2014-10-30 07:59:07
Φωτογραφία για Η απώλεια της όσφρησης μόνο ... αθώα δεν μπορεί να θεωρηθεί!
Η απώλεια της αίσθησης της όσφρησης μπορεί να προβλέψει τον θάνατο μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε, την 1η Οκτωβρίου, στο διαδικτυακό επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE.

Η μελέτη έγινε στα πλαίσια του Εθνικού Πρότζεκτ Κοινωνικής Ζωής, Υγείας και Γήρανσης, στις ΗΠΑ, και σε αυτήν συμμετείχαν περισσότεροι από 3000 Αμερικανοί, ηλικίας 57 έως 85 ετών. Διενεργήθηκε από τον Jayant Pinto και συναδέλφους του, από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Ο ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αναγνωρίσουν 5 κοινές οσμές – από τριαντάφυλλο, δέρμα, ψάρι, πορτοκάλι, και μέντα. Αξιολόγησαν, έτσι, την ακρίβεια και την ισχύ της όσφρησής τους.

Μετά από 5 χρόνια, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κάνουν το ίδιο τεστ, και ήταν τότε που οι επιστήμονες έκαναν μία εντυπωσιακή παρατήρηση. Όσο χειρότερα τα είχαν πάει οι συμμετέχοντες στο πρώτο τεστ, τόσο πιθανότερο ήταν να έχουν πεθάνει, στα 5 χρόνια που πέρασαν!


Ειδικότερα:

Από όσους είχαν αποτύχει στο πρώτο τεστ (δηλαδή, δεν αναγνώριζαν τις οσμές), το 39% είχε φύγει από τη ζωή μέχρι την ημέρα του δεύτερου τεστ.

Από όσους είχαν πετύχει μέτριες επιδόσεις στο πρώτο τεστ, το 19% είχε πεθάνει στα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι το δεύτερο.

Ανάμεσα σε εκείνους που η αξιολόγησηή τους προ πενταετίας είχε δείξει ότι είχαν υγιή όσφρηση, το 10% έφυγε από τη ζωή, κατά την ίδια πενταετή περίοδο.

Παραδόξως, με βάση τα παραπάνω, φαίνεται ότι η απώλεια της όσφρησης είναι πιο ακριβής προγνωστικός δείκτης επικείμενου θανάτου από μία διάγνωση καρκίνου, μία καρδιακή νόσο ή πνευμονική ανεπάρκεια, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.

Το πώς ακριβώς η απώλεια όσφρησης συνδέεται με τον θάνατο δεν είναι, πάντως, ξεκάθαρο.

Μία υπόθεση των ερευνητών είναι ότι η παραγωγή των βλαστοκυττάρων που αναγεννούν διαρκώς τους υποδοχείς της όσφρησης στη μύτη μας, μειώνεται καθώς γερνάμε. Επομένως, επηρεάζεται η αίσθηση της όσφρησης. Και όταν αδυνατούμε, πλέον, να αισθανθούμε τις οσμές, αυτή είναι μία ένδειξη ότι το κορμί μας δεν μπορεί να αυτό-επιδιορθώνεται άλλο.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ