2014-10-15 10:53:18
Φωτογραφία για Εκδήλωση στην Άρτα για τις εξελίξεις στη Μεσοποταμία και τη Μέση Ανατολή
Πόλος έλξης των Αρτινών οι Σάββας Καλεντερίδης και Μάριος Ευρυβιάδης

Αίσθηση προκάλεσε η μαζική συμμετοχή η οποία καταγράφηκε στην αίθουσα του Συλλόγου Σκουφάς το βράδυ της Παρασκευής, 10 Οκτωβρίου, όταν με θέμα τις εξελίξεις στη Μεσοποταμία και τη Μέση Ανατολή αλλά και την επίδρασή τους σε Ελλάδα και Κύπρο, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με ομάδα Πολιτών, η ανταπόκριση από μέρους των Αρτινών ξεπέρασε την αναμενόμενη.

Παρά το γεγονός ότι οι πολίτες με βάση και τις διάφορες δημοσκοπικές και άλλες έρευνες δεν δείχνουν να παρακολουθούν με μεγάλη συχνότητα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και γενικότερα τις Διεθνείς εξελίξεις, εντούτοις στην περίπτωση της Άρτας μάλλον αυτός ο ισχυρισμός καταρρίφθηκε.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε μέλος της Ομάδας Πολιτών και συγκεκριμένα ο κ. Χριστογιάννης, ενώ για την ανάλυση του ειδικού θέματος προσκεκλημένοι εισηγητές ήταν ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου Μάριος Ευρυβιάδης και ο εκδότης – συγγραφέας και αρθρογράφος της Εφημερίδας «Δημοκρατία» Σάββας Καλεντερίδης.


Με πρώτο τον κ. Ευρυβιάδη αναλύθηκε η κατάσταση σήμερα στην Μέση Ανατολή αλλά και όσα διακυβεύονται στην περιοχή σε επίπεδο ενεργειακών και ως εκ τούτου οικονομικών πόρων, ενώ αντίστοιχα στην υφιστάμενη κατάσταση και την πρόβλεψη πως άσχετα από τις παρεμβάσεις της Συμμαχίας θα αναδυθεί και θα εδραιωθεί ένα νέο κράτος μεταξύ Ιράκ και Συρίας που θα ανατρέψει τις ισορροπίες και τα σύνορα στην περιοχή μετέφερε ο κ. Καλεντερίδης.

Το ενδιαφέρον των παρισταμένων έμεινε αμείωτο μέχρι το τέλος της εκδήλωσης, ενώ οι δυο εισηγητές, τόσο στην διάρκεια της ανάλυσης του θέματος όσο και της συζήτησης αλλά και των δηλώσεών τους στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στάθηκαν στο οικονομικό υπόβαθρο όλων αυτών των γεγονότων και τις ευθύνες των μεγάλων δυνάμεων που όπως τονίστηκε είχαν και έχουν την δυνατότητα να εκτονώσουν την κατάσταση και να λύσουν τα περισσότερα από τα ζητήματα που τα προκαλούν.

Έχουν ευθύνες οι Δυνάμεις της Δύσης

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου Μάριος Ευρυβιάδης, τόσο στην διάρκεια της εισηγήσεώς του στην εκδήλωση όσο και στις δηλώσεις του, απαντώντας και στα ερωτήματα των δημοσιογράφων, τόνισε ότι «Υπάρχουν ευθύνες των μεγάλων δυνάμεων και της Ευρώπης επίσης, για όσα συμβαίνουν», εξηγώντας σχετικά: «πρόκειται για μια εκδήλωση ενημέρωσης και προς το Αρτινό κοινό με την πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι πολίτες της Άρτας αλλά και ο Σύλλογος Σκουφάς που μας φιλοξενεί εδώ σήμερα και τους οποίους ευχαριστούμε, για όλες τις εξελίξεις που συμβαίνουν σήμερα, αυτοί οι πόλεμοι, αυτές οι συγκρούσεις επηρεάζουν τα συμφέροντα αυτή τη στιγμή της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ ο κ. Ευρυβιάδης αναφέρθηκε και στο αν επηρεάζουν την ψυχολογία των πολιτών, λέγοντας ότι «Βεβαίως υπάρχει μια ανησυχία και μια ανασφάλεια στον κόσμο, δικαιολογημένη απόλυτα θα έλεγα, διότι οι συνέπειες αυτών των συγκρούσεων επηρεάζουν την οικονομία, την ψυχολογία αλλά και μια πιο άμεση συνέπεια είναι όλα τα κύματα των μεταναστών που δημιουργούν. Όλος αυτός ο κόσμος που προσπαθεί να ξεφύγει από την κόλαση των συγκρούσεων και βλέπουμε καθημερινά τι συμβαίνει με κόσμο, ο οποίος χάνεται στις θάλασσες, κόσμος που ξεβράζεται σε διάφορα μέρη και νομίζω ότι κατανοούμε όλοι, πως η Ελλάδα η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή επηρεάζεται άμεσα. Υπάρχει θετική ανταπόκριση από τον κόσμο για την περίθαλψη αυτών των ανθρώπων που βρίσκει καταφύγιο στην χώρα μας, αλλά δεν παύει να δημιουργεί όλη αυτή η κατάσταση ένα αίσθημα ανασφάλειας και μια αβεβαιότητα για το μέλλον. Διότι τα γεγονότα αυτά έχουν συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο και γίνεται μια προσπάθεια για να δούμε πως θα εκτονωθεί αυτή η κατάσταση. Να με ρωτάται δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ως προς το πώς θα εκτονωθεί αυτή η κατάσταση. Δηλαδή να θα υπάρξουν χειρότερα προτού δούμε καλύτερες μέρες».

Ως προς το αν υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την κατάσταση αυτή σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ή και άλλων παγκόσμιων δυνάμεων και Οργανισμών, ο κ. Ευρυβιάδης μας απαντά: «Ευθύνες υπάρχουν σίγουρα και ευθύνες έχουν οι μεγάλες δυνάμεις που είχαν και έχουν τη δυνατότητα να θεραπεύσουν πάρα πολλά από αυτά τα γεγονότα στα οποία βρισκόμαστε μάρτυρες. Όμως κάποιες χώρες έχουν μεγαλύτερες ευθύνες από κάποιες άλλες. ΟΙ Δυτικές χώρες και δυνάμεις φέρνουν μεγαλύτερες ευθύνες για όλα αυτά που συμβαίνουν από το τέλος του Ψυχρού πολέμου. Διότι όταν τέλειώσε ο Ψυχρός πόλεμος όλοι ενθουσιαστήκαμε και λέγαμε ότι επιτέλους θα μπαίναμε σε μια άλλη εποχή. Εποχή ειρήνης και ευμάρειας. Μας λέγανε όλοι ότι θα πάρουμε μέρισμα της ειρήνης και ξαφνικά βλέπουμε τα πράγματα να οπισθοδρομούν και να πηγαίνουν πίσω στην προπολεμική κατάσταση και στις εξελίξεις που είχαμε στο μεσοπόλεμο. Ναι, λοιπόν φέρνουν μεγάλη ευθύνη οι μεγάλες δυνάμεις διότι έχουν τις δυνατότητες να θεραπεύσουν αρκετά από αυτά τα προβλήματα. Δεν λέγω όλα, διότι και προβλήματα μεγάλα και σύνθετα αλλά έχουν ευθύνη αυτές οι μεγάλες δυνάμεις και σε αυτή τη φάση θα έλεγα ότι έχουν μεγαλύτερη ευθύνη οι μεγάλες Δυτικές δυνάμεις».

Αμιγές Ισλαμικό Κράτος που αλλάζει τις ισορροπίες 

Ο Σάββας Καλεντερίδης, Έκδοτης-συγγραφέας και αρθρογράφος στην εφημερίδα «Δημοκρατία»  δήλωσε σχετικά: «Αυτό το διάστημα, είναι σ’ εξέλιξη πολύ σοβαρά γεωπολιτικά γεγονότα σε δυο περιοχές. Η μια είναι η περιοχή Ουκρανίας και η δεύτερη της Μεσοποταμίας – Μέσης Ανατολής. Στο κέντρο των δυο αυτών περιοχών βρίσκεται η Ελλάδα και η Κύπρος και άρα νομίζω ότι δεν χρειάζεται άλλη ανάλυση. Είναι δηλαδή προφανές πως ότι συμβαίνει σ’ αυτές τις δυο περιοχές αφορά και αγγίζει και την Ελλάδα και την Κύπρο. Και επηρεάζει την Ελλάδα και την Κύπρο. Ιδιαίτερα αυτά που συμβαίνουν στην Μεσοποταμία και στην Μέση Ανατολή, επηρεάζουν την Κύπρο και την Ελλάδα, γιατί; Ήδη τα σύνορα έχουν καταργηθεί μεταξύ της Συρίας και του Ιράκ, αναδύεται εκεί ένα καινούριο κράτος, το λεγόμενο Ισλαμικό κράτος, που κατά την άποψή μου ανεξαρτήτως της έκβασης των επιχειρήσεων που κάνει η Συμμαχία εναντίων τους, ένα καινούργιο αμιγές Αραβικό κράτος θα δημιουργηθεί στην περιοχή και άρα αλλάζουν τα σύνορα. Όταν αλλάζουν τα σύνορα αλλάζουν οι ισορροπίες. Από τη στιγμή που θα αλλάξουν, λοιπόν, τα σύνορα μεταξύ Ιράκ και Συρίας αυτό θα συμπαρασύρει κι άλλες χώρες ανάμεσα στις οποίες είναι και η γειτονική Τουρκία. Όταν λοιπόν αλλάξουν οι ισορροπίες σ’ όλο αυτό το σύστημα, υποσύστημα είναι και η Κύπρος και η Ελλάδα. Άρα λοιπόν έχουμε υποχρέωση όλοι οι πολίτες να παρακολουθούμε αυτά τα γεγονότα και κατά τη γνώμη μου δεν είναι υπόθεση μόνο τον πολιτικών ούτε μόνο των διπλωματών. Όλες αυτές οι εξελίξεις και όλα αυτά τα θέματα είναι υπόθεση όλων μας. Μας αφορούν όλους οι εξελίξεις και οι ανατροπές στην περιοχή που θα επηρεάσουν τη ζωή όλων μας. Γι’ αυτό αξίζει συγχαρητήρια η πρωτοβουλία της Ομάδας Πολιτών να καλέσουν εμένα και τον καθηγητή κ. Ευρυβιάδη στην συγκεκριμένη εκδήλωση».

Στην ερώτηση μας αναφορικά με το αν όλες αυτές οι εξελίξεις και ανατροπές τόσο στη Μέση Ανατολή, όσο και στην Ουκρανία αφορούν στην διεθνή διαχείριση των οικονομιών και της γενικότερης οικονομικής πολιτικής σε Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως, μας απάντησε: «Υπάρχει κι αυτή η διάσταση. Ιδιαίτερα στο θέμα της Ουκρανίας είναι σ’ όλους μας γνωστό ότι στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Δύσης θα έλεγα, είναι να περιοριστεί η εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο και από τους Ρωσικούς ενεργειακούς πόρους. Άρα εδώ αναδεικνύεται ένα οικονομικό ζήτημα. Ενώ και σ’ αυτά που συμβαίνουν στην Μεσοποταμία, υπάρχει το γεωπολιτικό αλλά και το ενεργειακό-οικονομικό ζήτημα. Σαφώς υπάρχουν και τα μείζονα οικονομικά συμφέροντα υπερκρατικά και υπερεθνικά συμφέροντα, τα οποία είναι κι αυτά μέρος του Παγκόσμιου παιχνιδιού και αυτά ενδιαφέρουν και αφορούν όλους μας».

Πηγή: Ηχώ της Άρτας
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ