2014-10-24 03:18:08
Φωτογραφία για Κύπρος: Ισχυρές οι τράπεζες με πλεόνασμα €410 εκατ.
 Ισχυρές αλλά και με πλεόνασμα κεφαλαίων περίπου €410 εκατ. εμφανίζονται η Τράπεζα Κύπρου και η Συνεργατική Κεντρική από τα ευρωπαϊκά stress tests στη βάση του ακραίου σεναρίου.

Η Ελληνική μπορεί να μην εμφανίζει πλεόνασμα αλλά οι ανάγκες κεφαλαίου είναι διαχειρίσιμες και ήδη έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», χθες κλείδωσαν τα νούμερα για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών για την περίοδο 2013-2016. Σήμερα αναμένεται ότι θα ενημερωθούν επίσημα οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Χθες, μέχρι τις τελευταίες ώρες υπήρχε διασταύρωση των στοιχείων μεταξύ των υπηρεσιών της ΕΚΤ, των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης και των πολυπληθών εκπροσώπων των τραπεζών που βρίσκονται στην Φρανκφούρτη.

Η Τράπεζα Κύπρου  με Δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Common Equity Tier1 ratio) 15,1% μετά την αύξηση κεφαλαίου €1 δισ. δεν παρουσιάζει ανάγκες κεφαλαίων στο ακραίο σενάριο και μάλιστα εμφανίζει πλεόνασμα €81 εκατ.


Η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα με Δείκτη 13,6% φαίνεται ότι είχε ακόμη καλύτερες αντοχές στο ακραίο σενάριο των stress tests με βάση το χαρτοφυλάκιο που διαθέτει και όλες τις παραμέτρους που προσμετρήθηκαν και εμφανίζει πλεόνασμα κεφαλαίων €330 εκατ.

Η Ελληνική Τράπεζα με Δείκτη Common Equity Tier1 8%, έχει ήδη ανακοινώσει ότι στη βάση των αποτελεσμάτων των tests, θα προχωρήσει με έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης προς τους υφιστάμενους μετόχους της. Η ευρωπαϊκή άσκηση στο ακραίο σενάριο σύμφωνα με πληροφορίες έχει βγάλει ανάγκες κεφαλαίων περίπου €110 εκατ.

Το Σάββατο και την Κυριακή αναμένεται να συνεδριάσει το Δ.Σ., όπως έχει ανακοινώσει η Ελληνική Τράπεζα, για να εξεταστούν θέματα κεφαλαίου και ήδη είναι γνωστή η πρόθεση των μετόχων να στηρίξουν την αύξηση.

Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν η ευρωπαϊκή άσκηση έβγαλε ένα ισχυρό κυπριακό τραπεζικό σύστημα παρουσιάζοντας μια από τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των 120 τραπεζών της Ευρωζώνης που πήραν μέρος στα stress tests.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το πρώτο στάδιο των stress tests ολοκληρώθηκε ο έλεγχος της ποιότητας του ενεργητικού (Asset Quality Review - AQR). Πραγματοποιήθηκε με βάση τις οικονομικές καταστάσεις στις 31/12/2013 και ουσιαστικά πρόκειται για αποτύπωση των περιουσιακών στοιχείων, όπως την παρουσιάζει η κάθε τράπεζα και όπως την προσδιορίζει η ΕΚΤ. Για να περάσει μια τράπεζα με επιτυχία τα stress tests πρέπει ο Δείκτης Κεφαλαίων να είναι πάνω από το 8% με βάση το φυσιολογικό σενάριο και πάνω από 5,5% με βάση το αρνητικό οικονομικό σενάριο, που είναι και το καθοριστικό.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ διεξάγει ελέγχους ποιότητας ενεργητικού και αντοχής ισολογισμού (ADRs και stress test) επιδιώκοντας να διαπιστώσει πώς θα μπορούσαν να αντέξουν οι τράπεζες στο ενδεχόμενο μίας νέας οικονομικής ύφεσης. Οι έλεγχοι αυτοί είναι ένα μέρος της προσπάθειας εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων πριν η ΕΚΤ αναλάβει την πλήρη εποπτεία στις αρχές Νοεμβρίου.

Το μεσημέρι της Κυριακής θα ανακοινωθούν επίσημα τα αποτελέσματα για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση προσομοίωσης. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν για κάθε τράπεζα χωριστά και θα διαχωρίζουν την έλλειψη κεφαλαίων που θα έχει μια τράπεζα από την αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού της (AQR) και από το βασικό και το δυσμενές σενάριο των stress test.

Σημειώνει ότι τα αποτελέσματα της κάθε τράπεζας, τα οποία θα παρουσιαστούν σε τυποποιημένα πρότυπα, θα περιέχουν επίσης σημαντικές πρόσθετες πληροφορίες, όπως είναι οι εκδόσεις κεφαλαίων στις οποίες προέβησαν οι τράπεζες κατά το 2014.

Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι μετά τα stress tests θα αλλάξει το περιβάλλον καθώς θα δοθεί η ευκαιρία στις τράπεζες να διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ