Το πρόβλημα εντοπίζεται ιδίως στον Δήμο Πύργου και στο Δήμο Ήλιδας. Οι βροχοπτώσεις είχαν σαν αποτέλεσμα να αναπτυχθούν μολύνσεις στα αμπέλια (βοτρύτης), οι οποίες μολύνσεις προκαλούν απώλεια στην παραγωγή μετασυλλεκτικά, κατά την μεταφορά και την αποθήκευση των σταφυλιών.


Οι παραγωγοί οι οποίοι τρύγησαν μετά τις βροχοπτώσεις, απλώνουν τη σταφίδα τους και οι αλλοιώσεις που έχουν υποστεί οι σταφίδες, επεκτείνονται σε ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες με αποτέλεσμα το μέγεθος της ζημιάς να αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, οι παραγωγοί να κινδυνεύουν να χάσουν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους λόγω της υποβάθμισης της ποιότητας του προϊόντος τους αλλά και της μειωμένης προς πώληση ποσότητας σταφίδας από τις αλλοιώσεις λόγω μόλυνσης από τις βροχοπτώσεις. Το μέγεθος της ζημιάς είναι πολύ μεγάλο και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά το 60%.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να ενημερωθούν άμεσα από τους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στους οικείους δήμους που ανήκουν, για το χρονοδιάγραμμα αναγγελιών έτσι ώστε να κάνουν εμπρόθεσμα τις αιτήσεις τους. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουν στους απαιτούμενους μάρτυρες στα αμπέλια τους όπως προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Η αποζημίωση των παραγωγών από τον ΕΛΓΑ κρίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη έτσι ώστε οι παραγωγοί να ενισχυθούν άμεσα οικονομικά για το εισόδημα που θα χαθεί λόγω μειωμένης ποσότητας και υποβαθμισμένης ποιότητας του προϊόντος λόγω καιρικών συνθηκών έτσι ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τις καλλιέργειές τους απρόσκοπτοι.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ ΗΛ-ΟΛ ΑΕΣ Γεράσιμος Καλλιμώρος"

Πηγή: ilialive
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ