2014-10-31 21:21:40
Φωτογραφία για Αισιόδοξος για τις επαφές του στη Γαλλία ο Ερντογάν
Με καλά νέα για την στάση της Γαλλίας σε σχέση με την ενταξιακή πορείας της Τουρκίας αναμένει ότι θα επιστρέψει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν από το Παρίσι όπου είχε συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ, ωστόσο είπε πως δεν θα προβεί σε δήλωση προτού ξεκαθαρίσει το θέμα. Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι μπορούν να ανοίξουν τα κεφάλαια που σχετίζονται με την δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ασφάλεια.

Σε κοινή συνέντευξη Tύπου στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: "Στην πραγματικότητα οι ίδιοι άναψαν πράσινο φως αλλά λέω ας γίνει λίγο πιο ξεκάθαρο αυτό το φως, και εγώ θα γυρίσω στην Τουρκία με τα καλά νέα".

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία είναι η πιο έτοιμη χώρα για το ευρωπαϊκό κεκτημένο. "Η Τουρκία έχει κάνει όλες τις προετοιμασίες για μερικά κεφάλαια.

"Αν γίνει βήμα σχετικά με τα κεφάλαια που έχει μπλοκάρει η Γαλλία θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα. Θέλουμε την ολοκλήρωση της Τουρκίας με την ΕΕ", είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.


Από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι πρέπει να υπάρξει ένας διάλογος ειλικρινής μεταξύ της Ευρώπης και της Τουρκίας και πως το σημαντικό είναι να συζητηθεί όχι αν θα γίνει μέλος η Τουρκία ή όχι αλλά αν είναι δυνατόν να γίνει μέλος της ΕΕ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι γνωρίζουν πως είναι δυνατόν να ανοίξουν τα θέματα όπως η δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ασφάλεια σε επίπεδο ευρωπαϊκό και αυτό το μήνυμα έδωσε στον Ερντογάν.

Ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν μπλοκαρίσματα στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. "Εγώ είπα ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στα κεφάλαια 22 και 23".

Για το θέμα του Ισλαμικού Κράτους ο Τούρκος Πρόεδρος για πρώτη φορά δεν χρησιμοποίησε την ορολογία ISIL (Ισλαμικό Κράτος) αλλά την αραβική ονομασία της οργάνωσης που είναι `DAESH` και χρησιμοποιεί η γαλλική κυβέρνηση. Εκτιμάται ότι η αναφορά αυτή του Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι τυχαία επειδή την εκστρατεία ώστε να μην χρησιμοποιείται το όνομα `Ισλαμικό Κράτος` την είχε ξεκινήσει ο ίδιος ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Λόρεν Φάμπιους με την δήλωσή του τον Σεπτέμβριο: "Αυτοί δεν είναι κράτος, είναι μια τρομοκρατική οργάνωση. Εγώ προτείνω να μην χρησιμοποιείται ο όρος Ισλαμικό Κράτος επειδή με αυτό τον όρο γίνεται συνειρμός με το Ισλάμ, τον Ισλαμισμό και τους Μουσουλμάνους. Από δω και μπρος θα είναι DAESH όπως το λένε οι άραβες οι δολοφόνοι DAESH όπως το λέω εγώ".

Στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι "δεν μπορεί να γίνει αγώνας ενάντια στον DAESH με μια αντίληψη που λέει τι θα γίνει αν φύγει ο Άσσαντ άραγε εναντίον του οποίου δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο". Ο Τούρκος Πρόεδρος επέκρινε επίσης την διεθνή συμμαχία επειδή επικεντρώνεται μόνο στο θέμα του Κομπάνι λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να μείνει απλός θεατής απέναντι στις σημαντικές κατακτήσεις των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία.

Από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι ο Άσσαντ δολοφονεί τον λαό του και είναι ένα από τα θέματα που συζήτησαν με τον Τούρκο ομόλογό του. Για τους τζιχαντιστές είπε ότι κάνουν δολοφονίες στη Συρία και το Ιράκ. Για το Κομπάνι ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι είναι όρος να δοθεί η αναγκαία στήριξη στην δημοκρατική αντιπολίτευση της Συρίας ώστε να κερδίσει οπωσδήποτε στο Κομπάνι. Είπε ακόμη ότι συμφωνεί με την Τουρκία για δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και ζώνης ασφάλειας στην Συρία.

Κατά τα άλλα ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι διεξήγαγαν θετικές συνομιλίες με την Γαλλία, προσθέτοντας ότι ιδιαίτερα οι διμερείς σχέσεις ακολουθούν μια πολύ καλή πορεία. Για τα θέματα της αμυντικής βιομηχανίας είπε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και πως υπάρχει ένα τριμερές βήμα μεταξύ της Ιαπωνίας, της Γαλλίας και της Τουρκίας. "Είμαστε σε μια προσπάθεια να τελειώσει το συντομότερο αυτός ο ενεργειακός αντιδραστήρας", είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

- See more at: http://www.sigmalive.com/news/international/176000/aisiodoksos-gia-tis-epafes-tou-sti-gallia-o-erntogan#sthash.neYUzXMC.dpuf
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ