2014-10-11 08:41:41
Φωτογραφία για Τύμβος Μακεδονίτσσας: Αγώνας για ταυτοποίηση των καταδρομέων
Επιδίωξη της κυπριακής κυβέρνησης είναι να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που προνοούνται από την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για πραγματοποίηση, εντός του 2014, ανασκαφής στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου τάφηκε το αεροσκάφος ΝΟΡΑΤΛΑΣ (σ.σ: τον Ιούλιο του 1974 μετέφερε Έλληνες καταδρομείς στην Κύπρο με εντολή του δικτάτορα Ιωαννίδη), όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «στόχος είναι να εντοπιστούν τα λείψανα καταδρομέων, τα οποία φέρονται να τάφηκαν μαζί με τα συντρίμμια του αεροσκάφους στο σημείο πρόσκρουσης» προσθέτοντας ότι γι' αυτόν τον σκοπό θα καταβληθούν όλες οι δυνατές προσπάθειες, ακολουθώντας πάντα «βέλτιστες πρακτικές και επιστημονικές μεθόδους».

Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι σχετικές προεργασίες για την ανασκαφή του χώρου έχουν αρχίσει από καιρό και συνεχίζονται. «Πρόκειται για ένα δύσκολο και περίπλοκο εγχείρημα και, ως εκ τούτου, απαιτούνται ανάλογοι σχεδιασμοί και χειρισμοί» επεσήμανε.


Προσφυγή στο ΕΔΑΔ

Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για την ανασκαφή ελήφθη ύστερα από σχετική σύσταση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), στο οποίο προσέφυγαν η Μαρία Τζιλιβάκη και οι Γιώργος και Λουκάς Γιαννακάκης από τα Χανιά και συγγενείς του Στέφανου Τζιλιβάκη και Κοσμά Γιαννακάκη, οι οποίοι ήταν μεταξύ των 26 καταδρομέων του ΝORATLAS 52- 133 «NIKH 4».

Το αεροσκάφος της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θεωρήθηκε εχθρικό μέσα στη νύχτα και καταρρίφθηκε από την αεράμυνα του αεροδρομίου Λευκωσίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας και 25 καταδρομείς. Επέζησε μόνο ο καταδρομέας Θανάσης Ζαφειρίου, ο οποίος είναι ανάπηρος.

Επίσης, στον δίαυλο του αεροδρομίου Λευκωσίας, που σήμερα βρίσκεται στη «νεκρή ζώνη», χτυπήθηκε και το NORATLAS 52- 139 «NIKH 6», με απώλεια δύο νεκρούς και 11 τραυματίες.

Προσπάθειες επίλυσης για το θέμα ψεκασμού με χημικά των οστών

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον ψεκασμό με χημικά των οστών, κατά βάση, Ελλήνων που εκτάφηκαν από τα κοιμητήρια Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και Λακατάμιας, από το 1979 έως το 1981 και τοποθετήθηκαν στο οστεοφυλάκιο του Τύμβου της Μακεδονίτισσας (στρατιωτικό κοιμητήριο), ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι το θέμα έχει απασχολήσει τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και έχουν καταβληθεί πολλές προσπάθειες για την επίλυσή του, τόσο από τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, όσο και από επιστήμονες στο εξωτερικό. «Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει κατορθωτό να εξαχθεί καλής ποιότητας και ικανοποιητικό γενετικό υλικό από τα οστά και συνεπώς δεν μπορεί ακόμη να γίνει ταυτοποίηση τους» σημείωσε και διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος συνεχίζονται, αλλά αυτή εξαρτάται «πλήρως από τις επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα της γενετικής».

Ωστόσο, έγκυρη πηγή, που ασχολήθηκε επί σειρά ετών με το θέμα των αγνοουμένων, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι θα είναι «λάθος η ανασκαφή» στον Τύμβο, εάν, προηγουμένως, δεν επιλυθεί το ζήτημα των οστών που ψεκάστηκαν με χημικά. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, «τα οστά αυτά ενδέχεται να είναι των καταδρομέων, καθώς υπάρχει μαρτυρία ότι τάφηκαν στο κοιμητήριο Λακατάμειας».

Χωρίς επιστημονική μέθοδο οι παλαιότερες εκταφές

Σημειώνεται ότι, οι εκταφές από το 1979 έως το 1981 έγιναν από το ΓΕΣ χωρίς επιστημονική μέθοδο, απουσία αρχαιολόγων και ιατροδικαστή. Επίσης, εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν ανθρωπολόγοι, ούτε είχαν ληφθεί από τους συγγενείς δείγματα DNA για να γίνουν σωστές ταυτοποιήσεις των εκταφέντων οστών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, λείψανα που μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα και παραδόθηκαν στους οικείους των πεσόντων για ταφή να είναι άλλων. Το τραγικό λάθος διαπιστώθηκε σχεδόν 15 χρόνια αργότερα, όταν η κυπριακή κυβέρνηση άρχισε εκταφές με επιστημονικές μεθόδους. Εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης μετέβη στην Ελλάδα, όπου έγιναν 35 εκταφές και στη συνέχεια ταυτοποιήθηκαν λείψανα που ανήκουν σε περισσότερα από 60 διαφορετικά πρόσωπα.

Στην Αθήνα ο Νέστορας Νέστορος

Εν τω μεταξύ, ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος στην Επιτροπή για Αγνοούμενα Πρόσωπα, Νέστορας Νέστορος, θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 16 και 17 Οκτωβρίου για ενημέρωση των μελών της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων. Κατά την ενημέρωση θα γίνει εξατομικευμένη αναφορά για κάθε έναν αγνοούμενο.

Πηγή ΑΠΕ

ΠΗΓΗ: http://www.sigmalive.com/news/greece/169367
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ