2014-10-22 13:36:41
Φωτογραφία για ΦΡΙΚΗ: Αυτοκτονούν...για να μην πεθάνουν!
«Δεν είναι τρέλα να πεθαίνεις επειδή φοβάσαι μην πεθάνεις;»... Σε αυτή τη φράση του Ισπανού ποιητή Μαρτιάλη (43-104 μ.Χ.) συνοψίζεται η παραφροσύνη των αυτοκτονιών που εξελίσσονται σε μάστιγα στην χώρα μας Τι κι αν πριν από ένα μήνα περίπου ο απαράδεκτος Άδωνις από το βήμα της Βουλής για είκοσι λιγότερες στο οκτάμηνο του 2014 από το αντίστοιχο διάστημα του 2013 είχε το θράσος να πει "Τώρα που μειώνονται οι αυτοκτονίες, τι θα πουν οι κατ' επάγγελμα λαϊκιστές;"

Στην περίπτωση της κατάστασης στην ελληνική κοινωνία ταιριάζει μάλλον η κραυγή αγωνίας του Πολύδωρα "θα μου πεθάνει ο λαός", αφού αυτός ο πολυβασανισμένος λαός αργοσβήνει μέρα με τη μέρα ή ακόμη χειρότερα επιλέγει το απονενοημένο διάβημα επειδή-κι εδώ είναι η τραγική ειρωνεία- πιστεύει πως θα πεθάνει από την πείνα, την δυστυχία κλπ.

Το δραματικότερο με τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις αυτοκτονίες είναι πως ουδέποτε λένε την αλήθεια. Αφού τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι σαφώς λιγότερα από τα πραγματικά. Κι αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:


Οι συγγενείς του αυτόχειρα αποφεύγουν να δηλώσουν το θάνατό του στην Αστυνομία ως αυτοκτονία αναλογιζόμενοι τον κοινωνικό περίγυρο ή δε δηλώνονται κάποιοι τέτοιοι θάνατοι ως αυτοκτονίες για να μπορέσει ο νεκρός να έχει μια εξόδιο ακολουθία και ταφή βάσει όσων ορίζει η Εκκλησία, η οποία δεν "διαβάζει"-κατά το κοινώς λεγόμενο- τον αυτόχειρα.

Έμπειροι ερευνητές αναφέρουν στο dotnews.gr πως υπήρξε περίοδος, κυρίως στο διάστημα του χειμώνα 2012-2013, που καταγράφονταν σε καθημερινή βάση στα Μέσα Ενημέρωσης περιστατικά αυτοκτονιών σε όλη την επικράτεια. Και βέβαια μιλάμε μόνο για όσα καταγράφονταν Παράλληλα, αν και ένας εκ των βασικών λόγων των αυτοκτονιών προβάλλεται η απελπισία από την οικονομική δυσπραγία, δεν έχει υπάρξει ξεκάθαρη κατηγοριοποίηση, με συνέπεια να μην διαχωρίζονται άμεσα τα κίνητρα του αυτόχειρα, ο οποίος δεν άντεξε την κρίση, από έναν αυτόχειρα που αντιμετωπίζει διαφόρων ειδών ψυχολογικά προβλήματα.

Η ταυτότητα του αυτόχειρα

Πρόσφατα στοιχεία σχετικών ερευνών τόσο από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία όσο και από το Πανεπιστήμιο Κρήτης δείχνουν πως δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η αυτοκτονία είτε είναι γένους θηλυκού είτε επιλέγεται από μεσήλικες άνδρες.

Τη διετία 2010-2012 οι γυναίκες - αυτόχειρες αυξήθηκαν κατά 122% και από 41 που ήταν το 2010, έφτασαν τις 91 το 2012. Την ίδια χρονική περίοδο, ο αριθμός των ανδρών - αυτόχειρων αυξήθηκε κατά 24%, και από 336 που ήταν το 2010 έφτασαν τους 417 το 2012.

Ειδικά, όμως, στην ηλικιακή ομάδα 50-64 ετών, η αύξηση ήταν της τάξεως του 54%, καθώς οι άντρες που μένουν άνεργοι ή χρεοκοπούν προς το τέλος του εργασιακού βίου τους είναι πιο ευάλωτοι στην αυτοκαταστροφή, όπως σημειώνουν οι ερευνητές.

Πρόσφατα με αφορμή την 10η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης της Αυτοκτονίας,

δόθηκε στη δημοσιότητα μια νέα έρευνα μέσω του Δικτύου Καταγραφής του Κέντρου Πρόληψης της Αυτοκτονίας της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Κλίμακα", η οποία καταγράφει τάση μείωσης των αυτοκτονιών στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε πως το πρώτο οκτάμηνο του 2013 οι αυτοκτονίες ήταν 229 (193 άνδρες και 36 γυναίκες), ενώ το ίδιο διάστημα το 2014 οι αυτοκτονίες διαμορφώνονται σε 209 (173 άνδρες και 36 γυναίκες).

Αναφορικά με το επάγγελμα, σε αντίθεση με το 2013 που ήταν υψηλά οι αυτοαπασχολούμενοι, το 2014 είναι σε υψηλά επίπεδα οι συνταξιούχοι, η ομάδα με τα ανώτερα επαγγελματικά στελέχη και επαγγελματίες, και ακολουθούν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ανειδίκευτοι εργάτες.

Μέχρι τη Γερμανία

Εντύπωση τέλος προκαλεί το γεγονός πως η κλίμακα των αυτοκτονιών στην Ελλάδα έγινε θέμα εκτεταμένης έρευνας του γερμανικού καναλιού ZDF στην Αθήνα και στην Κρήτη.

Απεσταλμένοι του γερμανικού καναλιού ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα και στο Ηράκλειο και τα στοιχεία που προέκυψαν παρουσιάστηκαν το περασμένο καλοκαίρι σε τηλεοπτική εκπομπή του ZDF, με συντελεστές την ελληνο-γερμανίδα δημοσιογράφο Ελένη Κλώτσικα και τον γερμανό Reinhard Laska.

Μέσω διαδικτύου

Πάντως πέραν των περιστατικών που αποδίδονται ευθέως ή εμμέσως στην οικονομική κρίση, υπάρχει κι ένας ακόμη ανησυχητικός τομέας, αυτός των αυτοκτονιών μέσω διαδικτύου. Η Ελληνική Αστυνομία από το 2012 έχει συστήσει ειδική επιτροπή κι έχει αποτρέψει δεκάδες περιστατικά, κυρίως νέων, οι οποίοι διατυμπανίζουν ή υπονοούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως επιθυμούν να βάλουν τέλος στη ζωή τους.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ