2014-10-08 18:01:32
Φωτογραφία για ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ ΚΛΗΘΗΚΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε σήμερα ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Άγκυρα Κυριάκος Λουκάκης, μια μέρα μετά την κλήση του πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα Κερίμ Ουράς, στο υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με την τουρκική οδηγία περί ερευνών σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ. Ο Έλληνας πρεσβευτής συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Μουχτάρ Γκιουν.

Την Τρίτη το υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι κατά τη χθεσινή κλήση του Τούρκου πρεσβευτή Κερίμ Ουράς, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αναστάσιος Μητσιάλης «προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για την έκδοση της παράνομης τουρκικής οδηγίας NAVTEX για διενέργεια ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της στην περιοχή».

Σε ανακοίνωσή του στις 4 Οκτωβρίου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καλέσει τη «διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί προκειμένου να εμποδιστούν τα προκλητικά και μονομερή βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς», σημειώνοντας: «Μέχρι τότε θα υποστηρίζουμε τα βήματα στα οποία θα προβεί η ΤΔΒΚ για να κάνει τις αναγκαίες σεισμικές έρευνες, να προμηθευτεί την πλατφόρμα για γεωτρήσεις και να την τοποθετήσει στον χώρο που θα οριστεί, έτσι ώστε να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της επί των πηγών αυτών».

Κομισιόν: Καλύπτει τη Λευκωσία χωρίς να απομονώνει την Άγκυρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλύπτει τη Λευκωσία στο θέμα της πρόσφατης πρόκλησης της Τουρκίας να δεσμεύσει περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ για έρευνες υδρογονανθράκων, αποφεύγοντας όμως κατά την πάγια τακτική της «να τραβήξει πολύ το αυτί» της Άγκυρας
. Αυτό προκύπτει από το κείμενο της Έκθεσης Προόδου για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας που παρουσίασε την Τετάρτη ο απερχόμενος επίτροπος με αρμοδιότητα τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε.

«Η Τουρκία εξέδωσε ανακοινώσεις και ενεπλάκη σε πράξεις που αμφισβητούν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευθεί πόρους υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου προς όφελος όλων των Κυπρίων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό σημείο του κοινοτικού κειμένου. Η Κομισιόν επαναλαμβάνει την υποστήριξή της στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών της να ερευνούν και να εκμεταλλεύονται υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ, το σεβασμό της στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας καθώς και «την ανάγκη για σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών - μελών στα χωρικά τους ύδατα».

Καλεί επίσης την Άγκυρα να μην κάνει δηλώσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα των συνομιλιών για το Κυπριακό, ενώ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία δεν έχει άρει το βέτο της για τη συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΟΣΑ.

Σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές διαφορές, ξεχωρίζει η αναφορά ότι η Ελλάδα συνεχίζει να ενίσταται στην προκήρυξη θαλασσίων οικοπέδων για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλορίζου. Σημειώνεται δε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν προχωρήσει σε επανειλημμένες επίσημες διαμαρτυρίες για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των χωρικών τους υδάτων και του εναερίου χώρου τους από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων ελληνικών νησιών.   

Τουρκική πρόθεση επέκτασης της κατοχής στη θάλασσα βλέπει η Κύπρος

«Η ενέργεια της Τουρκίας, σε μια τέτοια περίοδο, στην ουσία είναι πρόθεση επέκτασης της κατοχής στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε στον Ρ/Σ ''Βήμα FM'' ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης. Όπως είπε, «Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία μέσα από οδηγία προς ναυτιλομένους έχει δεσμεύσει περιοχές στα νότια της Κύπρου και μάλιστα μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, μέσα στα όρια της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε οικόπεδο που βρίσκεται σε εξέλιξη γεώτρηση από την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ. Πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Εκτός από την απόφαση για αναστολή των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό που αποφάσισε ομόφωνα το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αποφασίστηκε και αριθμός πολιτικών, διπλωματικών και οικονομικών μέτρων τα οποία, όπως είπε «θα ανακοινώνονται όταν τίθενται σε εφαρμογή». Εξήγησε ότι είναι μια ενέργεια από την Τουρκία που «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και δεν μπορεί να στηριχθεί σε κανένα επιχείρημα, νομικό, πολιτικό ή άλλο και γι' αυτό τον λόγο δεν υπήρχε άλλη επιλογή στην κυπριακή κυβέρνηση». Τόνισε, επίσης, πως υπάρχει συνεχής αλληλοενημέρωση με την ελληνική πολιτική ηγεσία.

Χάρτης των τουρκικών ενεργειών

Χάρτη, που απεικονίζει τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), παρουσιάζει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο χάρτης δείχνει τις περιοχές στην ΑΟΖ της Κύπρου, τις οποίες η Άγκυρα δέσμευσε από τις 20 Οκτωβρίου έως και τις 30 Δεκεμβρίου για σεισμογραφικές έρευνες με οδηγία προς ναυτιλομένους «navtex».

Οι δεσμευμένες από την Τουρκία περιοχές απεικονίζονται στον χάρτη με κόκκινο χρώμα. Μέσα σε αυτές είναι μέρος του οικοπέδου 9 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου βρίσκεται το κοίτασμα «Ονασαγόρας», στο οποίο άρχισε γεώτρηση η ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS. Επιπλέον, στο κόκκινα χρωματισμένο πεδίο βρίσκεται και μέρος του οικοπέδου 2, το οποίο μαζί με το οικόπεδο 3, έχουν δοθεί για γεωτρήσεις στην ίδια κοινοπραξία. Με κίτρινο χρώμα απεικονίζονται οι περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ, που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για γεωτρήσεις στα ανωτέρω οικόπεδα. Στο 12 (κοίτασμα «Αφροδίτη») έκανε γεώτρηση η αμερικανική εταιρεία Noble, ενώ τα οικόπεδα 10, 11 έχουν δοθεί για γεωτρήσεις στη γαλλική εταιρεία Total.

Η κόκκινη συνεχόμενη γραμμή είναι αυτή που συμφωνήθηκε στις οριοθετήσεις της ΑΟΖ Κυπριακής Δημοκρατίας, Λιβάνου, Ισραήλ και Αιγύπτου. Η συνεχόμενη γαλάζια γραμμή δείχνει τις συντεταγμένες, όπως έχουν δημοσιευτεί, της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση τη μέση γραμμή σε συνάφεια με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η οδηγία της Άγκυρας είναι η σοβαρότερη εξέλιξη από την εποχή που η κυπριακή κυβέρνηση καθόρισε την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, τη διαχώρισε σε οικόπεδα και προχώρησε στη σύναψη συμφωνιών με εταιρείες. Πρόκειται, σύμφωνα με τη Λευκωσία, για «σοβαρή παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και δικαιωμάτων των εταιρειών ENI-KOGAS, οι οποίες είναι σε συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία για να δραστηριοποιηθούν εντός συγκεκριμένων οικοπέδων».

Σημειώνεται ότι η Τουρκία, μετά την απόκτηση του σκάφους «Μπαρμπαρός», έχει την ευχέρεια να προχωρήσει σε σεισμογραφικές έρευνες, γι αυτό και οι σχετικές ανακοινώσεις της είναι πολύ πιο σοβαρές απ’ ό,τι πριν από 3-4 χρόνια, όταν δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα.

Επίσης, με την τελευταία «navtex» της Άγκυρας η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αξιολογείται ως ακόμη πιο σοβαρή, καθώς:

 α) στις περιοχές που δέσμευσε η Άγκυρα εντός της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται σε εξέλιξη γεώτρηση από συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία έχει έρθει σε συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία. 

β) είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά από την Άγκυρα σε μεταφορά πλατφόρμας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ