2014-10-09 04:06:08
Φωτογραφία για Δεύτερη η Κύπρος στην ΕΕ σχετικά με θανάτους νέων σε τροχαία
Η Κύπρος βρίσκεται στη 2η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τους θανάτους νέων σε οδικές συγκρούσεις, με βάση τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, ενώ έχουν καταγραφεί το 2014, μέχρι σήμερα, 33 θανατηφόρα δυστυχήματα με 34 νεκρούς από τους οποίους οι 14 ήταν ηλικίας μέχρι 25 ετών, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος πρόσθεσε πως η κυβέρνηση, ως μέτρο πρόληψης, επέκτεινε το σύστημα Προειδοποιήσεων/ Παρατηρήσεων, ώστε να δίνει στους οδηγούς ευκαιρίες συμμόρφωσης με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας.

Σε χαιρετισμό του, που διάβασε ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Ανδρέας Λουκά, κατά την τελετή έναρξης του Προγράμματος Οδικής Ασφάλειας «ΦΑΕΘΩΝ», ο κ. Νικολάου είπε πως ως αποτέλεσμα, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, οι παρατηρήσεις ανέρχονται στις 20.358 και οι προειδοποιήσεις στις 2.177.

Εξέφρασε τη λύπη του γιατί 1,2 εκατομμύρια υγιείς άνθρωποι ανά το παγκόσμιο χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο σε τροχαία ατυχήματα, άλλα 20-50 εκατομμύρια άνθρωποι τραυματίζονται σε τροχαία και ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς μένουν ανάπηροι για όλη την υπόλοιπη ζωή τους και σημειώνει πως το 2020 τα τροχαία ατυχήματα αναμένεται να είναι η τρίτη αιτία θανάτου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η πρόληψη είναι ο καλύτερος και ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά τα κοινωνικά προβλήματα και πόσο μάλλον όταν αυτά αφορούν τα οδικά δυστυχήματα, τα οποία έχουν αποτελέσματα μη αναστρέψιμα
. Συνεπώς η καλλιέργεια οδικής συνείδησης πρέπει να ξεκινά από μικρή ηλικία, κατά την οποία τα παιδιά διαμορφώνουν τις ορθές νοοτροπίες που θα τα συνοδεύουν στην υπόλοιπη τους ζωή», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Σε ό,τι αφορά την οδική ασφάλεια, είπε πως η κυβέρνηση, βάσει του Προγράμματος Διακυβέρνησης, επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα πρόληψης, και για αυτόν τον λόγο επιδιώκει να προωθήσει την ενεργότερη συμμετοχή, εκπαίδευση και επιμόρφωση των πολιτών, και ιδιαίτερα των παιδιών, σε κοινωνικά προβλήματα.

Για την αστυνόμευση, ανέφερε πως πρέπει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακυβέρνησης, άρχισαν να εφαρμόζονται σύγχρονες μέθοδοι, όπως είναι η πρακτική της οδικής αστυνόμευσης (road policing), αντί της τροχαίας αστυνόμευσης (traffic policing), η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση των τροχαίων παραβάσεων και της εγκληματικότητας γενικότερα.

«Για να πετύχουμε το ζητούμενο», σημείωσε, «που είναι η συμμόρφωση όλων με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας πρέπει να εφαρμόζουμε αποτελεσματικές προληπτικές δράσεις όπως για παράδειγμα η διαφώτιση του κοινού σε όλα τα επίπεδα, η αύξηση των εκστρατειών διαφώτισης και διαλέξεων σε μαθητές και η διοχέτευση διαφωτιστικών μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία έχουν ως άμεσους αποδέκτες κυρίως τους εφήβους και τους νέους μας».

Καταληκτικά ανέφερε πως «όλοι θέλουμε να υπάρχει ασφάλεια στους δρόμους όπου διακινούμαστε καθημερινά με τα αυτοκίνητα και τα μοτοποδήλατα μας, αλλά είναι χρήσιμο να πούμε επίσης ότι είναι καιρός πια και στην Κύπρο, παραδειγματιζόμενοι από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να στραφούμε ως κοινωνία σε πιο οικονομικούς, ευεργετικούς και οικολογικούς τρόπους μεταφοράς, όπως: η ποδηλασία, το περπάτημα και η χρήση μέσων μαζικής κυκλοφορίας».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ