2014-10-08 19:09:27
Φωτογραφία για ΟΛΑΝΤ: Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
Ένταση και διαδηλώσεις με φόντο τη διάσκεψη της Ε.Ε. στο Μιλάνο

Την ανάγκη εφαρμογής του ευρωπαϊκού προγράμματος επενδύσεων και καλύτερης ρύθμισης της πορείας δημοσιονομικής προσαρμογής επισήμανε ο πρόεδρος τη Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στη Διάσκεψη για την απασχόληση στο Μιλάνο. «H ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας αποτελούν προτεραιότητα για όλους τους Ευρωπαίους, είναι κάτι που μας αφορά όλους», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, κατά την άφιξή του στη Διάσκεψη υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία δημοσιονομική προσαρμογή αν δεν τύχει στήριξης η ανάπτυξη» και αναφέρθηκε στη μεγάλη χρησιμότητα των έξι δισεκατομμυρίων ευρώ που είναι διαθέσιμα για να στηριχθεί η απασχόληση των νέων.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έφτασε στο συνεδριακό κέντρο του Μιλάνου, όπου φιλοξενείται η Διάσκεψη για την απασχόληση στις 16:30 ώρα Ελλάδας, ενώ οι εργασίες ξεκίνησαν μετά από περίπου είκοσι λεπτά.


Ένταση και διαδηλώσεις με φόντο τη διάσκεψη της Ε.Ε. στο Μιλάνο

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες εργαζόμενοι και φοιτητές πλημμύρισαν τους δρόμους του Μιλάνου με αφορμή τη διεξαγωγή της διάσκεψης της Ε.Ε. για την Απασχόληση διαδηλώνοντας ενάντια στις ευρωπαϊκές πολιτικές και την προωθούμενη μεταρρύθμιση της εργασιακής νομοθεσίας από την κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι.

Στο «κόκκινο» η ένταση και στην ιταλική Γερουσία, όπου ψηφίζονται ταυτόχρονα οι αλλαγές στα εργασιακά υπό τη μορφή παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Γερουσιαστές του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο προχώρησαν σε προσωρινή κατάληψη στην αίθουσα συνεδριάσεων διαμαρτυρόμενοι για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζητά ο Ρέντσι.

«Είμαστε έτοιμοι να καταλάβουμε τα εργοστάσια» ήλθε το μήνυμα-προειδοποίηση του γενικού γραμματέα του συνδικάτου Fiom Μαουρίτσιο Λαντίνι, ο οποίος βρέθηκε στις πρώτες γραμμές της ογκώδους συγκέντρωσης έξω από το μέγαρο της Έκθεσης του Μιλάνου.

Επεισόδια και συμπλοκές ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων καταστολής στο περιθώριο της συγκέντρωσης χωρίς να λάβουν εκτεταμένες διαστάσεις. Φοιτητές κατέλαβαν συμβολικά την τοπική διεύθυνση του υπουργείου Εργασίας στο Μιλάνο. Στους δρόμους υψώθηκαν πανό κατά της κυβέρνησης με τους διαδηλωτές να ρίχνουν αυγά σε αφίσες με το πρόσωπο του Ματέο Ρέντσι. Η ιταλική πόλη είχε μετατραπεί από το πρωί σε φρούριο λόγω της άφιξης των Ευρωπαίων ηγετών. Η αστυνομία απέκλεισε τη ζώνη της Έκθεσης του Μιλάνου, ενώ η κυκλοφορία παρέλυσε, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Η διάσκεψη στο Μιλάνο συμπίπτει χρονικά με την πιο σημαντική κοινοβουλευτική δοκιμασία με την οποία έρχεται αντιμέτωπος ο Ματέο Ρέντσι στους οκτώ μήνες που κρατά τα ηνία της εξουσίας.

Παρά την αντίδραση των συνδικάτων και αψηφώντας τις εντάσεις από την αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Ρέντσι επέμεινε να συνδέσει με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του τις αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία και συγκεκριμένα την τροποποίηση του Άρθρου 18 με την κατάργηση των διατάξεων που προβλέπουν την επαναπρόσληψη εργαζομένων στην περίπτωση απόλυσης χωρίς βάσιμη αιτία.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε την ψήφο εμπιστοσύνης, πρακτική συνήθης για τα ιταλικά πολιτικά δεδομένα, για να επισπεύσει τις αλλαγές που αποτελούν «κόκκινο» πανί για τα συνδικάτα, αλλά και την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του.

Τα συνδικάτα επιμένουν στην πανιταλική απεργία που έχουν εξαγγείλει για τις 25 Οκτωβρίου μετά και την άκαρπη συνάντηση που είχαν την Τρίτη με τον Ματέο Ρέντσι στο Παλάτσο Κίτζι.

«Θέλουμε να αφανίσουμε το δηλητήριο που σκοτώνει τις επενδύσεις» επέμεινε από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Εργασίας Τζουλιάνο Πολέτι στην ομιλία του προ της ψηφοφορίας στη Γερουσία, όπου η ένταση χτύπησε επίσης «κόκκινο» με διαμαρτυρίες των Γκρλίνι, οι οποίοι διέκοπταν διαρκώς την ομιλία του. Ο πρόεδρος της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο ζήτησε από τον εκπρόσωπο του Κινήματος 5 Αστέρων να εγκαταλείψει την αίθουσα, αλλά γερουσιαστές του Κινήματος δημιούργησαν με τα σώματά τους «ασπίδα» γύρω του και οι υπάλληλοι της Γερουσίας δεν μπόρεσαν να τον υποχρεώσουν να απομακρυνθεί.

Ο Ματέο Ρέντσι θέλει να χρησιμοποιήσει τις αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία για να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους τους ότι προχωρά με την μεταρρυθμιστική του ατζέντα σε μία στιγμή κατά την οποία η Ιταλία καθυστερεί την εφαρμογή πολιτικών εξυγίανσης και μείωσης του χρέους εξαιτίας της δυσχερούς κατάστασης της οικονομίας και της ανεργίας-ρεκόρ με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη.

Αυτή καθαυτή η διάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών, η οποία αρχικά παρουσιάστηκε ως σύνοδος και εν συνεχεία υποβαθμίστηκε σε «υψηλού επιπέδου διάσκεψη», δεν αναμένεται να έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα και προφανώς θα επισκιαστεί από την αναζωπυρωθείσα διαμάχη για τη λιτότητα και τους εθνικούς προϋπολογισμούς με την Γαλλία και την Ιταλία να βρίσκονται «στη γραμμή του πυρός».

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ