2014-10-20 20:27:45
Φωτογραφία για «ΤΟ... ΜΥΑΛΟ ΜΕΤΡΑΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ»
Ο αρχιτέκτονας της ιστορικής νίκης της Νέας Κηφισιάς επί του Ολυμπιακού, Ηλίας Παπαθεοδώρου, αναλύει στο "gazzetta.gr" πως “χάλασε” το παιχνίδι των ερυθρόλευκων, αποκαλύπτει πως... “προκάλεσε” τον Μαυροειδή και σχολιάζει τη δυναμική των “δύο αιωνίων”.

Αναλυτικά Δεν έχει κλείσει ακόμη τα 40 και στην 10χρονη καριέρα του στην προπονητική, μετράει ήδη 9 ανόδους! Η αρχή έγινε από τον πάγκο του Λαρισαϊκού, που υπό τις οδηγίες του, το 2005 ανέβηκε από τη Γ' στη Β' ΕΣΚΑ, ενώ τη αμέσως επόμενη χρονιά, προβίβασε το Μαρκόπουλο από την Β' στην Α' ΕΣΚΑ. Από το καλοκαίρι του του 2006, οπότε και ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Αθλητικής Ένωσης Νέας Κηφισιάς, άρχισε η πορεία προς το όνειρο και από τα μικρά περιφερειακά κλειστά γυμναστήρια της Αττικής, χθες, η ΑΕΝΚ της Α1 Κατηγορίας πλέον, “λύγισε” (68-67) τον 3 φορές πρωταθλητή Ευρώπης, Ολυμπιακό.

Ο λόγος για τον Ηλία Παπαθεοδώρου, που μίλησε για τους στόχους της ευχάριστης έκπληξης του περυσινού πρωταθλήματος, το πλάνο που είχε καταστρώσει για το ματς με τους ερυθρόλευκους και την διαφορά της μπασκετικής νοημοσύνης και των αγωνιστικών παραστάσεων, με τα αθλητικά προσόντα και την ταχύτητα.


Αναφέρει επίσης πως... “προκάλεσε” τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, Δημήτρη Μαυροειδή (14π., 9ρ., 1κοψ.) για να παίξει καλά, που αφιερώνει τη νίκη και πως κρίνει την εφετινή δυναμική των “αιωνίων αντιπάλων”.

Θυμάμαι ότι είχαμε συζητήσει λίγο στα όρθια την κλήρωση του πρωταθλήματος, πριν από περίπου τρεις εβδομάδες στο αμερικάνικο κολέγιο και ήσουν λίγο “μαγκωμένος” επειδή τις δύο πρώτες αγωνιστικές, θα έπαιζες με τους δύο “αιώνιους”... Η όχι και τόσο καλή εμφάνιση στην πρεμιέρα με τους “πράσινους”, αποτέλεσε κίνητρο για σας να δουλέψετε σκληρά όλη την εβδομάδα για να “κοντράρετε” τον Ολυμπιακό;

«Το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό είχε δύο όψεις. Στο πρώτο ημίχρονο είμαστε απογοητευτικοί, φοβισμένοι με πολύ άγχος και χωρίς καμία πίστη ότι μπορούσαμε να χτυπήσουμε το ματς, ενώ στο 2ο μέρος, είμαστε διαφορετικοί, είχαμε πολύ καλύτερη εικόνα και κερδίσαμε στο επιμέρους σκορ με +5. Αυτό που συζητήσαμε με τα παιδιά, όλη την εβδομάδα, ήταν ότι σ‘ αυτούς τους αγώνες, για να είμαστε ανταγωνιστικοί, πρέπει να μπούμε στο γήπεδο με αυτοπεποίθηση με στόχο να επαναλάβουμε την εμφάνιση του δευτέρου ημιχρόνου στο ΟΑΚΑ! Αν αντιμετωπίζουμε τις μεγάλες ομάδες με φόβο, τότε θα μας θα μας αποτελειώσουν μία ώρα αρχύτερα...»

Από πλευράς τακτικής ποιο ήταν το πλάνο;

«Να περιορίσουμε τα χαμένα ριμπάουντ τα οποία στο ματς με τον Παναθηναϊκό ήταν 16, ενώ με τον Ολυμπιακό ήταν μόλις 7! Επίσης να μειώσουμε τα λάθη μας, τα οποία στην πρεμιέρα ήταν 13 και σήμερα (χθες), έπεσε σε μονοψήφιο νούμερο (9)... Είχαμε βάλει αυτούς τους μικρούς στόχους...»

Το παράδοξο είναι ότι κερδίσατε μία ομάδα που βασίζετε στα αθλητικά προσόντα και την ταχύτητα, παίζοντας στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα με πέντε Έλληνες παίκτες, εκ των οποίων οι τέσσερις δεν έχουν ιδιαίτερα αθλητικά προσόντα... Αυτό πως εξηγείται;

«Η ταχύτητα στο μπάσκετ, είναι πλέον πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας. Η ταχύτητα μέσα στο παιχνίδι, όμως, δεν έχει να κάνει μόνο με το πόσο γρήγορα κινείται κάποιος ή πόσο ψηλά πηδάει, αλλά και με τον χρόνο στον οποίο μπορεί να πάρει μία σωστή απόφαση, τον χρόνο στον οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει το μυαλό. Αυτό βέβαια έρχεται σε συνάρτηση και με τις παραστάσεις που έχει και τις εμπειρίες που έχει αποκομίσει... Εμείς φέτος, έχουμε την τύχη να έχουμε στο ρόστερ μας παίκτες με μπασκετική νοημοσύνη, με πολλές εικόνες και μπορεί το σώμα τους να μην μπορεί να ακολουθήσει ορισμένους παίκτες του Ολυμπιακού στην ταχύτητα, το μυαλό τους όμως, τρέχει πιο γρήγορα...»

Φάνηκε πάντως, ότι είχατε εστιάσει και πάνω στον Σπανούλη... Επιδιώκατε να φύγει η μπάλα από τα χέρια του και όταν αυτό δεν ήταν δυνατόν, προσπαθούσε να χαλάσετε το pick’n’roll που εφαρμόζει συνήθως...

«Αυτό είναι λογικό γιατί ο Ολυμπιακός, κατά 80%, επιτίθεται με screen πάνω στην μπάλα με εκφραστή τον Σπανούλη και μετά τον Σλούκα. Θέλαμε λοιπόν, να περιορίσουμε αυτή τη δημιουργία από το pick‘n‘roll, γιατί οι αντίπαλοί μας είναι μία ομάδα που δημιουργεί πολύ αποτελεσματικά και μετά το πρώτο screen και την πρώτη πάσα, έχει εξαιρετικό passing, γεγονός που επιτρέπει να εκτελεί πολύ σωστά. Αυτό ήταν το στοιχείο της επίθεσής του, που έπρεπε να σταματήσουμε, γιατί ούτε τα γρήγορα πόδια έχουμε για να τρέξουμε στις περιστροφές, ούτε την αλτικότητα για να ελέγξουμε τα αμυντικά ριμπάουντ στα άστοχα σουτ του Ολυμπιακού.»

Εκτιμάς ότι στο εφετινό πρωτάθλημα έχει “κλείσει” λίγο η “ψαλίδα”; Μπορούμε να πούμε ότι οι δύο “μεγάλοι”, δεν θα είναι τόσο “ανέγγιχτοι” όσο τα προηγούμενα χρόνια;

«Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να διαπιστώσουμε κάτι τέτοιο με βεβαιότητα, γιατί και οι δύο ομάδες αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα τραυματισμών. Ο Παναθηναϊκός έχει κάνει μία προετοιμασία με τους μισούς παίκτες να είναι έφηβο, τώρα επιστρέφουν οι τραυματίες, ενώ ουσιαστικά μόλις ολοκλήρωσε την στελέχωση του ρόστερ του. Επομένως, ακόμη δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ποια θα είναι η δυναμικότητά του... Ταυτόχρονα, ο Ολυμπιακός άρχισε τη χρονιά χωρίς τριάρι, έχασε τον μοναδικό δημιουργικό παίκτη του από το post (Πρίντεζης), ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι προέρχεται εδώ και 10 μέρες από αλλαγή προπονητή! Επομένως, είναι αδύνατον να κάνεις πρόβλεψη, για το πως θα είναι στα μέσα της σεζόν. Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά και για τις δύο ομάδες, είναι ότι, όταν θα μπαίνουν στο γήπεδο αποφασισμένες, συγκεντρωμένες και σοβαρές, θα έχουν το πλεονέκτημα για να κερδίσουν όλα τα παιχνίδια...»

Με τον Μαυροειδή τι έχεις κάνει και παίζει έτσι; Μετά τον σοβαρό τραυματισμό του, πολλοί τον θεωρούσαν τελειωμένο, αλλά αυτό δεν φάνηκε καθόλου απόψε (χθες)... Υποθέτουμε πάντως, ότι θα πρέπει να είχε κι ένα έξτρα κίνητρο απέναντι στην πρώην ομάδα του, που έλυσε το συμβόλαιό του;

«Ο Δημήτρης είναι ένας παίκτης που έχει βρει από μόνος του το κίνητρο για να επιστρέψει στην ενεργό δράση... Είναι ένα παιδί που δεν έχει κλείσει ακόμη τα 30 του χρόνια, είχε μία πολύ μεγάλη ατυχία, αλλά καθημερινά ψάχνει και βρίσκει τρόπους και ερεθίσματα για να βελτιώνεται και να ξαναβρεθεί στην αγωνιστική κατάσταση που ήταν πριν από δύο χρόνια. Αυτό ήταν κάτι που διακρίναμε το καλοκαίρι όταν εξετάζαμε την απόκτησή του. Συν τοις άλλοις, είναι ένας χαρακτήρας που παίζει καθοριστικό ρόλο στα αποδυτήρια της ομάδας.»

Ισχύει ότι στα φιλικά παιχνίδια δεν είχε κάνει ούτε μία τάπα και ότι τελευταία τον προκαλούσες συνεχώς ότι δεν μπορεί να κόψει κανέναν αντίπαλο;

«(Γελάει!!)... Τι να σου πω τώρα, ότι μου την έφερε με τον καλύτερο τρόπο; Η τάπα που έκανε στον Ντάνστον και το καλάθι που πέτυχε στη συνέχεια της φάσης στον αιφνιδιασμό για το +4, αν είχαμε Top-10 μπορεί να ήταν και η φάση της αγωνιστικής... Οπότε τέρμα οι πλάκες!»

Γενικά πέρασες ένα δύσκολο καλοκαίρι, με έντονα συναισθήματα με την κριτική που δέχθηκες από μερίδα του Τύπου για εκείνο το ατυχές συμβάν με τον Κόνιαρη στο Ευρωμπάσκετ των εφήβων, η οποία μπορεί να μην αμφισβήτησε τη δουλειά σου, αλλά σε κάποιον κόσμο που δεν σε ήξερε, μπορεί σε έναν βαθμό να έπληξε το προφίλ σου. Κάτι τέτοιες νίκες, σε κάνουν να νιώθεις μία ηθική δικαίωση για την προσήλωσή σου στην δουλειά σου και τον επαγγελματισμό που διακρίνει το έργο σου; Είναι μία ξεχωριστή νίκη και για σένα προσωπικά;

«Όλο αυτό το οποίο έγινε, διογκώθηκε και πήρε υπερβολική έκταση λόγω κάποιων συγκεκριμένων καταστάσεων, τα αίτια των οποίων βρίσκονται αλλού! Και μάλιστα αυτό το περιστατικό δεν επηρέασε καθόλου το κλίμα της ομάδας. Έχω πολύ καθαρή τη συνείδησή μου για το τι έγινε με εκείνο το θέμα και δεν έχω να αποδείξω τίποτε ούτε στον εαυτό μου, ούτε σε κανέναν. Είμαι πολύ περήφανος για την ομάδα, την οποία ανέλαβα από την ΕΣΚΑ και μετά από 8 χρόνια, με την βοήθεια πάρα πολλών ανθρώπων, έχουμε φτάσει τη Νέα Κηφισιά να βγαίνει 5η στο ελληνικό πρωτάθλημα, να μπορεί να κοντράρει και να κερδίζει τον Ολυμπιακό και να φιλοδοξεί να καθιερωθεί στην “ελίτ” του ελληνικού μπάσκετ. Γι‘ αυτό είμαι χαρούμενος και ενθουσιασμένος και δεν έχω να δώσω απαντήσεις σε κανέναν γι‘ αυτό που έγινε το καλοκαίρι. Απλά, επειδή με ρώτησες συγκεκριμένα για αυτή τη νίκη, θέλω να την αφιερώσω στους συνεργάτες μου τον Γιώργο Λημνιάτη και τον Μιχάλη Καλαβρό για την πολύτιμη δουλειά που έκαναν στο scouting και σε όλους τους ανθρώπους, που δουλεύουν στην ομάδα, από τον πρόεδρο μέχρι τον φροντιστή, για την συγκλονιστική τους συμπαράσταση.»
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ