2014-10-18 08:47:07
Φωτογραφία για Πως το πρόσφατο sell off θα μπορούσε να ενισχύσει το ευρώ;
Το «ξεπούλημα» στην αγορά μετοχών που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες έχει αρκετές επιπτώσεις στην μεσοπρόθεσμη εικόνα των αγορών ενώ έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλες αμφιβολίες για τους επόμενους μήνες.

Είναι γεγονός ότι μεταξύ αναλυτών των μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών, υπάρχει μια εμφανής αδυναμία να εντοπισθεί ο λόγος για τον οποίο οι επενδυτές προχώρησαν σε ένα τόσο μεγάλο ξεπούλημα των μετοχών στις τελευταίες συνεδριάσεις. Η αλήθεια είναι ότι από τις απόψεις αυτές, άλλες είναι χρήσιμες και άλλες είναι ενδιαφέρουσες αλλά στερούνται οικονομικής λογικής.

Όμως υπάρχει ένα σημαντικό θέμα το οποίο θα πρέπει να προσέξουμε και το οποίο δεν έχει έρθει ακόμα στο προσκήνιο. Όπως έχουμε αναλύσει στο Forexreport.gr, ευρώ και μετοχές έχουν αρνητική συσχέτιση εδώ και πολύ καιρό και το sell off των μετοχών αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για σταθεροποίηση του ευρώ και στη συνέχεια απομάκρυνση από τα χαμηλά του.


Πως το sell off μπορεί να είναι θετικό για το ευρώ;

Οι επενδυτές αναζητούν πάντοτε ευκαιρίες και όταν τις εντοπίσουν εστιάζουν σε αυτές υπολογίζοντας τον κίνδυνο και την απόδοση. Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο και δεν υπάρχει σοβαρός διαχειριστής που να το ανγοήσει. Ότι το πρόσφατο ξεπούλημα στις ευρωπαϊκές μετοχές και στα περιφερειακά ομόλογα δημιούργησε σημαντικές ευκαιρίες. Δε μπορούμε να ξέρουμε αν υπάρξουν και χαμηλότερα επίπεδα αλλά σίγουρα οι διαχειριστές είναι έτοιμοι να «ορμήξουν» και πάλι στην Ευρωζώνη. Είτε τώρα, είτε σε μερικές εβδομάδες. Αλλά θα το κάνουν.

Αυτό σημαίνει νέες εισροές κεφαλαίων προς την Ευρωζώνη και νέα άνοδος του ευρώ. Το σκηνικό δηλαδή που είχαμε από τα μέσα του 2012 και όλο το 2013.

Τι σημαίνει αυτό το σενάριο για την ΕΚΤ;

Αν το σενάριο αυτό έχει πιθανότητες να είναι αληθινό, η ΕΚΤ θα δεί το ευρώ να «ξεφεύγει» και πάλι και θα αναγκαστεί να λάβει τη μεγάλη απόφαση: αυτή ενός QE. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον ότι το σενάριο του QE, αργά ή γρήγορα θα γίνει πραγματικότητα και πλέον όλες οι μεγάλες τράπεζες το έχουν ως βασικό τους σενάριο για το 2015.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ