2014-11-10 10:22:03
Φωτογραφία για Αιγιάλεια: Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο
Την κήρυξη του Δήμου Αιγιαλείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τον χαρακτηρισμό του ως σεισμόπληκτου, ζητά με ομόφωνη απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, το οποίο συνεκλήθη εκτάκτως το απόγευμα της Κυριακής, με σκοπό να διεκδικήσει σχετική χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η δόνηση των 4,9 R που σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής με επίκεντρο κοντά στο Αίγιο.

Μάλιστα, η σχετική απόφαση θα κοινοποιηθεί τόσο στον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης και στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, όσο και στη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και στο αρμόδιο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ώστε να εκδοθούν οι ανάλογες αποφάσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Εξάλλου, το απόγευμα της Δευτέρας, ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Θανάσης Παναγόπουλος θα είναι παρών στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, ώστε στα προ ημερησίας διάταξης θέματα να συζητηθεί και να ληφθεί σχετική απόφαση που θα “ενισχύσει” το αίτημα του Δήμου Αιγιαλείας, σύμφωνα με το filodimos.gr Γίνεται αντιληπτό, εξάλλου, πως αν το αίτημα γίνει δεκτό, θα ανακουφιστούν πολλά νοικοκυριά από τα έξοδα αποκατάστασης των ζημιών τους.


Στην εισήγησή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμαρχος κ. Θανάσης Παναγόπουλος ανέφερε τα εξής:

“Οι ζημιές που προκλήθηκαν από την σεισμική δραστηριότητα της 7ης Νοεμβρίου 2014, σε μία πρώτη εκτίμηση από τις επιτροπές αυτοψίας εντοπίζονται σε ιδιωτικά κτίρια (οικίες και οικοσυσκευές), σε καταστήματα, δημοτικά καταστήματα, αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικούς σταθμούς, εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου μας, δρόμους και υποδομές, σε κοιμητήρια, στα δίκτυα ύδρευσης, στα δίκτυα άρδευσης, στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, στην αγροτική και την δημοτική οδοποιία.

Πιο συγκεκριμένα από τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου μας επλήγησαν ως κατωτέρω:

Α. Στην Δημοτική Ενότητα Αιγίου: Η δημοτική κοινότητα Αιγίου και οι τοπικές κοινότητες Βαλιμιτίκων, Δαφνών, Διγελιωτίκων, Κουλούρας, Κούμαρη, Κουνινάς, Μαυρικίου, Μελισσίων, Παρασκευής, Πτέρης, Σελινούντος, Τεμένης, Χατζή.

Β. Στην Δημοτική Ενότητα Συμπολιτείας: Η δημοτική κοινότητα Ροδοδάφνης και οι τοπικές κοινότητες Αγίου Κωνσταντίνου, Άλσους, Βερίνου, Γκραίκα, Γρηγόρη, Δημητρόπουλου, Δουκαναιίκων, Κρήνης Αιγιαλείας, Λάκκας, Λόγγου, Μάγειρα, Μυρόβρυση, Νεραντζιών, Σελιανιτίκων, Τούμπας.

Γ. Στην Δημοτική Ενότητα Διακοπτού: Η δημοτική κοινότητα Διακοπτού και οι τοπικές κοινότητες Άνω Διακοπτού, Ελαιώνος, Ελίκης, Ζαχλωριτίκων, Καθολικού, Κερύνειας, Μαμουσιάς, Νικολαιίκων, Ριζομύλου, Ροδίας, Τραπέζης.

Δ. Στην Δημοτική Ενότητα Ακράτας: οι τοπικές κοινότητες Ακράτας, Αγίας Βαρβάρας, Αμπέλου, Βαλιμής, Βούτσιμου, Ζαρούχλης, Καλαμιά, Κραθίου, Μεσορρουγίου, Παραλίας Πλατάνου, Περιστέρας, Πλατάνου, Ποροβίτσης, Συλιβαινιώτικων.

Ε. Στην Δημοτική Ενότητα Αιγείρας: οι τοπικές κοινότητες Αιγείρας, Αιγών, Αμπελοκήπων, Βελάς, Εξοχής, Μοναστηρίου, Οάσεως, Περιθωρίου, Σελιάνας, Συνεβρού, Χρυσανθίου.

ΣΤ. Στην Δημοτική Ενότητα Ερινεού: οι τοπικές κοινότητες Καμαρών, Αρραβωνίτσης, Δαμακινίου, Ζήριας, Νέου Ερινεού, Σαλμενίκου.”

Παράλληλα, ο δήμαρχος τόνισε πως, λόγω της επείγουσας ανάγκης να αποκατασταθεί η λειτουργία των υπηρεσιών, οι λοιπές δημόσιες εγκαταστάσεις, το οδικό δίκτυο και τα έργα υποδομής στα όρια της διοικητικής δικαιοδοσίας του Δήμου κ.τ.λ. από τις εκτεταμένες ζημιές που έχουν προκληθεί από την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα, θα πρέπει το αίτημα του Δήμου να τύχει αποδοχής από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Μιλώντας στο filodimos.gr, ο κ. Παναγόπουλος τόνισε πως οι διεκδικήσεις θα αφορούν τόσο στην αποκατάσταση ζημιών σε τοιχοποιία και κολώνες κτιρίων που έχουν υποστεί ρωγμές, με έμφαση στην άρση επικινδυνότητας σε όσα κτίσματα θεωρηθούν πως χρήζουν ανάλογων επεμβάσεων (π.χ. αν κρέμονται σοβάδες προς το πεζοδρόμιο), όσο και στην οικονομική ενίσχυση των υπηρεσιών Πρόνοιας για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες νοικοκυριών σε οικοσκευή.

Κανονικά θα λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία. Όπως δήλωσε στο thebest.gr o Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δημήτρης Φιλιππάτος οι ζημιές που δημιουργήθηκαν σε σχολικά κτίρια είναι μικρές και δεν υπάρχει κίνδυνος από τη λειτουργία τους.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ