2014-10-14 10:21:33
Φωτογραφία για Επί ποδός πολέμου οι αγρότες...
Ανάστατοι είναι οι Ηλείοι αγρότες που κινδυνεύουν λόγω οφειλών να χάσουν τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ λόγω οφειλών. Στο σύνολό τους οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων στηλίτευσαν το γεγονός ότι  ο ΕΛΓΑ αποκλείει από τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν από φυσικά αίτια όσους  παραγωγούς έχουν οφειλές στον Οργανισμό από προηγούμενα χρόνια ( το 2011και το 2012)  έστω και αν για την φετινή χρονιά έχουν ανταποκριθεί σε αυτή τους την υποχρέωση.

Στην χθεσινή αγροτική συνάντηση που μετείχαν η ΟΑΣΗ, ο αγροτικός σύλλογος Ξυλοκέρας και η επιτροπή α γώνα αγροτών από τα χωριά Κορυφή, Ελαιώνα, Βροχίτσα, Βούναργο, Άγιους  Απόστολους και Αλποχώρι.

Στην χθεσινή σύσκεψη έγινε εκτενής αναφορά στις ζημιές που προκλήθηκαν στις αγροτικές καλλιέργειες από  την κακοκαιρία(χαλάζι, ανεμοθύελλες,  βροχοπτώσεις), που έπληξε την Ηλεία, την περασμένη εβδομάδα.  Στο σύνολό τους οι επιτροπές αγροτών που μετείχαν στην σύσκεψη ζήτησαν την άμεση αποστολή γεωπόνων για την εκτίμηση των ζημιών


Όπως τονίστηκε η φετινή χρονιά συμπεριλαμβάνεται σε μια σειρά κακών ετών για τον πρωτογενή τομέα στην χώρα μας. Τόσο οι μνημονιακές επιλογές της κυβέρνησης, όσο και οι καιρικές συνθήκες δίνουν απανωτά «χαστούκια» στους αγροτοκτηνοτρόφους.

Όχι στην υποχρεωτική ασφάλιση

Οι εκπρόσωποι των αγροτών κατήγγειλαν την υποχρεωτικότητα του νόμου περί ασφάλισης της παραγωγής στον ΕΛΓΑ,. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ κ. Χρίστος Γιαννόπουλος μιλώντας στην «ΠΑΤΡΙΣ» : «Οι υποχρεωτικές εισφορές στον ΕΛΓΑ είναι ιδιαίτερα υψηλές. Ποιος αγρότης έχει σήμερα τη δυνατότητα να δίνει 1500, και 3000 το χρόνο για να έχει ασφαλιστική κάλυψη; Οι πιο πολλοί λόγω οικονομικής δυσπραγίας  δεν τα κατέβαλαν εις γνώση τους πως ακόμα και αν πάθουν ζημιές δεν θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν αποζημιώσεις. Όμως, με ποια λογική έρχονται και ζητούν  από τους αγρότες να καλύψουν αναδρομικά τις οφειλές προηγούμενων ετών, ώστε να τύχουν αποζημίωσης για φετινές καταστροφές; Που να τα βρουν οι άνθρωποι;»

Να γίνει κρατικός ο ΕΛΓΑ

Όπως επισήμανε ο κ. Γιαννόπουλος απαίτηση του λαϊκού κινήματος  είναι Ο ΕΛΓΑ να γίνει κρατικός ασφαλιστικός φορέας. Να δίνεται αποζημίωση στο 100% της ζημιάς καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

Στα πάγια αιτήματα των αγροτών είναι η στελέχωση του οργανισμού με επιστημονικό προσωπικό επαρκές για την έγκαιρη εκτίμηση των ζημιών και φυσικά η άμεση αποζημίωση των παραγωγών.

Οι αγρότες επίσης ζητούν εξατομίκευση των ζημιών για να αποφεύγονται τα «λάθη» και οι «αστοχίες»  και να βρεθεί λύση για όσους χρωστούν από παλαιότερα ώστε να μην έχουν πρόβλημα για την αποζημίωσή τους.

Στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Στην χθεσινή σύσκεψη οι Ηλείοι αγρότες αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα στην Αθήνα το Σάββατο 1 Νοέμβρη. Βασικό θέμα του συλλαλητηρίου είναι ο αγώνας ενάντια στην ανεργία που αφορά όλους καθώς χιλιάδες γιοί, κόρες, εγγόνια, αγροτών και κτηνοτρόφων βιώνουν την ανεργία.

Όπως τόνισαν «θα συμμετάσχουμε μαζικά και μαχητικά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο το Σάββατο 1 Νοέμβρη. Διεκδικούμε τα ζωτικά και άμεσα αιτήματα επιβίωσης μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Καλούμε τους Αγροτικούς Συλλόγους  να εξασφαλίσουν την μαζική παρουσία των μελών τους στο συλλαλητήριο».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ