2014-10-14 17:21:53
Φωτογραφία για O αρχηγός ΓΕΕΘΑ «στοχεύει» τις Βρυξέλλες
Επίσημα υπέβαλλε την υποψηφιότητά του ο έλληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος για τη  θέση του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Chairman of the European Union MilitaryCommittee-EUMC). Να θυμίσουμε ότι , πριν από λίγο καιρό είχε ενδιαφερθεί και για τη θέση του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ αλλά από ότι φάνηκε συνασπίστηκαν όλες οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και εξέλεξαν τον Τσέχο αξιωματούχο άσχετα αν ο συγκεκριμένος δεν είχε την απαιτούμενη εμπειρία στη Συμμαχία και δεν γνωρίζει ούτε καν το δυτικό οπλοστάσιο.

Έως σήμερα για την ευρωπαϊκή αυτή θέση έχουν δηλώσει υποψηφιότητα ένας Ισπανός ναύαρχος και ένας Φιλανδός αντιστράτηγος, χωρίς όμως να έχει διατελέσει κανείς τους αρχηγός Γενικού Επιτελείου στη χώρα του. Η θητεία του νέου προέδρου θα είναι τριετής με ανάληψη καθηκόντων τον Νοέμβριο του 2015. Η δήλωση των υποψηφιοτήτων θα ολοκληρωθεί στις αρχές του άλλου μήνα, ενώ η διαδικασία της εκλογής θα πραγματοποιηθεί , σε ένα μήνα σχεδόν από σήμερα, στις 13 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.


Η Στρατιωτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMC) είναι το ανώτατο στρατιωτικό όργανο στο πλαίσιο της Ένωσης και υπάγεται απευθείας στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. Η EUMC ιδρύθηκε επίσημα τον Δεκέμβριο του 2000 από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας και αποτελείται από τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών μελών της Ε. Ε. , που εκπροσωπούνται σε τακτική βάση από μόνιμους στρατιωτικούς αντιπροσώπους τους στις Βρυξέλλες,

Ο Πρόεδρος (Chairman) της EUMC είναι πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ ή στρατηγός , ο οποίος εκλέγεται από τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών μελών  της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρόεδρος είναι ο εκπρόσωπος της EUMC , είναι ο στρατιωτικός σύμβουλος του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (HR), και  αποτελεί το σημείο επαφής με τους Επιχειρησιακούς Διοικητές των στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ.

Γ. Κοκ.

ΠΗΓΗ: http://newpost.gr/post/390831/o-arxhgos-geetha-stoxeyei-tis-brykselles#ixzz3G8479zlg
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ