2014-10-20 10:48:26
Φωτογραφία για To Barbaros μπήκε στην κυπριακή ΑΟΖ - Σε επαγρύπνηση η Λευκωσία
Το σεισμογραφικό της Τουρκίας εισήλθε την Κυριακή στις 06.30 στην κυπριακή ΑΟΖ υλοποιώντας τη Navtex 

Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΔΕΙΛΙΝΗ

Κατά γράμμα εφάρμοσε η Τουρκία την οδηγία προς ναυτιλομένους που έχει εκδώσει στέλνοντας το σεισμογραφικό σκάφος Barbaros στις περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ που έχει δεσμεύσει για έρευνες μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου.

Tο τουρκικό σκάφος εισήλθε στην κυπριακή ΑΟΖ στις 06.30 το πρωί συνοδευόμενο από δυο υποστηρικτικά σκάφη to M/V Bravo και το Μ/V Deep Supporter.

Σημείωνεται ότι στην περιοχή, αρκετά πιο νοτιοανατολικά βρίσκεται ήδη τουρκική φρεγάτα του πολεμικού ναυτκού που παρακολουθεί τη γεώτρηση της κοινοπραξίας ENI-Kogas σε απόσταση 5 μιλίων από το τεμάχιο 9.

Η κυβέρνηση και το Εθνικό Συμβούλιο που συνεδριάζει το πρωί καλούνται πλέον να εφαρμόσουν μέτρα που έχουν ήδη συζητηθεί από τη στιγμή που η Τουρκία υλοποίησε την οδηγία και ουσιαστικά παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.


ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Ένα βασικό ερώτημα που τίθεται είναι τι προσδοκεί  να βγάλει η Τουρκία σε πολτικό επίπεδο απ’ αυτή την ένταση που έχει δημιουργήσει.

Μια ισχυρή εκδοχή, που φέρεται να την ασπάζεται και το υπουργείο Εξωτερικών, είναι ότι σε πρώτο στάδιο η Τουρκία, με τις έρευνες και την “απειλή” για χρήση πλατφόρμας-γεωτρύπανου στην περιοχή, θέλει να ανακατέψει την τράπουλα του κυπριακού και να μοιράσει το φυσικό αέριο ακόμα και χωρίς την επίτευξη λύσης.

Σε δεύτερο στάδιο, η Άγκυρα ορίζει αυθαίρετα περιοχές επιρροής στέλνοντας σήμα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο πως διεκδικεί μερτικό από το κυπριακό γκάζι.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή ουδείς γνωρίζει ακριβώς πώς θα είναι τα πράγματα στην περιοχή μετά της 30 Δεκεμβρίου, όπου τελειώνει η περίοδος δέσμευσης περιοχών της κυπριακής ΑΟΖ.

Δεν είναι λίγοι, όμως, αυτοί που πιστεύουν πως η Τουρκία, με τον διπλωματικά άγαρμπο τρόπο της, κινδυνεύει όχι μόνο να μην πετύχει τους στόχους της στο κυπριακό, αλλά και να μείνει στο περιθώριο του ενεργειακού παιχνιδιού στην περιοχή.

ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Οι προθέσεις και κινήσεις της Τουρκίας θα κυριαρχήσουν στο Εθνικό Συμβούλιο που συνέρχεται τη Δευτέρα το πρωί.

Η συνεδρίαση είχε κανονιστεί για να ξεκινήσει μια συνολική αποτίμηση του κυπριακού από τα κόμματα και η εκπόνηση κοινά αποδεκτών χειρισμών.

Με την άφιξη του Barbaros, όμως, η συζήτηση θα ξεκινήσει από το τι πρέπει να κάνει η ε/κ πλευρά αναλόγως και της τουρκικής συμπεριφοράς.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θέλει να πετύχει κλίμα ενότητας στο Εθνικό για να δείξει και στο εξωτερικό ότι σε πολιτικό επίπεδο, η ε/κ πλευρά αντιλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο την κρίση και θα εφαρμόσει σταδιακά μεν αλλά συλλογικά αποφασισμένα μέτρα αντίδρασης.
Newzup 
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ