2014-10-18 16:58:10
Φωτογραφία για Π. Καμμένος: «Να παραιτηθεί ο Παπούλιας, για να πάμε σε εκλογές»
Συνέντευξη του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμνένου στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» στον δημοσιογράφο Απόστολο Διαμαντή Σας παραπέμπουν για τις δηλώσεις που κάνατε εναντίον του Πάχτα στις Σκουριές;

«Είναι τιμή μου να δικάζομαι μαζί με τους κατοίκους που αντιστάθηκαν εκεί, για τα ορυχεία χρυσού. Χωρίς όμως να έχω πάρει κλήση, ως κατηγορούμενος, όπως ορίζει ο νόμος. Χωρίς να έχω καν απολογηθεί. Με πήγαν κατ' ευθείαν στο ακροατήριο! Και η κυβέρνηση, πριν κληθώ να απολογηθώ, ανακοίνωσε ότι πάω σε ακροατήριο! Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει άμεση σχέση με τη Δικαιοσύνη».

Η Δικαιοσύνη δείχνει μεγάλη εγρήγορση. Τώρα ερευνά πιθανή εξαγορά βουλευτών...

«Και καλεί τον Σκουρλέτη. Τώρα είδε το ζήτημα η κ. Κουτζαμάνη; Μα αυτές οι καταγγελίες γίνονται εδώ και μήνες. Τις είχε κάνει ο Κωνσταντόπουλος, ο Πανούσης στην εφημερίδα σας και άλλοι. Γιατί τώρα λοιπόν; Απορώ…».


Λέτε να προσπαθούν να πιέσουν τους βουλευτές;

«Μα η επιχείρηση έχει αρχίσει προ πολλού, με τους ξαφνικούς ελέγχους του ΣΔΟΕ σε βουλευτές των ΑΝΕΛ. Μετά άρχισαν οι διαρροές ότι οι συγκεκριμένοι βουλευτές διαφωνούν με το κόμμα τους - χωρίς όμως ποτέ να έχουν διαφωνήσει - και μετά, όλως τυχαίως, έγιναν ανεξάρτητοι!».

Θα συνεχιστεί αυτή η πίεση;

«Φυσικά. Να φανταστείτε, ήρθε το ΣΔΟΕ Λαμίας να ελέγξει την πεθερά μου που μένει στην Ικαρία! Χρησιμοποιείται δηλαδή ο κρατικός μηχανισμός για πολιτικούς σκοπούς, για πολιτικό εκβιασμό πολιτικού αντιπάλου».

Γνωρίζετε εάν γίνονται και προσπάθειες εξαγοράς βουλευτών;

«Δεν το γνωρίζω. Αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω. Εμφανείς πιέσεις γίνονται, όπως σας είπα. Με απειλές ελέγχου του ΣΔΟΕ. Τώρα, εάν γίνεται και απόπειρα εξαγοράς, αυτό για να αποδειχθεί πρέπει γίνει καταγγελία».

Θα ενδώσουν οι ανεξάρτητοι που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ;

«Όχι όλοι. Πιθανόν ένας - δύο. Αν το κάνουν όμως θα έχουν προδώσει τους πολίτες που τους ψήφισαν. Αλλά ούτε και αυτοί φτάνουν. Η κυβέρνηση όμως μεθοδεύει κάτι πολύ χειρότερο. Να εκλεγεί Πρόεδρος όχι με 180, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, αλλά με 175!».

Είναι δυνατόν; Πώς δηλαδή;

«Εφ' όσον δεν δίνουν άδεια στους προφυλακισμένους βουλευτές της Χ Α. να παραστούν στη Βουλή, σκέφτονται να πουν ότι ο «όλος αριθμός βουλευτών», που λέει το Σύνταγμα, δεν είναι πλέον 300, αλλά 292! Καταλάβατε δηλαδή τι πάνε να κάνουν; Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα! Να βγει πρόεδρος με 175!».

Και θα βγει με 175;

Όχι! Πάντως το σκέφτονται κι αυτό. Αλλά δεν τους φτάνει ούτε το 175 Εκτός και αν προφυλακίσουν κι άλλους! Ενδεχομένως όλη την αντιπολίτευση. Εκεί φτάσαμε δυστυχώς…».

Βλέπετε δηλαδή βέβαιες τις πρόωρες εκλογές;

«Απολύτως βέβαιες. Ό,τι και να κάνουν, θα πέσουν. Ήδη βρίσκονται σε απόλυτη σύγχυση, σε διάλυση».

Λένε ότι οι ΑΝΕΛ, εάν παραιτηθεί ο Σαμαράς και σχηματιστεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού, θα συμφωνούσαν σε εκλογή Προέδρου...

«Απαντώ ξεκάθαρα: οι ΑΝΕΛ δεν δέχονται, σε καμία περίπτωση, εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή. Πρέπει να πάμε πρώτα σε εκλογές. Τελεία και παύλα».

Ωστόσο μπορεί να μας βγάλουν από το Μνημόνιο και αυτό να έχει εκλογικό αντίκρισμα.

«Μα σοβαρά μιλάτε; Υπάρχει Έλληνας που να το πιστεύει αυτό; Όσο και να προσπαθούν οι φιλοκυβερνητικές ειδήσεις στην τηλεόραση, η πραγματικότητα δεν κρύβεται. Δεν μπορείς δηλαδή να λογοκρίνεις τις δηλώσεις Λαγκάρντ ή του Ντάισελμπλουμ, που λένε σαφώς ότι τέτοιο θέμα δεν μπορεί να τεθεί. Επομένως η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό για άλλη μία φορά».

Ναι, αλλά αυτό ισχύει εξ αντιδιαστολής και για σας: τι θα μπορέσει να κάνει μια άλλη κυβέρνηση;

«Κοιτάξτε. Το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο. Οι ίδιοι το λένε, το ΔΝΤ. Επομένως θα πρέπει να γίνει κούρεμα. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να υπολογίζεται στο δημόσιο χρέος αυτά που πήραν οι τράπεζες».

Και θα το δεχθούν;

«Μα θα γίνουν διαπραγματεύσεις, όπου η ελληνική κυβέρνηση θα έχει απαιτήσεις. Δεν θα είναι σαν τη σημερινή που ταυτίζεται με τους διεθνείς τοκογλύφους. Θα γίνει λοιπόν κούρεμα του χρέους. Εν συνεχεία θα ακυρώσουμε τους αντισυνταγματικούς μνημονιακούς νόμους, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς».

Για το ιδιωτικό χρέος προς τις τράπεζες;

«Κάναμε ολοκληρωμένες προτάσεις και καταθέσαμε σχέδιο νόμου. Συναντήθηκα με τον κ Τσίπρα και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί. Ελπίζω να συμφωνήσουν και τα υπόλοιπα κόμματα. Πρέπει άμεσα να γίνει κούρεμα του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες. Δεν μπορεί να υπερβαίνει το 8% ετησίως και σε κάθε περίπτωση το 100% του χορηγηθέντος κεφαλαίου, περιλαμβανομένων ανατοκισμών, τόκων υπερημερίας, ή άλλων επιβαρύνσεων. Επομένως θα έχουμε «κούρεμα» όλων των υπόλοιπων χρεώσεων».

Δηλαδή προχωρεί η συνεργασία σας με τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Νομίζω υπάρχει προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας».

Σε ποια βάση όμως; Έχετε μεγάλη απόσταση σε αρκετά θέματα...

«Πράγματι. Αλλά μιλάμε για μια κυβέρνηση της οποίας το κύριο έργο θα είναι η αποτίναξη των μνημονιακών δεσμών. Ουσιαστικά μιλάμε για την αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών. Με τον ΣΥΡΙΖΑ συγκλίνουμε πάνω σ' αυτόν το βασικό στόχο. Διαφωνούμε σε άλλα θέματα, όπως το μεταναστευτικό, ας πούμε, ή στο ζήτημα του χωρισμού Εκκλησίας και Κράτους».

Γιατί διαφωνείτε;

«Εμείς θεωρούμε την Ορθοδοξία πυλώνα του έθνους, στενά δεμένη με το λαό και την ιστορική πορεία. Επομένως έχουμε διαφορετική άποψη εδώ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά για να τεθεί εξάλλου θέμα χωρισμού Εκκλησίας και Κράτους, πρέπει να γίνει συνταγματική αναθεώρηση, εφ' όσον αυτό προβλέπεται από το Σύνταγμα. Δεν θα είναι δηλαδή στις άμεσες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης».

Και στο μεταναστευτικό όμως διαφωνείτε...

«Ναι. Εμείς απαιτούμε την άμεση κατάργηση της συνθήκης Δουβλίνο 2 και αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης, που συνιστά μέγιστο κίνδυνο όχι μόνον για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, αλλά και για τα εθνικά μας συμφέροντα».

Επομένως, ποιες είναι οι προϋποθέσεις που βάζετε για τη συμμετοχή σας σε μια κυβέρνηση;

«Πρώτον, η κατάργηση του Μνημονίου. Κούρεμα του δημοσίου και ιδιωτικού χρέους. Μείωση των φόρων. Κατάργηση της συνθήκης Δουβλίνο 2 και προάσπιση των εθνικών μας θεμάτων, στο Σκοπιανό, στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Προάσπιση της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αυτές είναι αδιαπραγμάτευτες θέσεις μας».

Ναι, αλλά ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι προσβλητική για την Αριστερά!

«Και δεν είναι προσβλητική η πιθανή συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα του Σημίτη;».

Είναι κόμμα του Σημίτη το Ποτάμι;

«Φυσικά. Ο πρόεδρος του είναι στενός φίλος του Σημίτη και τα περισσότερα στελέχη του επίσης. Εξάλλου έχουν και τις ίδιες θέσεις…».

Δεν είναι οι μόνοι...

«Πράγματι, έχετε δίκιο. Δείτε τις κυβερνήσεις μετά το 2009. Παπακωνσταντίνου, Παπαδήμος, Στουρνάρας, Χαρδούβελης. Όλοι σημιτικοί. Τώρα έγινε και κόμμα Σημίτη! Το Ποτάμι! Δεν ήρθε η ώρα να πέσει επιτέλους η κυβέρνηση Σημίτη, μετά από τόσα χρόνια;».

Μα αν πέσει η κυβέρνηση θα φύγουν οι καταθέσεις, λέει η κ. Βούλτεψη...

«Οι ίδιοι προκαλούν το πρόβλημα αυτό. Η παραμονή τους με το ζόρι στην εξουσία προκαλεί αυτή την αναστάτωση. Πρέπει άμεσα να πάμε σε εκλογές».

Ας περιμένουμε καλύτερα να μειωθούν οι φόροι στον προϋπολογισμό και μετά βλέπουμε...

«Ποιοι φόροι να μειωθούν; Θα αυξηθούν οι φόροι. Μου φαίνεται δεν διαβάσατε καλά το προσχέδιο. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση δύσκολα θα περάσει προϋπολογισμό από τη Βουλή».

Λέτε να πέσει χειμωνιάτικα;

«Πολύ πιθανόν».

Και η ρευστότητα που θα δώσουν οι τράπεζες;

«Οι τράπεζες προς το παρόν δίνουν ρευστότητα μόνο στα χρεωμένα κυβερνητικά κόμματα. Ν Δ. και ΠΑΣΟΚ χρωστάνε 250 δισ ! Με ποιο δικαίωμα γίνεται κούρεμα, ενώ την ίδια ώρα οι τράπεζες ζητάνε και την τελευταία δεκάρα από τους φτωχούς Έλληνες; Πήραν λεφτά από την ανακεφαλαιοποίηση για να στηρίξουν τους Έλληνες ολιγάρχες. Αυτά θα τελειώσουν με τη νέα κυβέρνηση».

Ναι, αλλά δεν πάτε καλά στις δημοσκοπήσεις. Κινδυνεύετε;

«Όχι. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι μια πατριωτική φωνή, που ενώνει το λαό. Είμαστε η εγγύηση για μια νέα κυβέρνηση, που θα τελειώσει με τα Μνημόνια και ταυτόχρονα θα προασπίζει τα εθνικά μας συμφέροντα. Φέρνουμε κάτι καινούργιο στην πολιτική ζωή, μια καθαρή σχέση με τους πολίτες. Πιστεύω ότι θα πάμε πολύ καλά στις εκλογές».

Και η ΝΔ; Λένε ότι θα αλλάξει αρχηγό...

«Είναι πιθανόν. Διότι θα υποστεί συντριπτική ήττα...».

Ο Σαμαράς; Θα κάνει δικό του κόμμα; Διότι δεν τον βλέπω να αποχωρεί...

«Μα έχει δικό του κόμμα. Τη ΝΔ! Με τα υπολείμματα του ΛΑΟΣ...».

Πάντως έχουμε αρκετούς διαδόχους ήδη...

«Συνήθως οι διάδοχοι αλληλοσφάζονται μετά την πτώση του αρχηγού. Έτσι δείχνει η ιστορία...».

Φαίνεται ότι θα έχουμε καραμανλικό διάδοχο...

«Δεν το ξέρω. Πάντως απορώ με τη στάση του Κώστα Καραμανλή...».

Δηλαδή;

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σιωπά, όταν κάθε δήλωση της κυβέρνησης ουσιαστικά αποδομεί το έργο της δικής του. Πολύ περισσότερο, δεν καταλαβαίνω γιατί στηρίζει. Γιατί ψηφίζει κάθε μνημονιακό νόμο».

Μήπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε να κάνει κάτι για να λύσει το πολιτικό πρόβλημα;

«Βεβαίως! Ο κ. Παπούλιας θα μπορούσε να διευκολύνει. Τόσα αντισυνταγματικά νομοσχέδια υπέγραψε. Τόσες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Ας παραιτηθεί λίγο νωρίτερα από το τυπικό τέλος της θητείας του, ώστε να σταματήσει αυτή η διαλυτική κατάσταση και να πάμε σύντομα σε εκλογές και σε εκλογή Προέδρου. Νομίζω αυτό θα ήταν ωφέλιμο για τον τόπο».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ