2014-11-04 10:23:37
Φωτογραφία για Αμφίπολη: Αρχαιολόγοι καλούν γεωλόγους για την αποτύπωση του Λόφου Καστά
Μεταξύ τριών ελληνικών πανεπιστημίων διεξάγεται ο «διαγωνισμός» για το ποια ερευνητική ομάδα θα αναλάβει την γεωλογική αποτύπωση του Λόφου Καστά. Πολύ σύντομα πρόκειται να ανακοινωθεί το εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα διενεργήσει το νέο «υπερηχογράφημα» του Τύμβου, αξιοποιώντας πλέον τα δεδομένα της ανασκαφής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κα Κατερίνα Περιστέρη και οι συνεργάτες της υπήρξαν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί έως σήμερα ως προς προηγούμενες γεωλογικές αποτυπώσεις, διότι τις θεωρούν πεπαλαιωμένες και εκτός στόχου. Τώρα πλέον, όμως, τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Το στοιχείο που έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με το παρελθόν, είναι η σημαντική ελάττωση του συνολικού ύψους η οποία έχει επέλθει στον τεχνητό γήλοφο Καστά. Παράλληλα με την ανασκαφική εργασία στο εσωτερικό, ο Τύμβος αποχωματώνεται εξωτερικά, έτσι ώστε το μνημείο να ανακουφιστεί από το τεράστιο βάρος που σήκωνε επί αιώνες. Χάρη σε αυτή την «ταπείνωση» της κάθετης διάστασής του, ο Λόφος πλέον προσφέρεται για αξιόπιστες γεωλογικού τύπου μελέτες. Γι' αυτό ακριβώς σήμερα καλείται η συνδρομή των ειδικών επιστημόνων, στους οποίους εναποτίθενται οι προσδοκίες για την αποκάλυψη ολόκληρου του περιεχομένου στον Τύμβο της Αμφίπολης, πέρα από ό,τι έχει αποκαλυφθεί έως τώρα.


Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αποκαλύψει το protothema.gr, κατά την επιστημονική ομάδα Πολυμενάκου-Παπαμαρινόπουλου-Λιόση-Κουκούλη η οποία είχε ερευνήσει παλαιότερα το Λόφο Καστά, υπάρχει τουλάχιστον άλλη μία είσοδος στο ταφικό μνημείο, μια «σήραγγα», σχεδόν κάθετη προς την σημερινή ανασκαφή (δείτε εδώ). Ο μελετητής κος Λάζαρος Πολυμενάκος, μάλιστα, έκανε χαρακτηριστικά λόγο για «μνημείο μέσα στο μνημείο».

Σε ό,τι αφορά στην πρόοδο των ερευνών μέσα στο ταφικό μνημείο, οι τελευταίες ειδήσεις είναι ότι καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια να απομακρυνθεί το θυρόφυλλο που βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο. Ο όγκος και κυρίως το βάρος του ανάγκασε τη διεπιστημονική ομάδα να σχεδιάσει έναν ολόκληρο μηχανισμό με τροχαλίες, ώστε να μεταφέρει προς την έξοδο, «πόντο-πόντο» όπως αποκαλύπτουν πηγές στο protothema.gr. Η μαρμάρινη θύρα, βάρους ενάμιση τόνου, αφαιρέθηκε από τα ενδότερα του μνημείου με τη μέγιστη προσοχή, καθώς ένα ατύχημα θα μπορούσε να αποβεί ενδεχομένως μοιραίο για κάποιο άλλο από τα ευρήματα, όπως πχ το ψηφιδωτό ή οι Καρυάτιδες.

Τρισδιάστατη απόδοση της εκτιμώμενης επιφάνειας του φυσικού εδάφους (γεωλογικού υποβάθρου) και άλλων δομών στο εσωτερικό του λόφου Καστά, όπως προκύπτει από την ερμηνεία των αποτελεσμάτων της σεισμικής τομογραφικής έρευνας. Η θέση του περιβόλου και της εισόδους της σήραγγας προέρχονται από δορυφορικές εικόνες και φωτογραφίες που έχουν εμφανιστεί στον Τύπο κατά το διάστημα 2012-2014.

Ουσιαστικά ο τρίτος θάλαμος κρατά ακόμη κρυμμένα τα μυστικά του, καθώς για την απομάκρυνση της πόρτας απαιτήθηκε η αποσυναρμολόγηση των κεντρικών ικριωμάτων της υποστύλωσης. Με την αποκατάστασή τους, η οποία είναι απολύτως υποχρεωτική ώστε οι τεχνικοί και οι αρχαιολόγοι να εργάζονται με ασφάλεια, η έρευνα θα συνεχιστεί κάτω από το μυστηριώδες τεχνητό όρυγμα στον συγκεκριμένο χώρο.

Παράλληλα, όπως είχε ανακοινωθεί με δελτίο τύπου του ΥΠΠΟ τις προηγούμενες ημέρες, κλιμάκιο από την ΕΓΝΑΤΙΑ AE ολοκλήρωσε την τοποθέτηση ειδικών οργάνων για τον διαρκή έλεγχο της στατικότητας του μνημείου.

Οι συνθήκες που επικρατούν στο χώρο της ανασκαφής γίνονται όλο και πιο δύσκολες, λόγω των καιρικών συνθηκών. Το κρύο και η υγρασία είναι άλλος ένας παράγοντας που δυσχεραίνει την εργασία, καθώς όλοι όσοι δουλεύουν μέσα στο μνημείο βρίσκονται κοντά στα όρια της αντοχής τους.

Όλες οι ενδείξεις όμως μαρτυρούν ότι η ανασκαφή πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, οπότε αναμένονται νέες ανακοινώσεις. Στις οποίες, όμως, θα ήταν μάλλον απίθανο να περιλαμβάνεται και κάποια βάσιμη υπόθεση για την ταυτότητα του νεκρού στον οποίο είναι αφιερωμένο το μεγαλοπρεπές, αλλά πάντα μυστηριώδες, ταφικό μνημείο στο Λόφο Καστά της Αμφίπολης.

Πηγή: protothema
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ