2014-10-21 17:31:18
Φωτογραφία για Αμπατζόγλου: Εξετάζουμε τη διεύρυνση του επιδόματος ανεργίας
Σε όλα τα φλέγοντα ερωτήματα σχετικά με την εργασιακή πραγματικότητα απαντά ο... Διοικητής του ΟΑΕΔ Θεόδωρος Αμπατζόγλου στο ergasia.gr, τοποθετώντας ευθύνες και προτείνοντας λύσεις. Ο κ. Αμπατζόγλου θέτει το χρονοδιάγραμμα των επικείμενων δράσεων του Οργανισμού, ενώ αναφέρεται στην αμφισβητούμενη αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων τύπου Voucher στην καταπολέμηση της ανεργίας, υποστηρίζοντας ότι: “Τουλάχιστον, έως και 3 στους 10 από όσους καταρτίζονται σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο μέσω των voucher, παραμένουν στην αγορά εργασίας με κανονικές συμβάσεις.”

Την καθυστερημένη ανταπόκριση των αρμόδιων φορέων στηλιτεύει ο Διοικητής του ΟΑΕΔ, ερωτόμενος για τα “μυθικά” ποσοστά που άγγιξε η εγχώρια ανεργία: “Δυστυχώς, κατά την έναρξη της κρίσης οι χειρισμοί που έγιναν στο πεδίο της απασχόλησης δεν ήταν, όπως εκ των πραγμάτων φαίνεται, επαρκείς”, δηλώνει χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφορικά με τα πενιχρό αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων που λαμβάνουν χρηματική στήριξη, καταστά σαφές ότι: “Καθημερινά κάνουμε το καλύτερο δυνατό ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν οι όροι χορήγησης του επιδόματος ανεργίας να βελτιωθούν και να διευρυνθεί ουσιαστικά ο αριθμός των δικαιούχων του”.


«Κατά την έναρξη της κρίσης οι χειρισμοί που έγιναν στο πεδίο της απασχόλησης δεν ήταν, όπως εκ των πραγμάτων φαίνεται, επαρκείς»

Κύριε Αμπατζόγλου, παρά τις πτωτικές τάσεις η ανεργία στη χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε δυσθεώρητα επίπεδα. Ποιες άλλες κινήσεις μπορεί να κάνει ο ΟΑΕΔ ώστε να μειώσει τα ποσοστά;

Δυστυχώς, κατά την έναρξη της κρίσης οι χειρισμοί που έγιναν στο πεδίο της απασχόλησης δεν ήταν, όπως εκ των πραγμάτων φαίνεται, επαρκείς. Επέτρεψαν στο ποσοστό ανεργίας να «εκτοξευθεί» πραγματικά σε δυσθεώρητα και πρωτόγνωρα για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία επίπεδα.

Το θετικό είναι ότι εδώ και τουλάχιστον χρόνο, μέσα από συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης, του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ, κατέστη εφικτός ο πρώτος στόχος που ήταν να «μπει φρένο» στην αύξηση της ανεργίας – ένας στόχος που για πολλούς ήταν ανέφικτος. Σήμερα, με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι ο αριθμός των άνεργων συμπολιτών μας όχι μόνο έχει σταματήσει να αυξάνεται αλλά παρουσιάζει σημάδια μείωσης που μας κάνουν να αισιοδοξούμε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΑΕΔ ήδη έχει προετοιμάσει τις επόμενες κινήσεις του οι οποίες, με τη σειρά τους, θα εισφέρουν στην περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας, ούτως ώστε, σε συνδυασμό με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας, να ανοίξουν ξανά το δρόμο της επιστροφής στην απασχόληση για χιλιάδες συμπολίτες μας.

Μέσα σε περίπου 3 ώρες, καλύφθηκαν οι 5.000 προσφερόμενες από τον ΟΑΕΔ«

Οι θέσεις για το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 ανέργων ηλικίας 25 – 66 ετών καλύφθηκαν μέσα σε λίγες ώρες. Υπάρχει περίπτωση να ανακοινώσετε νέο πρόγραμμα τέτοιου τύπου; Και αν ναι, πότε αναμένεται;

Πράγματι, την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου σημειώθηκε ένα νέο «ρεκόρ». Μέσα σε περίπου 3 ώρες, καλύφθηκαν οι 5.000 προσφερόμενες από τον ΟΑΕΔ επιδοτούμενες θέσεις απασχόλησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα, η επισκεψιμότητα στον ιστότοπο του Οργανισμού ήταν τόσο μεγάλη, για πρώτη φορά στα χρονικά, που αρκετές φορές το σύστημα δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει και ταλαιπώρησε ορισμένους από τους ενδιαφερόμενους εργοδότες, στους οποίους οφείλω να πω: Πρώτον, ότι το πρόβλημα αυτό θα το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και, δεύτερον, πως σύντομα, ναι, στους σχεδιασμούς μας είναι να υπάρξει ένα ακόμη, αντίστοιχο πρόγραμμα.

Να σας θυμίσω ότι το πρόγραμμα των 5.000 θέσεων που καλύφθηκε με ταχύτητες – «εξπρές» ήταν με πόρους του ΟΑΕΔ και όχι με κοινοτικά κονδύλια.

Στην ίδια λογική, επιχειρούμε να διαμορφώσουμε την επόμενη δράση διαβλέποντας, τόσο στην πράξη όσο και μέσα από τις διαρκείς συζητήσεις μας με τους κοινωνικούς εταίρους, ότι η αγορά και δη οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, με μια μικρή υποστήριξη και θέλουν και μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας που, φυσικά, είναι και το ζητούμενο για να μειωθεί η ανεργία.

«Το βάρος «πέφτει» στα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης.»

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ποια είναι τα «ενεργά» όπλα που έχει στη φαρέτρα του ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού; Υπάρχει κάποιο σχετικό χρονοδιάγραμμα;

Ο ΟΑΕΔ αποτελεί ένα από τα βασικά «όπλα» στη μάχη κατά της ανεργίας. Η εμπειρία της οποίας έχουν σωρεύσει τα στελέχη του σε συνδυασμό με το πλάνο της Διοίκησης και τη βούληση της κυβέρνησης για διαρκή βελτίωση των επικρατούντων όρων στην αγορά εργασίας, αποτελεί εγγύηση για το «αύριο».

Συγκεκριμένα, μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από τον ΟΑΕΔ θα προχωρήσουν προς υλοποίηση, μεταξύ άλλων, τα εξής προγράμματα:

Το πρόγραμμα Κοινωφελούς Απασχόλησης με το συνολικό αριθμό των ωφελουμένων να φτάνει στις 50.000 άτομα.

Πρόγραμμα πρακτικής άσκησης για 7.000 απόφοιτους ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Φυσικά, θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις του ΟΑΕΔ οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο στάδιο της διαμόρφωσης, με το κέντρο βάρους να «πέφτει» στα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης, καθώς και σε δράσεις υπέρ άνεργων συμπολιτών μας οι οποίοι έχουν τελειώσει μόνο το στάδιο της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.

Επίσης, ένα από τα πιο ισχυρά «όπλα» μας στη μάχη κατά της ανεργίας αποτελούν τα βήματα και οι σχεδιασμοί που έχουν γίνει στο πλαίσιο της υλοποίησης των αξόνων της «Εγγύησης για τη Νεολαία» (Youth Guarantee). Το Youth Guarantee, το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων», συνιστά μία καινοτόμο στρατηγική του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, μια πολυσχιδή δέσμη μέτρων που στόχο έχουν την άμεση ενεργοποίηση των νέων που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ηλικίας από 15 έως 24 ετών.

Ο διετής, ίσως και υπερ – διετής, ορίζοντας των εθνικών σχεδίων Youth Guarantee έχει οδηγήσει τα περισσότερα κράτη μέλη σε μια διαδικασία αναλυτικού σχεδιασμού και συγκριτικής αξιολόγησης προκειμένου να υλοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι δράσεις. Από την πλευρά του, ο ΟΑΕΔ έχει προχωρήσει ήδη σε δράσεις που εντάσσονται στο εθνικό σχέδιο του Youth Guarantee όπως:

* η επικαιροποίηση των Ατομικών Σχεδίων Δράσης σε ποσοστό περίπου 90% των εγγεγραμμένων της ομάδας στόχου,

* η βελτίωση της διαδικασίας εξατομικευμένης προσέγγισης μέσω της αυτοματοποίησης του profiling,

* η εντατικοποίηση των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών του Οργανισμού καθώς και των Εργαστηρίων Ενεργοποίησης και Κινητοποίησης Ανέργων,

* η διενέργεια εκδηλώσεων για την απασχόληση (employment fora),

* η προετοιμασία ενημερωτικού υλικού, ιστοσελίδας καθώς και κινητής μονάδας εξυπηρέτησης κοινού και συνεντεύξεων,

* η προώθηση του δυϊκού συστήματος μαθητείας τόσο σε ευρεία εφαρμογή, μέσω των Επαγγελματικών Σχολών, όσο και σε πιλοτικό επίπεδο μέσω των Πειραματικών Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης,

* συμβουλευτικές υπηρεσίες μέσω των γραφείων διασύνδεσης.

Επίσης, πέρα από το διατυπωμένο Σχέδιο Δράσης, ο Οργανισμός έχει προγραμματίσει:

τη σταδιακή ενίσχυση και επανεκπαίδευση των συμβούλων εργασίας,

την επέκταση των ηλεκτρονικά παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες (εγγραφή των συναλλασσομένων, υποβολή και συμπλήρωση στοιχείων βιογραφικού, ανανέωση δελτίου ανεργίας, υποβολή αιτήσεων για προγράμματα απασχόλησης, κατάρτισης, μαθητείας κ.ά.),

την καθολική εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για την επαγγελματική εκπαίδευση,

την βαθμιαία εφαρμογή του Προγράμματος «Ανασχεδιασμός του επιχειρησιακού μοντέλου του ΟΑΕΔ» μέσω του οποίου αναμένεται να υιοθετηθεί μια νέα στρατηγική αντίληψη σχετικά με τη λειτουργία των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης, με επίκεντρο τον εργασιακά ενεργό πολίτη.

Τέλος, ο ΟΑΕΔ σχεδιάζει μια σειρά από καινοτόμες δράσεις οι οποίες θα ενταχθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στις υλοποιηθείσες στο πλαίσιο του Youth Guarantee δράσεις:

δράσεις ολοκληρωμένης παρέμβασης με σκοπό την είσοδο στην αγορά εργασίας μέσω της εξειδικευμένης κατάρτισης, ή της τοποθέτησης σε θέση εργασίας ή της οικονομικής υποστήριξης προκειμένου κάποιοι εκ των ωφελουμένων να μπορέσουν να ιδρύσουν την δική τους επιχείρηση,

επαγγελματικό προσανατολισμό σε σχολεία μέσης εκπαίδευσης με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας,

επαγγελματική κατάρτιση στα πειραματικά σχολεία του Οργανισμού,

δράση στήριξης νέων ανέργων προκειμένου να καλυφθούν τα πρώτα έξοδα για τη μετάβασή τους στο εξωτερικό και τη διενέργεια μιας πρώτης συνέντευξης.

Ήδη, είναι σε εξέλιξη οι πρώτες τρείς δράσεις για νέους από 15 έως 24 ετών, που έχουν συμπεριληφθεί στο Ελληνικό Σχέδιο Δράσης «Εγγύηση για τη Νεολαία»:

α) η Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας για την Απόκτηση Πρώτης Επαγγελματικής Εμπειρίας «Επιταγή Εισόδου για νέους από 18 έως 24 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας»,

β) το Πρόγραμμα Μαθητείας «Εισαγωγή Μαθητών και Μαθητριών στις ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ.» και

γ) η δράση προβολής και δημοσιότητας «Ενέργειες προσέγγισης, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης νέων με ειδικά χαρακτηριστικά (Ε.Α.Ε.Κ.)».

Με δεδομένο ότι ο ΟΑΕΔ έχει επιφορτιστεί με το έργο της ανάσχεσης της ανεργίας, θεωρείτε ότι χρειάζεται να προσλάβετε νέο προσωπικό; Είναι απαραίτητη η ενίσχυση του Οργανισμού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα;

Ενας Οργανισμός όπως ο ΟΑΕΔ, όπως ο κάθε δημόσιος φορέας απασχόλησης σε κάθε χώρα – μέλος της ΕΕ, που είναι επιφορτισμένος από την ίδια του τη «φύση» με το δύσκολο έργο της αντιμετώπισης του «κύματος» της ανεργίας που προκάλεσε η οικονομική κρίση και η ύφεση που ακολούθησε, χρειάζεται διαρκώς στήριξη και ενίσχυση. Στην παρούσα φάση, ο ΟΑΕΔ έχει τα απαραίτητα «εφόδια» για να επιτύχει στο δύσκολο έργο του και οι παρεμβάσεις των τελευταίων 2 ετών κρίνονται και από τους Ευρωπαίους εταίρους μας ως επιτυχείς. Φυσικά, αυτονόητο είναι ότι δεν επαναπαυόμαστε και δεν εφησυχάζουμε.

Το αντίθετο. Κοιτάμε το «σήμερα» και προχωράμε με πράξεις και όχι με λόγια σε προγράμματα και δράσεις υπέρ της απασχόλησης που στοχεύουν σε ένα πολύ καλύτερο «αύριο» για όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι αναζητούν να μπουν ή να ξαναβρούν το δρόμο της επιστροφής τους στην αγορά εργασίας.

Με αφορμή το πρόγραμμα Voucher για 42.000 ανέργους ηλικίας 18 – 29 ετών που ξεκινά, θεωρείτε ότι τέτοιου τύπου δράσεις συμβάλλουν στην ουσιαστική μείωση της ανεργίας, ή αποτελούν μία προσωρινή λύση; Ποιά είναι η πραγματική απορρόφηση των συμμετεχόντων σε προηγούμενα προγράμματα;

Φυσικά, τα προγράμματα που στηρίζονται στη χορήγηση «επιταγών εισόδου στην αγορά εργασίας», σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν το οριστικό αντίδοτο στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η αγορά λόγω της ύφεσης των αμέσως προηγούμενων ετών. Όμως, σίγουρα, και αυτό είναι ένα αποτέλεσμα μετρήσιμο, κρατούν ενεργούς χιλιάδες συμπολίτες μας, κυρίως νέους ηλικιακά, και στηρίζουν την επανατοποθέτηση γερών βάσεων στο «επιχειρείν». Τουλάχιστον, έως και 3 στους 10 από όσους καταρτίζονται σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο μέσω των voucher, παραμένουν στην αγορά εργασίας με κανονικές συμβάσεις.

Παράλληλα, δεν μπορούμε να υποτιμούμε το γεγονός ότι, όσο αυτοί οι οποίοι επιλέγονται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων για να πάρουν τις «επιταγές εισόδου στην αγορά εργασίας» βρίσκονται σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, πέραν της βελτίωσης των δεξιοτήτων τους, λαμβάνουν έστω ένα μικρό εισόδημα το οποίο τους διατηρεί ενεργούς ενισχύοντας τους στην προσπάθεια να μην περάσουν στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό.

«Η διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας είναι ένας από τους κεντρικούς στόχους της Διοίκησης του ΟΑΕΔ»

Το επίδομα ανεργίας, αλλά και τα βοηθήματα που παρέχει ο ΟΑΕΔ φαίνεται να ευνοούν σχετικά μικρό ποσοστό των εγγεγραμμένων ανέργων. Υπάρχει κάποια προοπτική να διευρυνθούν τα κριτήρια των δικαιούχων ή να προβλεφθεί κάποιο νέο είδος επιδόματος;

Σας ευχαριστώ για το ερώτημα αυτό. Η διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας είναι ένας από τους κεντρικούς στόχους της Διοίκησης του ΟΑΕΔ. Εξετάζουμε διαρκώς τις συνθήκες στην οικονομία και βάζουμε στο «μικροσκόπιο» όλα τα δεδομένα που υφίστανται στην αγορά. Αποτελεί δεδομένο ότι μόλις οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα ανοίξει άμεσα μια συζήτηση προς την κατεύθυνση αυτή, αφού κυρίαρχη επιδίωξη μας είναι το επίδομα ανεργίας να φτάνει στα χέρια περισσότερων, σε σχέση με σήμερα, ανέργων που πραγματικά το έχουν ανάγκη στην καθημερινή «μάχη» που δίνουν για να καταφέρουν να επιβιώσουν. Θέλω να γνωρίζουν ότι καθημερινά κάνουμε το καλύτερο δυνατό ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν οι όροι χορήγησης του επιδόματος ανεργίας να βελτιωθούν και να διευρυνθεί ουσιαστικά ο αριθμός των δικαιούχων του.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ