2014-10-26 12:59:51
Φωτογραφία για Πρόεδρος: Η Άγκυρα διέψευσε όσους την πίστεψαν
Η Άγκυρα με την απαράδεκτη πρόκληση της στην κυπριακή ΑΟΖ, διέψευσε όσους πίστεψαν στις διαβεβαιώσεις της τουρκικής ηγεσίας για ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού, αναφέρει σε ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, εξαπέλυσε πυρά εναντίον της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες της εντός της κυπριακής ΑΟΖ, λέγοντας ότι έχει καταρρίψει κάθε ισχυρισμό για τις δήθεν καλές προθέσεις της.

Σε ομιλία την οποία διάβασε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη σύναξη των αγωνιστών ΕΟΚΑ στην Κοκκινοτριμιθιά για τη Μέρα Μνήμης Κρατητηρίων, στάθηκε στις προτάσεις του ιδίου για υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία είπε θα έδιναν νέα δυναμική και ώθηση στον υπό εξέλιξη διάλογο.

«Η υιοθέτηση και εφαρμογή τέτοιων μέτρων θα αποτελούσε απτή απόδειξη της δέσμευσης της ηγεσίας και των δύο κοινοτήτων, αλλά ιδιαιτέρως της Τουρκίας, για στήριξη των προσπαθειών που καταβάλλονται για οικοδόμηση κατανόησης, εμπιστοσύνης και καλής θέλησης, λειτουργώντας έτσι ως καταλύτης στη διαπραγματευτική διαδικασία
. Αντί αυτών, η Τουρκία με τις πρόσφατες προκλήσεις εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, όχι μόνον προκαλεί τη δυσπιστία, αλλά εγείρει σοβαρότατες αμφιβολίες εντός της ελληνοκυπριακής κοινότητας σε σχέση με τις πραγματικές προθέσεις της στο κυπριακό πρόβλημα».

Η αναστολή ήταν η εναπομείνασα αντίδραση

Αναφερόμενος στην επιλογή του για αναστολή της συμμετοχής της ε/κ πλευράς από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είπε ότι ήταν η εναπομείνασα ενδεδειγμένη αντίδραση προκειμένου να καταδείξουμε την έντονη δυσφορία μας και την καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων.

«Άλλωστε είναι χρέος και οφειλή μας προς τις αρχές του διεθνούς δικαίου, προς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και προς τον κυπριακό λαό που επιθυμεί λύση του Κυπριακού, να αντιδράσουμε με τον εντονότερο δυνατό τρόπο και να διακηρύξουμε την αντίθεσή μας στην αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ. Η επιθυμία, η βούληση και η αποφασιστικότητά μας για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, είναι πέρα από δεδομένες, αλλά η συμμετοχή μας σε μια διαδικασία που στην ουσία θα αποδέχεται την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, αποκλείεται», σημείωσε ο Πρόεδρος.

Ανέφερε επίσης ότι η Άγκυρα όχι μόνο δεν συμβάλλει στην εκτόνωση της κρίσης, αλλά αντίθετα, με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, προχωρεί σε νέα πρόκληση υποβάλλοντας το δίλημμα, διχοτόμηση ή μετατροπή του θέματος των υδρογονανθράκων σε αντικείμενο των διακοινοτικών συνομιλιών. Αποκαλύπτοντας, είπε, τις πραγματικές προθέσεις της, η Άγκυρα επικαλείται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στον υποθαλάσσιο πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιστρατεύει τις παράνομες συμφωνίες που υπέγραψε με το ψευδοκράτος που η ίδια δημιούργησε και ελέγχει.

«Πρώτοι εμείς αναγνωρίζουμε και δεν χρειαζόμαστε την υπόδειξη της Τουρκίας για να δεχτούμε πως και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στο φυσικό αέριο. Αλλά, δεν μπορεί να απαιτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία να απεμπολεί κυριαρχικά της δικαιώματα. Η μόνη ρεαλιστική οδός για να απολαύσουν και οι Τουρκοκύπριοι, όταν και εφόσον υπάρξουν τα οφέλη από το φυσικό αέριο, είναι η λύση του πολιτικού μας προβλήματος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι αν η Άγκυρα ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και όχι για δικές της επεκτατικές βλέψεις, ας εργαστεί για την εκτόνωση της κρίσης που ίδια έχει προκαλέσει.

«Αν πραγματικά επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού, ας προχωρήσει αμέσως στην ακύρωση των παράνομων και προκλητικών ενεργειών της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, έτσι ώστε να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία και να φθάσουμε σε λύση το συντομότερο», είπε.

Μήνυμα ενότητας

Απευθυνόμενος προς το εσωτερικό, είπε ότι προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει, πρέπει πάνω από όλα να παραμείνουμε ενωμένοι.

«Να στρέψουμε την προσοχή μας και να παραμείνουμε ενωμένοι στις κοινές αποφάσεις που έχουμε λάβει στο Εθνικό Συμβούλιο. Είμαι αποφασισμένος, μαζί με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία, να δώσουμε τη μάχη για να ξεπεράσουμε τα σημερινά προβλήματα, είτε αυτά αναφέρονται στην οικονομική κρίση που έπληξε την πατρίδα μας, είτε αυτά αφορούν την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να αντικρούσουμε τις τουρκικές απειλές, την τουρκική προκλητικότητα και την τουρκική αδιαλλαξία», τόνισε.

Ζήτησε στήριξη από φίλους και συμμάχους

Έστειλε επίσης μήνυμα προς τους φίλους και συμμάχους της Κύπρου, λέγοντας ότι αναμένει την πιο έμπρακτη και ουσιαστική αλληλεγγύη τους.

«Ασφαλώς και προσδοκούμε η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβει πρακτική μορφή έναντι των Τουρκικών προκλήσεων, αλλά η γενικότερη στάση της επιβεβαιώνει την μεγάλη αξία της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. και εν γένει τις στρατηγικές επιλογές της Κύπρου», κατέληξε.

- See more at: http://www.sigmalive.com/news/politics/174277/proedros-i-agkyra-diepsefse-osous-tin-pistepsan#sthash.nw2pBrtg.dpuf
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ