2014-10-13 06:58:08
Φωτογραφία για Το ΔΝΤ φεύγει, οι αγορές …έρχονται
Παρά τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα που παρατηρούνται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και την αβεβαιότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, η κυβέρνηση θα εμφανιστεί διατεθειμένη κατά τη σημερινή συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ να εμπιστευτεί τις αγορές για να «εξωστρακίσει» το ΔΝΤ από τη χώρα.

Το «ΣΤΟΙΧΗΜΑ» είναι πολύ μεγάλο καθώς μόνο μέσα στο 2015 λήγουν έντοκα γραμμάτια ομόλογα και δάνεια συνολικού ύψους περίπου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ για να «αντικατασταθούν» τα κεφάλαια που είναι προγραμματισμένο να δώσει το ΔΝΤ μέσα στο 2015, θα πρέπει να αντληθούν από τις αγορές επιπλέον εννέα δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης μέσα από το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού «μαρτυρά» τις κυβερνητικές προθέσεις να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια από τις αγορές μέσα από την έκδοση ομολόγων διάρκειας μεγαλύτερης των 5 ετών. Προβλέπεται ότι η έκθεση της Ελλάδας σε ομόλογα αναμένεται να διαμορφωθεί το 2015 στα 75,8 δισεκατομμύρια ευρώ (από 66,8 δισ. ευρώ το 2014) ενώ τα δάνεια προς το ΔΝΤ, τα κράτη της Ευρωζώνης και το EFSF προβλέπεται να περιοριστούν περίπου ισόποσα, από τα 235,6 δισ. ευρώ στα 226,4 δισεκατομμύρια ευρώ.


Το συνολικό ύψος του χρέους, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 320,2 δισεκατομμύρια ευρώ από 322,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014 και αυτή η μείωση εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι θα επιτευχθεί με την εξασφάλιση ταμειακού πλεονάσματος στον κρατικό προϋπολογισμό, με την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αλλά και την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ.

Το πιο πιθανό είναι ότι κόστος δανεισμού ειδικά των εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ που δε θα ζητηθούν από το ΔΝΤ, θα είναι υψηλότερο αν η χώρα επιδιώξει να αντλήσει αυτό το ποσό από τις αγορές. Ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να πληρώσει το «τίμημα» για να γλιτώσει από την αυστηρή επιτήρηση και να θεμελιώσει το πολιτικό επιχείρημα «εξόδου από το μνημόνιο». Ωστόσο η έξοδος στις αγορές ενέχει αυξημένο ρίσκο κάτι που έχει επισημανθεί όλες τις προηγούμενες ημέρες από ανώτατους αξιωματούχους όπως η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Πολ Τόμσεν, ακόμη και ο Μάριο Ντράγκι ο οποίος ζήτησε να υπάρχει «πρόγραμμα» στην Ελλάδα ως προϋπόθεση για να αγοράσει η ΕΚΤ τις εκδόσεις των ελληνικών Τραπεζών.

Τέλη Οκτωβρίου οι οριστικές αποφάσεις

Ενώ λοιπόν κατά τη σημερινή συνάντηση στην Ουάσινγκτον, η ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους Γκίκα Χαρδούβελη, Γιάννη Στουρνάρα, Στέλιο Παπαδόπουλο (είναι ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ) αλλά και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου, αναμένεται να θέσει ανοικτά το ζήτημα της διακοπής της δανειακής στήριξης της χώρας από το ΔΝΤ, η συζήτηση που θα κυριαρχήσει θα αφορά στη σύσταση ενός  «αμυντικού μηχανισμού» ο οποίος θα μπορεί να ενεργοποιηθεί αν για κάποιο λόγο η Ελλάδα δεν μπορέσει να αντλήσει από τις αγορές τους απαιτούμενους πόρους.

Οι οριστικές αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν πριν από τις 26 Οκτωβρίου, ημερομηνία δημοσίευσης των stress tests των Τραπεζών. Ο λόγος προφανής: και η κυβέρνηση αλλά και οι δανειστές θέλουν να έχουν την οριστική εικόνα για τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών προκειμένου να προκύψει και πόσα θα είναι τα κεφάλαια που θα αντληθούν από το «απόθεμα» που έχει μείνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (σ.σ αυτή τη στιγμή εκτιμάται στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ).

Σενάριο προβλέπει ότι αν όλα κυλήσουν ομαλά με τα stress tests, τότε τα κεφάλαια που είναι «παρκαρισμένα» στο ΤΧΣ θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν ως εφεδρεία για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών κυρίως του 2015 (σ.σ το 2016 οι λήξεις περιορίζονται αισθητά, κάτω από τα επίπεδα των οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ). Από εκεί και πέρα, η συζήτηση αφορά στο αν θα συμμετάσχουν και οι δανειστές στη χρηματοδότηση αυτού του «αμυντικού μηχανισμού». Το ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση, είναι αν αποφασιστεί τελικώς αυτή η συμμετοχή (κάτι που θα περιορίσει το ρίσκο της έκθεσης στις αγορές) να μη γίνει με όρους αυστηρές επιτήρησης κάτι που θα παραπέμπει και πάλι σε μνημόνιο.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ