2014-10-21 13:58:56
Φωτογραφία για ARCHITEAM: Η ομάδα που ενώνει τις δυνάμεις της για να φέρει τον κόσμο πιο κοντά στην αρχιτεκτονική! [photos]
Όλα ξεκίνησαν στη Βραζιλία το 2008 όταν μία ομάδα νέων αρχιτεκτόνων... από τη Θεσσαλονίκη που βρισκόταν εκεί σε εκπαιδευτική εκδρομή αποφάσισε πως όσα είδε δεν έπρεπε να τα κρατήσει μόνο για τον εαυτό της.

Έτσι, λοιπόν, η ομάδα ξεκίνησε να διοργανώνει ταξίδια σε όλο τον κόσμο με κύριο μέλημα των μελών της πάντα να κάνουν το όραμα τους πραγματικότητα: να φέρουν τον κόσμο πιο κοντά στην αρχιτεκτονική, να ενισχύσουν την αρχιτεκτονική παιδεία του ευρύτερου κοινού, που στην Ελλάδα φαίνεται να μην υπάρχει καθόλου, ανακαλύπτοντας τη σχέση της αρχιτεκτονικής με την πόλη και βιώνοντας τη από κοντά.

Ξεκίνησαν με ένα κεφάλαιο εξολοκλήρου από την τσέπη τους και στη συνέχεια με πολλή αγάπη για το όραμα τους και πολλή προσωπική δουλειά, δημιούργησαν το ArchiTeam, ένα δίκτυο ανθρώπων και ιστοτόπων που σήμερα αριθμεί 15 μέλη με έδρα τη Θεσσαλονίκη και 5 ιστοσελίδες διεθνούς προβολής.


Η ομάδα αποτελείται από τους: Αλέξιο Βανδώρο, Αναγνώστου Μαρία, Πέτσιου Χριστίνα, Γκαβογιάννη Κυριακή, Τσίγκου Χριστιάννα, Τζερεμέ Σοφία, Χατζηπαύλου Δήμητρα, Κατσανά Βασιλική, Κολωνιάρη Ματίνα, Γιάγκου Βιργινία, Δούλκα Χάρη, Μπατσίλα Ανδρέα, Μπουκουράγια Μαργκό, Καλλιάγρα Σάντρα, Βλαχοδήμο Γεώργιο και Ψαρρού Κλεοπάτρα.

Οι ιστότοποι που δημιούργησε η ομάδα δέχονται πλέον πάνω 40.000 επισκέψεις μηνιαίως, προερχόμενες κυρίως από το εξωτερικό: ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Ευρώπη και Ασία, ενώ αριθμεί σχεδόν 250.000 μέλη στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης – Facebook, Twitter, Google Plus και LinkedIn.

Η πρώτη ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε ήταν το ArchiTravel >www.architravel.com που περιελάμβανε όλα αυτά που θεωρούσαμε ότι έλειπαν από τους κοινούς τουριστικούς οδηγούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τουριστικοί οδηγοί (μη εξαιρετέων των σπουδαιότερων όπως το Lonely Planet) δεν αναφέρονται πουθενά στα έργα σύγχρονης αρχιτεκτονικής – ακόμα και μεγάλα επιτεύγματα των Le Corbusier, Frank Lloyd Wright, Louis Kahn, Mies van der Rohe, Rem Koolhaas και Tadao Ando παραμένουν άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα project μοναδικό στην Ελλάδα, αλλά και το μεγαλύτερο στην κατηγορία του διεθνώς. Έτσι, με χάρτες, συντεταγμένες, φωτογραφίες και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται ένας τουρίστας αρχιτεκτονικής και όχι μόνο, μπορεί κάποιος να προσανατολιστεί στη σύγχρονη αρχιτεκτονική μέσω του online «Αρχιτεκτονικού Οδηγού Πόλης» που προτείνει το ArchiTeam. Ο κόσμος του ArchiTravel δίνει την ευκαιρία οι πόλεις να βιωθούν με τρόπο όπως κανένας άλλος ταξιδιωτικός οδηγός δε θα είναι ποτέ σε θέση να κάνει. Με αυτόν τον τρόπο οι πόλεις αναδεικνύουν τα στοιχεία που τις κάνουν σημαντικές και ελκυστικές σε τουρισμό και ανάπτυξη.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα, που έχουν ξεχωριστή σελίδα στο site μας με όλα τα δείγματα σύγχρονης αρχιτεκτονικής:

www.thessalonikiarchitecture.com

www.athensarchitecture.com

Παράλληλα, έχοντας αποκτήσει συνεργάτες σε όλο τον κόσμο, η ομάδα συνεχίζει τα ταξίδια με μεγάλη επιτυχία. Μέχρι στιγμής, έχει συντονίσει εκδρομές αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος σε Βραζιλία, Ιαπωνία, Βερολίνο, Μπιλμπάο, Σαραγόσα, Πεκίνο και Σαγκάη, ενώ πιο πρόσφατη ήταν η εκδρομή που έληξε μόλις πριν μία βδομάδα σε Κουάλα Λουμπούρ και Σιγκαπούρη, ενώ ακολουθεί η εκδρομή στο Μεξικό τον Νοέμβριο του 2015. Σε κάθε ταξίδι, κανονίζονται συναντήσεις με στελέχη 2-3 ξένων αρχιτεκτονικών γραφείων, για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών. Οι εμπειρίες από τα ταξίδια αυτά είναι ανοικτές προς τους χρήστες του διαδικτύου στη νέα ιστοσελίδα DestiNations > www.architravel.com/destinations.

Ο ιστότοπος ρίχνει πιο φρέσκια ματιά στην αρχιτεκτονική, με έμφαση στη μοντέρνα. Και φροντίζει να συνδυάζει τις εκδρομές που διοργανώνονται με αρχιτεκτονικά γεγονότα, όπως οι κατά καιρούς "Biennale" και "Expo".

Στην τελευταία εκδρομή που πραγματοποιήθηκε σε Σιγκαπούρη και Κουάλα Λουμπούρ, η ομάδα συμμετείχε στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής >www.worldarchitecturefestival.com ως media partner για 5η συνεχή χρονιά, μια ιδιαίτερα μεγάλη επίτευξη, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη αρχιτεκτονική διοργάνωση διεθνώς, με περισσότερες από 9000 συμμετοχές αρχιτεκτόνων από 60 χώρες του κόσμου.

Application: Η ανάπτυξη, με την πάροδο των χρόνων έφερε άλλη μία εξέλιξη, αυτός ο online οδηγός να είναι εύχρηστος ακόμα και από το κινητό τηλέφωνο.

Με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» η ομάδα κατάφερε να φτιάξει μια εφαρμογή (application) για I-PHONE και i-Pad που προσανατολίζει τον τουρίστα στ
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ