2014-10-06 13:18:27
Φωτογραφία για ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Τηλεφωνική επικοινωνία με στόχο να συντονιστούν οι κινήσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας μετά τη νέα πρόκληση της Τουρκίας, αναφορικά με την κυπριακή ΑΟΖ, είχε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Επικοινωνία υπήρξε, επίσης, μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου τόσο με τον Ν. Αναστασιάδη όσο και με τον ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη.

Σε γραπτή δήλωση του, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρει: «Υπό το φως των εξελίξεων στην περιοχή και τις ανακοινώσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με δραστηριότητες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά». 

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, οι Αντ.Σαμαράς και Ν. Αναστασιάδης «συζήτησαν σε σχέση με τα περαιτέρω διαβήματα και μέτρα, με συντονισμό κινήσεων από τις δύο κυβερνήσεις». 


Επίσης, σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται πως ο Ευ.Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους κ. Αναστασιάδη και Κασουλίδη «με στόχο τον περαιτέρω συντονισμό των κινήσεων Ελλάδας και Κύπρου, σε σχέση με τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».

Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης τόνισε ότι η παρενόχληση με οποιονδήποτε τρόπο της εταιρείας που δραστηριοποιείται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ύστερα από συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την ομαλή διεξαγωγή των συνομιλιών. Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, ο κ. Χριστοδουλίδης υποστήριξε πως η ενέργεια της Τουρκίας να εκδώσει οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX), με την οποία δεσμεύει περιοχές στα τεμάχια 2,3 και 9 εντός της κυπριακής ΑΟΖ, για σεισμογραφικές έρευνες, από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 30 Δεκεμβρίου, συνιστά παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και στερείται κάθε νομιμότητας.

«Δεν είναι συμβατή η ομαλή συνέχιση των διαπραγματεύσεων όταν η Τουρκία προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες» τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Τέλος, επισήμανε ότι η κυπριακή κυβέρνηση προχώρησε από την Παρασκευή σε διαβήματα, στα Ηνωμένα Έθνη, την Ε.Ε. και σε χώρες οι οποίες έχουν αναγνωρίσει και έχουν αναφερθεί δημόσια στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ