2014-10-10 13:28:19
Φωτογραφία για Κάτω Από τα 90 Δολ. το Βαρέλι η Τιμή του Αργού
Κάτω από το ψυχολογικό «φράγμα» των 90 δολ. το βαρέλι έχει πέσει η τιμή του αργού. Η αγωνία των αγορών για φαινόμενα υπερπροσφοράς και εξασθένιση της παγκόσμιας ζήτησης, έχει στείλει τις τιμές του Brent και του WTI σε επίπεδα ανάλογα του 2012. Αυτή τη στιγμή το Brent βρίσκεται στα 88,77 δολ. το βαρέλια και το WTI στα 84,21 δολ.

Μία από τις βασικές αιτία για την ανησυχία της αγοράς είναι η αλματώδη άνοδος της παραγωγής των ΗΠΑ, που έχει φτάσει σχεδόν τα 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, 70% και πλέον σε σχέση με τα επίπεδα του 2008, σύμφωνα τα δεδομένα της EIA.

Η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έχει γρήγορα εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο χάρη στην «επανάσταση» της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking).

Παράλληλα, η πτώση του αργού, πάνω από 20% σε σχέση με τα επίπεδα-ρεκόρ του φετινού Ιουνίου, προσδίδει στην αγορά πετρελαίου τον ορισμό του bear market, που είναι ενδεικτική μιας παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, όπως τόνισε αναλυτής στο Bloomberg.


Ό ίδιος αναλυτής δήλωσε ότι η δυναμική έχει αλλάξει, ενώ πρόσθεσε, ότι, καθώς τα εμπορεύματα έχουν να κάνουν με την προσφορά και την ζήτηση, αυτήν την στιγμή είναι και οι δύο αρνητικές.

Εξάλλου, το πρόσφατο ράλι της τιμής του δολαρίου υπήρξε άλλος ένας από τους λόγους της πτώσης στις τιμές του αργού, όπως λένε οι αναλυτές.

Παράλληλα, η χαλάρωση στην πολιτική τιμών της Σαουδικής Αραβίας, που είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο παραγωγός πετρελαίου, έχει οδηγήσει σε πτώση κατά 20% το Brent, ενώ δεν θεωρείται πιθανό να μειώσει την παραγωγή, προκειμένου να ανέβουν οι τιμές. Αυτή η αντίληψη έχει επίσης βοήθησε να ωθήσει ΗΠΑ οι τιμές του φυσικού αερίου κοντά στα 3 δολάρια ανά γαλόνι, το χαμηλότερο τους σε τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.

Χθες το πετρέλαιο Brent έπεσε κατά 1,8%, στα 89,67 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2012 κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έπεσε, μάλιστα, μέχρι τα 89,72 δολάρια, που αποτελεί χαμηλό από τις 25 Ιουνίου του 2012.
energia
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ