2014-09-30 07:19:04
Φωτογραφία για Ευθύνες στη Μετεωρολογική Υπηρεσία για την τραγωδία στην Ιαπωνία
Τουλάχιστον 36 υπολογίζεται ότι είναι οι νεκροί από την έκρηξη του ηφαιστείου Ontake, την ώρα που... τα ιαπωνικά σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη για τρίτη συνεχόμενη ημέρα για να βρουν επιζώντες ανάμεσα στους παγιδευμένους ορειβάτες και τουρίστες.

Όλα αυτά κάτω από αντίξοες συνθήκες καθώς η περιοχή θυμίζει σεληνιακό τοπίο που έχει σκεπαστεί από ένα παχύ στρώμα στάχτης, την ώρα που βράχοι εκτινάσσονται απειλώντας τις ζωές των διασωστών, ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος δηλητηριάσεων από τα τοξικά αέρια που εκλύονται από το ηφαίστειο, που ήταν και η αιτία να διακοπούν προσωρινά οι έρευνες τη Δευτέρα.

Η έκρηξη πάντως του Ontake έφερε στην επιφάνεια σοβαρά κενά στην ασφάλεια των τουριστών και των κατοίκων σε περιοχές κοντά σε ηφαίστεια, κενά που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω της επικοινωνίας μεταξύ των τοπικών αρχών και της κλιματικής υπηρεσίας της χώρας, όπως αναφέρουν τα ιαπωνικά μέσα.


Οι ευθύνες φαίνεται να βαραίνουν την Μετεωρολογική Υπηρεσία για το τραγικό περιστατικό. Όπως έγινε γνωστό, ανέφερε αύξηση στους ηφαιστειακούς σεισμούς στο Ontake στις 11 Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως να κάνει ξεκάθαρο τον κίνδυνο για όσους επισκέπτονταν την περιοχή.

Η τοπική αυτοδιοίκηση του Οτάκι, μιας πόλης κοντά στο ηφαίστειο, αναμετέδωσε τις πληροφορίες στα ορεινά καταφύγια, αλλά αποφάσισε να μην προειδοποιήσει επισταμένα τους ορειβάτες, καθώς η Μετεωρολογική Υπηρεσία δεν αναβάθμισε τα επίπεδα συναγερμού για το Ontake.

Η Υπηρεσία αξιολογεί τα ενεργά ηφαίστεια σε μια κλίμακα από το 1 έως το 5, ανάλογα με τον κίνδυνο έκρηξης. Το Ontake παρέμενε στο επίπεδο 1 μέχρι να γίνει η έκρηξη, που σημαίνει ότι θεωρούσαν την κατάσταση πλήρως ελεγχόμενη. Πολλές τοπικές οργανώσεις, μάλιστα, των οποίων τα ηφαίστεια βρίσκονται στο επίπεδο 1 βασίζονται αποκλειστικά στην Υπηρεσία για να αποφασίσει τον περιορισμό της πρόσβασης στις επικίνδυνες περιοχές των βουνών.

Η ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει αυξήσει τα επίπεδα συναγερμού για ηφαίστεια περισσότερες από 20 φορές από την στιγμή που μπήκε σε λειτουργία το τρέχον σύστημα τον Δεκέμβριο του 2007. Θεωρεί όμως ότι είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν εκρήξεις που οφείλονται σε αέρια, όπως η πρόσφατη τραγωδία, καθώς υπάρχουν ελάχιστα ενδεικτικά σημάδια στον φλοιό της Γης.

Να θυμίσουμε ότι το ηφαίστειο Ontake ή Kiso Ontake είναι το δεύτερο ψηλότερο ηφαίστειο στην Ιαπωνία με ύψος 3.067 μέτρων και βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ναγκόγια, ενώ ήταν ανενεργό μέχρι το 1979, όταν ξέσπασε μια σειρά από εκρήξεις. Το ηφαίστειο έχει πέντε λίμνες κρατήρα. Το Ontake μέχρι πριν από λίγες ημέρες λειτουργούσε ως πόλος έλξης για τουρίστες και ορειβάτες, οι οποίοι έσπευδαν να το επισκεφθούν, για να βρουν την γαλήνη... Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ