2014-10-11 01:13:00
Φωτογραφία για Πώς ψήφισαν οι Αχαιοί βουλευτές στη συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης - Σε εξέλιξη η ψηφοφορία - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
00:58 Έτσι ψήφισαν οι Βουλευτές του Νομού Αχαΐας:

Νταβλούρος Θανάσης (ΝΔ): ΝΑΙ

Νικολόπουλος Νίκος: ΟΧΙ

Κανελλοπούλου Μαρία (ΣΥΡΙΖΑ): ΟΧΙ

Χατζηλάμπρου Βασίλης (ΣΥΡΙΖΑ): ΟΧΙ

Παπανδρέου Γιώργος (ΠΑΣΟΚ): ΝΑΙ

Τσούκαλης Νίκος (ΔΗΜ.ΑΡ.): ΟΧΙ

Καραθανασόπουλος Νίκος (ΚΚΕ): ΟΧΙ

Νταβρής Γιώργος: ΑΠΟΥΣΙΑΖΕ

Αρβανίτης Μιχάλης (Χρυσή Αυγή): ΟΧΙ

00:50 Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στη Βουλή η ψηφοφορία για την παροχή εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση. Σε λίγο πώς ψήφισαν οι εννέα βουλευτές της Αχαΐας.

00:45 Πριν λίγο ο Πρωθυπουργός είπε: "Ξεπεράστε τις παιδικές σας ασθένειες. Προσπαθείτε να εξασκήσετε ιδεολογική τρομοκρατία στους αντιπάλους σας και στοχοποιείτε και δημοσιογράφους όπως τον Πρετεντέρη (ακούστηκαν έντονα γέλια από τα έδρανα της Βουλής). Βάζετε εμπάργκο και σε βουλευτές όπως τον Άδωνι Γεωργιάδη."


00:19 Αντώνης Σαμαράς: «Στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε μόνιμη σύγχυση και τώρα προσθέτουν ένα καρύκευμα μετριοπάθειας, αλλά αυτό βγάζει μια τοξική γεύση αλαζονείας.

Αυτό που παρουσίασαν δεν είναι πρόγραμμα αλλά λίστα γάμου, ξεχνούν όμως ότι στο τέλος τον ξυρίζουν το γαμπρό.»

00:07: Και συνέχισε ο Αντώνης Σαμαράς: Ευτυχώς για την Ελλάδα και δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ το χρέος της χώρας μας είναι βιώσιμο. Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο Μνημόνιο. Σε όσους έλεγαν ότι θα χρειαστούμε νέο Μνημόνιο στείλτε τους χαιρετίσματα. Μπορούμε να βγούμε από το Μνημόνιο 1,5 χρόνο νωρίτερα. Αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε.

Οι δόσεις για τις οφειλές θα αυξηθούν σε 72 με 100 και θα μειωθούν τα πρόστιμα και τα επιτόκια. Απόφασή να καταργηθεί και η προσωποκράτηση".

23:55: Στο βήμα αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στο άνοιγμα της ομιλίας του ανέφερε τα εξής: Ακούγοντας κανείς τον κ. Τσίπρα κατάλαβε την ματαιότητα κάθε συνεννόησης μαζί του.

Για το μεγάλο θέμα που το Σύνταγμα προβλέπει, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς ντροπή, βάπτισε ΣΥΙΡΖΑ όποιο βουλευτής δεν είναι ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ.

Είναι ένας μικρός Ναπολέοντας… θεώρησε αργυρώνητους τους βουλευτές που θα ήθελαν να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πολιτική αθλιότητα και ντροπή να ακούγονται αυτά εδώ μέσα.

Η παρεΐτσα των συνιστωσών, με την τρομοκρατία που μπορείτε να κάνετε, δεν θα τρομοκρατήσει τους βουλευτές….

Κατηγορήθηκα ότι δεν έρχομαι συχνά στη Βουλή. Είναι διάλογος να εκτοξεύετε λάσπη στον ανεμιστήρα; Καλό είναι να μάθετε ότι όποιος βρίζει μόνος του τα λέει και μόνος του τα ακούει. Τον έχετε ακυρώσει μόνος σας τον διάλογο."

23:35 Ανέβασε τους τόνους κατά του Αλέξη Τσίπρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Με αφορμή τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας περί μη αποδοχής από την μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ των συμφωνιών που θα γίνουν στο εξής σε διεθνές επίπεδο για την ελληνική οικονομία δήλωσε:

«Βαριά ατοπήματα από τον Αλέξη Τσίπρα. Με τρόπο αδιανόητο υπονόμευσε το εθνικό συμφέρον και διαπραγματευτική θέση της χώρας. Θέλησε να παρεμποδίσει να γίνει η συμφωνία για επιστροφή στην ομαλότητα. Φοβάται ότι χάνει το παιχνίδι του. Εκβίασε ανοικτά τη Βουλή και τους θεσμού, ταπείνωσε τον Κάρολο Παπούλια και στήριξε τους εκβιαστικούς υπολογισμούς τους στην ψήφο της Χρυσής Αυγής Εκβιάζετε συνειδήσεις. Φοβάστε την έξοδο από την κρίση. Αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας είναι η καμπή που θα οδηγήσει το λαό να συνειδητοποιήσει ποιο είναι το πραγματικό δίλλημα»

23:26 Προς το τέλος της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας ανέφερε: "Προχωρήστε συντεταγμένα και έγκαιρα σε προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία. Να πάμε σε εκλογές με ομαλό τρόπο για να υπάρξουν περιθώρια συμφωνίας για πρόεδρο. Οι ώρες είναι κρίσιμες.

Εμείς έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν λέμε εκλογές τώρα και εκλογή προέδρου με ευρύτατη συμφωνία. Το καινούργιο έρχεται κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει."

23:19 Επίσης ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε: "Η εμπιστοσύνη θα είναι πολύ μακριά από τους 180 που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Τι θα λέτε έχω τους 180 και τους κρύβω; Δεν θα σας αρκεί ο αριθμός ούτε με τα κιάλια δεν θα τον δείτε. Τι θα κάνετε; Θα συνεχίζετε να παραπέμπετε σε λογικές του 1965 και μάλιστα επί 4 μήνες θα κρατάτε τη χώρα δέσμια ενός προεκλογικού κλίματος και σεναρίων ευτελισμού;

Ζήτω από τον κ. Σαμαρά να το ξανασκεφτεί. Σας προτείνω να πράξετε όπως προβλέπει το συμφέρον της χώρας. Η παραμονής σας στις καρέκλες της εξουσίας δεν συνεπάγεται σωτηρία της χώρας. Μπορεί να φανταστεί κανείς την Ελλάδα και χωρίς εσάς στις καρέκλες της εξουσίας.

Είστε κυβέρνηση περιορισμένου χρόνου πώς να έχετε κύρος και διαπραγματευτική δύναμη; Δείτε τις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Όλες μιλούν για μια διαφορά συντριβής."

23:11 Επιπλέον ο κ. Τσίπρας σημείωσε: "Είστε στη λογική του καλού και υπάκουου μαθητή που καρφώνετε τους συμμαθητές σας στη δασκάλα… Η κυρία Μέρκελ και ο κ. Σαμαράς είναι σε πλήρη συμφωνία και οι δύο συμφωνούν ότι το χρέος είναι βιώσιμο κατά συνέπεια τη θα διαπραγματευτείτε για το χρέος αφού συμφωνείτε σε όλα;"

22:55 Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι "τελικά η κυβέρνηση κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της επερχόμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Κάνετε πρόβα αντιπολίτευσης, καλά τα πάτε", είπε.

Και συνέχισε: "Οι εξαγγελίες μας στη ΔΕΘ που είχαν απήχηση στην κοινωνία ήταν κομβικό σημείο για τις πολιτικές εξελίξεις... Ξεπατικώνεται το πρόγραμμά μας προσπαθώντας να υποσχεθείτε φοροαπαλλαγές.

Δυστυχώς όμως λίγοι είναι αυτοί που κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια γιατί παρά τις υποσχέσεις σας νομιμοποιείτε τον ΕΝΦΙΑ, ποιον να πείσετε λοιπόν; Ισχυρίζεστε ότι προετοιμάζετε την έξοδο από το Μνημόνιο εσείς δεν μας λέγατε ότι ακόμα και αν δεν υπήρχε το μνημόνιο θα έπρεπε να το τηρήσουμε γιατί βγάζει την χώρα από την κρίση. Τόση υποκρισία;"

22:52 Στο βήμα αυτή την ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

22:17 Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, όπου βρίσκεται αυτή την ώρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε μεταξύ άλλων: "Η ψήφος εμπιστοσύνης δεν είναι προκαταβολή ψήφου για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι πρόωρες εκλογές σημαίνουν επιβάρυνση της οικονομίας όχι όμως και δυναμική νίκης για όσους δυσκολεύουν την εθνική διαπραγμάτευση. Εμείς καταθέτουν σχέδιο οριστικής εξόδου από το Μνημόνιο, μέχρι το 2016 θα φανούν πλήρως τ’ αποτελέσματα."

21:37 Σε υψηλούς τόνους η ομιλία του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος ο οποίος αποκάλυψε ότι ο Υπουργός Υγείας κ. Βορίδης χθες έλεγε ψέματα όταν υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι στο Ερρίκος Ντυνάν πληρώθηκαν.

Ο κ. Καμμένος επικαλέστηκε σχετικό δελτίο Τύπου των εργαζομένων οι οποίοι ξεκάθαρα δηλώνουν ότι παραμένουν απλήρωτοι.

Παράλληλα έκανε λόγο για εσχάτη προδοσία αναφορικά με τους πολιτικούς που με τις αποφάσεις τους έβαλαν τη χώρα στο Μνημόνιο.

20:45 Την πρότασή του για κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας ειδικού σκοπού επανέφερε την Παρασκευή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός, στην συζήτηση στην Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Παρόμοια πρόταση ακούστηκε και από τους ανεξάρτητους βουλευτές Ι.Κουράκο και Χρ.Αηδόνη. Ο τελευταίος δήλωσε ότι απόψε θα ψηφίσει «όχι». Ίδια στάση και από Βουδούρη και Τζάκρη.

Παράλληλα, o κ. Κρεμαστινός ξεκαθάρισε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι είναι αδύνατον βουλευτές που την στήριξαν όλο το προηγούμενο διάστημα -πολλές φορές παρά τη θέληση και τα πιστεύω τους- να την εγκαταλείψουν.

«Επανέρχομαι στην πρόταση ευρύτατης συνεργασίας για κυβέρνηση ειδικού στόχου, υπό πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, ακόμα και με εναλλακτική πρωθυπουργία των αρχηγών των κομμάτων που θα συμμετάσχουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κρεμαστινός και πρόσθεσε: «Μια τέτοια κυβέρνηση θα καταστήσει τη χώρα ισχυρότερη στη διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του χρέους».

«Θα συμβάλω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη σταθερότητα της πατρίδας μου» δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χρήστος Αηδόνης στη συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης στη Βουλή. Ταυτόχρονα, όμως, ανέφερε ότι η άρνησή του στην πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης έχει το μήνυμα της ανάγκης για συνεννόηση και ριζοσπαστικές αλλαγές και δεν συνιστά μήνυμα αποσταθεροποίησης.

«Είμαστε στη στιγμή της απαιτούμενης εθνικής συνεννόησης. Αλλά και της ανάγκης να δώσουμε οριστική λύση σε παθογένειες που μας κρατούν καθηλωμένους. Πιστεύω ότι είναι ευκαιρία στην αναθεώρηση του Συντάγματος να προβλεφθεί σταθερός κύκλος διακυβέρνησης, για να εξαφανίσουμε μια κακοδαιμονία του πολιτικού μας συστήματος που καθηλώνει πολλές κυβερνήσεις και τις καθιστά ενδοτικές και ευάλωτες στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία» είπε ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόσθεσε:

«Δεν πιστεύω στις εκλογές, όπως δεν πιστεύω ότι καμία μακρά προεκλογική περίοδος θα βοηθήσει τη χώρα μου. Θα συμβάλω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη σταθερότητα της πατρίδας μου. Η άρνησή μου στην ψήφο εμπιστοσύνης που ζητάει σήμερα η κυβέρνηση, δεν επιζητά την αποσταθεροποίηση αλλά είναι ένα μήνυμα για ανάγκη συνεννόησης και ριζοσπαστικών αλλαγών».

«Παρούσα» στην πρόταση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση, δηλώνει ότι θα πει η ανεξάρτητη βουλευτής, η οποία εξελέγη με την ΔΗΜΑΡ, Κατερίνα Μάρκου.

«Η κυβέρνηση δεν κατάφερε ως σήμερα να βάλει τη χώρα με σχέδιο σε τροχιά ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Από την άλλη πλευρά, είναι κατανοητό και δεδομένο ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, στην εξαιρετικά δύσκολη σημερινή συγκυρία. Η χώρα χρειάζεται έναν εύλογο χρονικό ορίζοντα για να διατυπωθούν και να δρομολογηθούν ρεαλιστικές προοδευτικές πολιτικές από όλες τις πλευρές, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα μεγάλα προβλήματα της απασχόλησης και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων» αναφέρει στην επιστολή της.

Κόντρα Βουδούρη - Κεγκέρογλου

«Όχι» θα ψηφίσει, όπως δήλωσε, και ο ανεξάρτητος βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης, χαρακτηρίζοντας καταστροφική για τη χώρα την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, ενώ αναρωτήθηκε αν το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην ιδρυτική του διακήρυξη για τον σοσιαλισμό.

Απαντώντας ο υφυπουργός Εργασίας Β.Κεγκέρογλου είπε: «Θα ήθελα να πω μια κουβέντα για τον κ. Βουδούρη. Ο κ. Βουδούρης που αναφέρθηκε στο ΠΑΣΟΚ, ήρθε στο ΠΑΣΟΚ το 2009, όταν ανέβαινε ξανά το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Όλη η οικογένεια Παπανδρέου πήγε στη Μεσσηνία για να τον βγάλει βουλευτή και στη συνέχεια ήταν ο άνθρωπος, καμαρώστε τον, που πρότεινε την παραπομπή του Γιώργου Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο. Αυτή είναι η ηθική. Αυτό είναι το πολιτικό στίγμα ανθρώπων που, προκειμένου να διατηρήσουν την καρέκλα τους, αλλάζουν τα κόμματα σαν τα πουκάμισα».

«Το 2009 όντως κατεβήκαμε μαζί, γιατί αν θυμόσαστε το ΠΑΣΟΚ είχε δύο βασικές προτάσεις. Αναδιανομή του πλούτου και ανατροπή του σαθρού πολιτικού συστήματος. Και όταν αυτά δεν έγιναν και δεν θέλησα να ακολουθήσω αυτό τον εκτροχιασμό, δεν έφυγα. Με διαγράψατε» ανέφερε στη συνέχεια, ο κ. Βουδούρης.

Την ανάγκη «να μην επιστρέψει η χώρα στο καθεστώς του υπαρκτού λαϊκισμού που την ταλάνισε εδώ και είκοσι χρόνια» επισήμανε στην ομιλία του ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, προτείνοντας την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Σχολιάζοντας κατ' αρχάς πως «η περιγραφή των προβλημάτων δεν συνιστά λύση τους», ο κ. Τασούλας επισήμανε πως «το πραγματικό θάρρος, για να βγάλει κανείς τη χώρα από την κρίση, είναι να αναγνωρίσει τα λάθη του όταν οικοδομήθηκε το καθεστώς του υπαρκτού λαϊκισμού και να βάλει πλάτη για το καθεστώς του υπαρκτού ρεαλισμού και πραγματισμού» και για μια οικονομία που θα βασίζεται στις ίδιες της τις δυνάμεις «και όχι σε ανύπαρκτα δάνεια που δεν είναι κανείς διατεθειμένος να χορηγήσει στη χώρα».

«Όταν, στις 9 Αυγούστου του 1992, η Ευρώπη καλούσε σε επείγουσα λήψη θαρραλέων μέτρων και -ειδικότερα για την Ελλάδα- αυστηρή περικοπή κρατικών επιδοτήσεων, ταχύτερη απελευθέρωση των αγορών για αύξηση του ανταγωνισμού, η αντιπολίτευση ωρυόταν, όπως και σήμερα, και η κυβέρνηση υπέκυπτε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτισμού.

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο κ. Τασούλας πρότεινε την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση ως ένα «πρώτο βήμα ομαλότητας» μέχρι τον Ιούνιο του 2016, οπότε -ο ίδιος προέβλεψε- «θα ανασάνει ο τόπος».

«Ο λαός ανέθεσε τη διακυβέρνηση σε εκείνους που πίστευαν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από τη λύση εντός του οργανωμένου συστήματος της ΕΕ. Η εντολή ήταν καθαρή. Και η κυβέρνηση πέτυχε» δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Ορφανός.

Ο κ. Ορφανός αναφέρθηκε στον τομέα της ευθύνης του και στις δράσεις που στόχο έχουν την ανάπτυξη στη βόρειο Ελλάδα.

Ανάμεσα σε αυτά, η έγκριση 245 σχεδίων στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου. Πρόκειται για έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ, τα οποία θα δημιουργήσουν 5.000 νέες θέσεις εργασίας.

Απάντηση Αθανασίου σε Καμμένο

Σε διάψευση του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για τις χθεσινές του αιτιάσεις στην Ολομέλεια της Βουλής, προέβη κατά την αποψινή συνεδρίαση ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Εχθές κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, ο Πάνος Καμμένος είχε υποστηρίξει πως με κυβερνητική ρύθμιση αποφυλακίστηκε το στέλεχος των Ελληνικών Ναυπηγείων, Σωτήρης Εμμανουήλ, που «έπαιρνε και έδινε μίζες για τα υποβρύχια».

«Ο κ. Καμμένος αποσιώπησε την αλήθεια. Το ίδιο έκανε και πέρσι όταν είπε πως κάποιος υπάλληλος της Ζήμενς ήταν ανηψιός μου. Ο Κοινοβουλευτισμός έχει ως μία από τις αρχές του το καθήκον αληθείας. Λυπάμαι πάρα πολύ που ένας πολιτικός αρχηγός παραποίησε την αλήθεια για να δημιουργήσει εντυπώσεις, πως κάποια από τις διατάξεις που φέραμε ήλθε για να εξυπηρετήσει τον κο Εμμανουήλ...» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης και συμπλήρωσε: «Ο κ. Εμμανουήλ δεν αποφυλακίστηκε με τη διάταξη αυτή. Με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών αντικαταστάθηκε η προσωρινή του κράτηση με περιοριστικούς όρους. Εξακολουθεί να είναι υπόδικος, δεν αθωώθηκε, δεν απηλλάγη με βούλευμα».

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΜΑΧΗ ΣΑΜΑΡΑ- ΤΣΙΠΡΑ

Στο επίκεντρο της μάχης θα είναι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να κλιμακώσουν την ένταση, προκειμένου να πολώσουν το κλίμα.

Οι δύο αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων αναμένεται να επικεντρωθούν στις πολιτικές τους που θα οδηγήσουν τη χώρα έξω από την κρίση και σε αυτές τις πολιτικές θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους.

Η κυβερνητική πάντως πλειοψηφία δεν απειλείται με 155 βουλευτές, μετά και την επιστροφή του Νικήτα Κακλαμάνη και έτσι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους ανεξάρτητους βουλευτές.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ