2014-10-10 12:23:43
Φωτογραφία για «Μαύρα σύννεφα» πάνω από τη Γερμανική οικονομία...
Σε ύφεση φαίνεται πως “γλιστράει” και η οικονομία της Γερμανίας Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν και επιβεβαιώνουν εν πολλοίς το γεγονός κυριολεκτικά προκαλούν σοκ στην επενδυτική κοινότητα που στήριζε τις ελπίδες ανάκαμψης της Ευρωζώνης στη δυναμική του Βερολίνου.

Όπως επίσημα ανακοινώθηκε οι γερμανικές εξαγωγές κατρακύλησαν κατά 5,8% τον Αύγουστο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση τους από την κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης τον Ιανουάριο του 2009. Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία ανέφερε ότι οι καλοκαιρινές διακοπές σε κάποια γερμανικά κρατίδια συνέβαλαν στη μείωση τόσο των εξαγωγών όσο και των εισαγωγών, αλλά τα στοιχεία αυτά δεν παύουν να σκιαγραφούν μία ζοφερή εικόνα για τη Γερμανία, μετά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα και έδειξαν μεγάλες μειώσεις στις βιομηχανικές παραγγελίες και τη βιομηχανική παραγωγή.

Τα στοιχεία αυτά είναι πιθανόν να κάνουν εντονότερη τη συζήτηση για το αν η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ θα πρέπει να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές αντί να έχει ως προτεραιότητα τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού
. Τα απογοητευτικά στοιχεία έρχονται σε μία περίοδο που διογκώνονται οι πιέσεις στη Γερμανία να χρησιμοποιήσει την εύρωστη κατάσταση του προϋπολογισμού της για να προωθήσει τις δημόσιες δαπάνες και να στηρίξει την ανάπτυξη της Ευρώπης.

Για την ώρα, ωστόσο, η πρωταρχική οικονομική προτεραιότητα της κυβέρνησης Μέρκελ είναι να υλοποιήσει την υπόσχεσή της για έναν πλήρως ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2015. “Δεν έχουμε ανάπτυξη πλέον. Έχουμε πολύ λίγες επενδύσεις στη Γερμανία εδώ και χρόνια” δήλωσε ο κ. Φόλκερ Τράιερ που είναι επικεφαλής οικονομολόγος στο γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (DIHK).

Οι εισαγωγές (εποχικά προσαρμοσμένες) μειώθηκαν κατά 1,3% σε σύγκριση με τον Ιούλιο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε ΈΡΕΥΝΑ του Ρόιτερς ανέμεναν την αύξησή τους κατά 1%. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη μείωση των εξαγωγών (4%), μετά την αύξησή τους κατά 4,8% τον Ιούλιο. Το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου διαμορφώθηκε στα 17,5 δισ. ευρώ από 22,2 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Η γερμανική οικονομία ξεκίνησε δυνατά το 2014, αλλά συρρικνώθηκε 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο. Αυξάνονται δε οι ενδείξεις ότι αναπτύχθηκε ελάχιστα στο τρίτο τρίμηνο και ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν νέα συρρίκνωσή της στην περίοδο αυτή, κάτι που θα αντιστοιχούσε σε τεχνική ύφεση. Αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε επί τω χείρω τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας το 2014 (στο 1,4% από 1,9%) και το 2015 (στο 1,5% από 1,7%).

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει σε δημοσίευμά της, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, ότι μία ομάδα κορυφαίων οικονομικών ινστιτούτων αναμένεται να περικόψουν σημαντικά τις προβλέψεις τους για τον ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας στο 1,3% για φέτος και 1,2% για το 2015, αντί της προηγούμενης πρόβλεψής τους για ρυθμούς ανάπτυξης 1,9% και 2%, αντίστοιχα.

Στο μεταξύ ένδειξη ότι η κυβέρνηση στο Βερολίνο προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ύφεσης είναι ότι αξιωματούχοι της ετοιμάζουν νομοθεσία για να παρατείνουν και στο επόμενο έτος τα επιδόματα για μειωμένες ώρες εργασίας σε προβληματικές επιχειρήσεις, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Rheinische Post.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ