2014-11-05 00:14:09
Φωτογραφία για Το ιστορικό κέντρο της Καστοριάς ερημώνει και οι κάτοικοι αντιδρούν!
Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς ανοιχτή συγκέντρωση για τα προβλήματα της οδού Μητροπόλεως και Ομονοίας. Η συμμετοχή ήταν πολύ μικρή λόγω ίσως τους ακατάλληλου της ώρας την οποία πραγματοποιήθηκε.

Σήμερα το fouit.gr έκανε τη δική του έρευνα περπατώντας την οδό Μητροπόλεως και φθάνοντας μέχρι την πλατεία Ομόνοια.

Στο οδοιπορικό αυτό συναντήσαμε ανθρώπους οι οποίοι άλλοι ήτανε κάτοικοι της περιοχής, άλλοι πηγαίνανε να πιούνε τον καφέ τους στα καφενεία της περιοχής και κάποιοι ήταν πελάτες στα λιγοστά πλέον εμπορικά καταστήματα.

Συζητώντας με τους κατοίκους για τα προβλήματα αλλά και τα αιτήματά τους, πολλοί ήταν αυτοί που μας είπαν ότι το πρόβλημα δεν είναι σημερινό, ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω και σχεδόν από τη δεύτερη θητεία της Δημαρχίας Παπουλίδη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την περιοχή. Ζητούν απλά πράγματα τα οποία θα δώσουν λίγη ζωή στο πάλαι ποτέ πολύβουο ιστορικό κέντρο της Καστοριάς.


Η πλειοψηφία των ανθρώπων με τους οποίους συζητήσαμε συμφωνεί στο ότι το μόνο πλέον που μπορεί να ξυπνήσει λίγο την περιοχή είναι ο τουρισμός, η περιοχή διαθέτει δεκάδες βυζαντινές και όχι μόνο εκκλησίες, ενώ εδώ βρίσκεται και ο Ναός της Παναγίας Κουμπελίδικης (το σύμβολο της πόλης της Καστοριάς), όπως και το Βυζαντινό μουσείο.

Τι ζητούν οι κάτοικοι από τη νέα Δημοτική αρχή, σύμφωνα με την καταγραφή που κάναμε.

Κωδικοποιούμε τις απαντήσεις τους:

Καλαίσθητες ταμπέλες σε κεντρικά σημεία ώστε να οδηγείτε ο επισκέπτης προς την οδό Μητροπόλεως ταμπέλες στην πλατεία Ομόνοια ώστε αυτές να οδηγούνε τον επισκέπτη είτε προς τα βυζαντινά μνημεία της περιοχής είτε προς το λόφο του Προφήτη Ηλία αλλά και ακόμη προς την έξοδο της πόλης καθώς δεν είναι λίγοι όπως μας είπαν αυτοί που φτάνουν στην Ομόνοια και ρωτούν αν πάνε καλά προς Θεσσαλονίκη η Αθήνα η οπουδήποτε αλλού.

Καλαίσθητους ξύλινους κάδους απορριμμάτων και αποτσίγαρων τουλάχιστον ανά 100 μέτρα ξεκινώντας από την πλατεία Δαβάκη μέχρι και την Ομόνοια.

Παρτέρια αν όχι με λουλούδια, με πράσινα φυτά τα οποία θα ομορφύνουν αισθητικά την περιοχή, τουλάχιστον ανά 50 μέτρα ξεκινώντας από την πλατεία Δαβάκη μέχρι και την Ομόνοια.

Να λειτουργήσει επιτέλους το σιντριβάνι που φτιάχτηκε στην πλατεία Ομόνοια εδώ και κάποια χρόνια.

Συνεργασία του Δήμου με τους ιδιοκτήτες των άδειων καταστημάτων ώστε να βρεθούν τα κίνητρα που θα οδηγήσει κάποιον επαγγελματία να ανοίξει μία επιχείρηση στην περιοχή.

Εν όψη του 12ημερου των εορτών όλοι οι κάτοικοι της περιοχής που συζητήσαμε απαιτούνε από το Δήμο Καστοριάς όλες τις εκδηλώσεις του να τις κάνει στην περιοχή (πλατεία Ομόνοια και πλατεία Κουμπελίδικη), όπου παραδοσιακά το συγκεκριμένο σημείο ήτανε πόλος έλξης αυτές τις ημέρες για ντόπιους και επισκέπτες.

Πλακόστρωτο, από το σημείο όπου ήτανε τα παλιό Δημαρχείο μέχρι και την πλατεία Ομόνοια κατασκευή πλακόστρωτου δρόμου χωρίς πεζοδρόμια.

Τέλος όλοι ζήτησαν από το Δήμο Καστοριάς εάν είναι διευθετημένος να τους βοηθήσει, να γίνει μία μεγάλη ανοιχτή λαϊκή συγκέντρωση στην περιοχή, έστω σε κάποιο καφενείο και όχι στο Δημοτικό Μέγαρο και όλοι μαζί να βρούνε τη λύση.

“Πεθαίνοντας η περιοχή, πεθαίνουμε και εμείς μαζί” μας ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από τους κατοίκους με τους οποίους συζητήσαμε.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ