2014-10-16 08:39:12
Φωτογραφία για REUTERS: ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΗ ΕΞΟΔΟ
Οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη πιστεύουν ότι η Αθήνα αλλάζει γνώμη όσον αφορά στον τερματισμό του διεθνούς προγράμματος στήριξης της οικονομίας της το 2015 και ενδέχεται να ζητήσει πιστωτική γραμμή για την αντικατάσταση των κεφαλαίων του ΔΝΤ, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters. Ειδικότερα οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, που δεν κατονομάζει το πρακτορείο, ανέφεραν ότι η Αθήνα μοιάζει να έχει δεύτερες σκέψεις αναφορικά με το ενδεχόμενο να επιστρέψει στη χρηματοδότησή της από τις αγορές και μόνο, έπειτα και από τις πιέσεις που της ασκήθηκαν από την Ε.Ε. αλλά και από τους επενδυτές που προέβησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις ελληνικών κρατικών ομολόγων αυτή την εβδομάδα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προβάλλουν αντίσταση στα σχέδια της Αθήνας να τερματίσει πρόωρα την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης. «Η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει ότι μια πλήρης διακοπή από τα προγράμματα της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της» σε αυτή τη συγκυρία, επισήμανε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.


Ένας δεύτερος αξιωματούχος της Ε.Ε. είπε ότι η απότομη άνοδος των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων έφερε αντιμέτωπη με την σκληρή πραγματικότητα των αγορών την Αθήνα, ενώ άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισήμαναν ότι οι συνομιλίες στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο συνέβαλαν στη μεταβολή της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης. Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επισημαίνουν ότι οι ελληνικές πολιτικές εξελίξεις δεν σχετίζονται με τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις.

Όπως αναφέρει το Reuters η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει την εύνοια των πολιτών με την ανακοίνωση της εξόδου του μισητού μνημονίου που έχει επιβληθεί από το εξωτερικό, ειδικά από το ΔΝΤ. Αλλά οι επενδυτές θεωρούν ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι ακόμη πολύ εύθραστη ώστε η Αθήνα να βασιστεί στις χρηματαγορές.

Το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών έπεσε κατά 11% και πλέον τις τελευταίες δύο ημέρες ενώ τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 80 μονάδες βάσης και πλέον στο 7,85%, υπενθυμίζει το Reuters και σημειώνει πως αυτό αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών για την ικανότητα της Ελλάδας να αυτοχρηματοδοτηθεί.

«Θα υπάρξουν όροι για όποια νέα χρηματοδότηση»

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Αθήνα ενδέχεται να ζητήσει τη δημιουργία ενός προληπτικού μηχανισμού (stand-by facility). Όμως οι ίδιοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι θα επιβληθούν όροι για οιαδήποτε νέα χρηματοδότηση, ενώ εμφανίζονται απρόθυμοι να συναινέσουν στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αφαιρεθεί το Ταμείο από την εικόνα, αφού είναι οι όροι που έθεσε το ΔΝΤ αυτοί που συνδράμουν στην αξιοπιστία της χώρας όσον αφορά στους ιδιώτες επενδυτές. Κληθείς να σχολιάσει τους σχεδιασμούς της Αθήνας να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές το 2015, ένας ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι «υπερβολικά αισιόδοξοι». «Οι επενδυτές δεν θα πάνε εκεί χωρίς πρόγραμμα», πρόσθεσε.

Το πρόγραμμα στήριξης από μέρους της Ευρωζώνης ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο, ενώ το πρόγραμμα του ΔΝΤ μπορεί τυπικά να διαρκέσει έως και τον Μάρτιο του 2016, με 12 δισεκ. ευρώ να είναι ακόμη διαθέσιμα. Η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να τερματιστεί το πρόγραμμα αυτό έναν χρόνο νωρίτερα, κάτι όμως στο οποίο δεν υπήρξε καμιά αναφορά μετά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, σχολιάζει το Reuters. Το Reuters συσχετίζει τις εξελίξεις και τη εν εξελίξει συζήτηση στις Βρυξέλλες με το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών που θα μπορούσαν να προκηρυχθούν εάν δεν αναδειχθεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2015, καθώς και το προβάδισμα της αντιπολίτευσης στις δημοσκοπήσεις.

Απαραίτητο το ΔΝΤ

«Για ιστορικούς λόγους το ΔΝΤ εμφανίζεται στην Ελλάδα ως ο κακός της υπόθεσης, ενώ οι Ευρωπαίοι είναι κάπως πιο αποδεκτοί», σχολίασε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. Το να ξεφορτωθούν το ΔΝΤ σημαίνει ότι οι αξιωματούχοι που απαρτίζουν την τρόικα, ΕΚΤ, Κομισιόν, ΔΝΤ, οι οποίοι συχνά ελέγχουν την πρόοδο της Ελλάδας και είναι ιδιαίτερα αντιπαθείς θα εξαφανιστούν, κάτι που εξυπηρετεί την εγχώρια πολιτική σκηνή. Όμως αυτό είναι κάτι που θα βρει αντίθετη την ηγεσία της Ευρωζώνης, σχολιάζει μια πηγή του Reuters.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν εάν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα την 8η Δεκεμβρίου. Μια λύση θα μπορούσε να είναι μια Γραμμή Πιστώσεων με Ενισχυμένους Όρους (ECCL) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ). Αυτό θα επέτρεπε η Ελλάδα να παραμείνει επιλέξιμη για το πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων και εγγυημένων αξιόγραφων της ΕΚΤ, που αφορά μόνον χώρες οι οποίες εφαρμόζουν συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, καταλήγει το Reuters. Παρ' όλα αυτά, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το βράδυ της Τετάρτης  διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει αλλαγή γραμμής».

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ