2014-11-12 10:38:59
Φωτογραφία για Παράδειγμα …. προς μίμηση ή προς αποφυγή !??
Γράφει ο Κωνσταντίνος Βουλγαράκης

Υποναύαρχος ε.α ΠΝ 

 

Αυτό που συνέβη προχθές, με την επίσημη συνάντηση των Πρωθυπουργών Σερβίας – Αλβανίας, δεν ξέρω αν έχει ιστορικό προηγούμενο!! Επισημαίνω ότι, για να γίνει μια τέτοια συνάντηση ηγετών Χωρών (και μάλιστα μετά από 68 χρόνια), έχουν προηγηθεί άπειρες συναντήσεις προετοιμασίας διπλωματών και ειδικών, έχουν καθοριστεί με κάθε λεπτομέρεια όχι μόνο τι θα ειπωθεί και τι συμφωνίες θα υπογραφούν, αλλά ακόμα και πως θα στέκονται οι δύο ηγέτες, πως θα χαιρετιούνται και πως θα μπαινω-βγαίνουν στις αίθουσες και στα αυτοκίνητα!! Δηλαδή ΤΑ ΠΑΝΤΑ, είναι προσυμφωνημένα και έτοιμα και η όλη παράσταση, στήνεται ΜΟΝΟ ….. για την εικόνα!! Και όλα αυτά, για να αποφευχθεί τυχόν «ατύχημα», ειδάλλως, η συνάντηση …. αναβάλλεται εν ευθέτω χρόνο !!

Άρα, τι συνέβη με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Ράμα, με την «ξεκάρφωτη» αναφορά του για την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, που όχι μόνο ήταν παράδοξη διπλωματικά, αλλά και τελείως μια χοντροκομμένη συμπεριφορά «αβρότητας», μια ευθεία εθνική πρόκληση των Σέρβων και ασφαλώς μια βαριά προσβολή, στον οικοδεσπότη Πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεβάνταρ Βούτσιτς, που τον φιλοξενούσε ΕΠΙΣΗΜΩΣ στο Βελιγράδι !?  


Αν ήταν ένα απλό τυχαίο διπλωματικό ολίσθημα, ένα ανθρώπινο ατύχημα υπέρβασης λόγου και έλλειψης αυτοσυγκράτησης, λόγω απειρίας του Ράμα ..... ή μια καλά προμελετημένη σκόπιμη πρόκληση τετελεσμένων, μόνο οι εξελίξεις μπορούν να το δείξουν. Τώρα, η κατάσταση αυτή κινδυνεύει να εξελιχθεί σε χιονοστιβάδα, λόγω μειωμένου ελέγχου στην επικοινωνία κυρίως στο διαδίκτυο, η οποία και τελικά θα καταπλακώσει τους δύο ηγέτες και θα αναζωπυρώσει το μίσος των δύο λαών !! Πήγαν δηλαδή, να επουλώσουν πληγές αμοιβαίου μίσους, πολλών δεκαετιών, να καταγράψουν μια εθνική και προσωπική επιτυχία, σύγχρονης και υπεύθυνης συμπεριφοράς και τελικά κατάφεραν να ξαναφέρουν τις Χώρες τους, πίσω πολλές δεκαετίες και να γίνουν διπλωματικός περίγελος, διεθνώς !! Αναζωπύρωσαν το μίσος και την καχυποψία των δύο Χωρών και βούλιαξαν κάθε ελπίδα συνεννόησης και συνεργασίας τους, που θα αποτελούσε μια μεγάλη πρόοδο, σε όλη την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Δηλαδή, χίλιες φορές καλύτερα, να μην είχαν συναντηθεί …. αφού δεν ήταν έτοιμοι !!

Αναφέρομαι εκτενώς στο παραπάνω διπλωματικό επεισόδιο, διότι αυτό «ΔΙΔΑΣΚΕΙ» πολλά, ενόψει και της επικείμενης συνάντησης του δικού μας Πρωθυπουργού, με τον Τούρκο ομόλογο του, εδώ στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου. Οι ομοιότητες των δύο συναντήσεων είναι πάρα πολλές : η χρόνια αμοιβαία έχθρα και καχυποψία, η διαρκής ένταση και αντιπαράθεση, βαθιές διαφορές σε πολλά θέματα, κρίσιμες διεκδικήσεις, καταγγελίες …. απειλές, κλπ!!  

-  Αν λοιπόν η επικείμενη Ελληνο-Τουρκική συνάντηση «κορυφής», δεν είναι καλά προετοιμασμένη και αποτελεσματικά διασφαλισμένη, είναι καλύτερα να αναβληθεί ή έστω (αφού ανακοινώθηκε) να …. υποβαθμιστεί (σε επίπεδο τεχνοκρατών) !! Δηλαδή, αν πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση των ηγετών και εν τω μεταξύ δεν έχει αλλάξει κάτι, στην οξυμένη σημερινή κατάσταση –με τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο- τότε το ΕΛΑΧΙΣΤΟ που θα αναμένεται από τη συνάντηση αυτή είναι, μια έμπρακτη εκτόνωση της τεταμένης κατάστασης, άλλως θα πρόκειται για παταγώδη διπλωματική αποτυχία και μια ακόμα …… ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ εξέλιξη !! Διότι είναι γνωστό ότι : «εκεί που σταματά η διπλωματία, αρχίζει ο πόλεμος» !!

- Ο «τσαμπουκάς» του Αλβανού Πρωθυπουργού Ράμα, αναβίωσε τον εθνικισμό στη Χώρα του, τον έκανε «ήρωα» στα μάτια του λαού του και δημιούργησε πρωτοφανές κλίμα εθνικής ομοψυχίας στην Αλβανία (ξέχασαν μονομιάς, .... τη φτώχια τους και τις πολλές μεταξύ τους εσωτερικές διαφορές) !! Προκάλεσε επίσης, την ανάλογη απάντηση και συμπεριφορά του Σέρβου Πρωθυπουργού και αλυσιδωτές ακραίες πολιτικο-κοινωνικές αντιδράσεις στην Σερβία, που όμοιες τους –ιστορικά- συναντώνται μόνο παραμονές συρράξεων !!

- Τα «απόνερα» αυτού του Σερβο-Αλβανικού επεισοδίου, έφτασαν «ζωντανά» και στη Χώρα μας. Πολλοί εδώ ανησύχησαν με τον προκλητικό «Μεγαλοϊδεατισμό» του Αλβανού Πρωθυπουργού (η πρώτη ανώτατου επιπέδου, τέτοια ωμή έκφραση του) και άλλοι τόσοι, χειροκρότησαν την αντίδραση του Σέρβου Πρωθυπουργού !! Δηλαδή η Κοινή Γνώμη, επιζητά και αρέσκεται στον «τσαμπουκά», εκφράζεται έτσι και τον νοιώθει ως ένδειξη πατριωτικής έκφρασης και εθνικού καθήκοντος!! 

- Αυτή η κατάσταση, ΔΕΣΜΕΥΕΙ καθοριστικά την επικείμενη συνάντηση Σαμαρά-Νταβούτογλου, λαμβανομένου υπόψη του οξυμένου και ευερέθιστου εσωτερικού κλίματος στις δύο Χώρες (για διαφορετικούς, αλλά και κοινούς λόγους). Καθιστά δηλαδή απαγορευτικό κάθε λεκτικό (και όχι μόνο) ολίσθημα τους, περιορίζει τις κινήσεις τους, μειώνει τις δυνατότητες ουσιαστικών συζητήσεων και προϊδεάζει για τα πενιχρά αποτελέσματα της. Δηλαδή και οι δύο λαοί, περιμένουν από τους ηγέτες τους, επίδειξη πυγμής (βλ. τσαμπουκά) και χειροπιαστές επιτυχίες από τη συνάντηση, πράγμα τελείως ΟΞΥΜΩΡΟ, διότι απλά (όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση), …. «η τυχόν επιτυχία του ενός, αποτελεί αποτυχία του άλλου»!!

Τελικά, «εκεί που σταματά …. η λογική, εκεί είναι που αρχίζει το μίσος» και γιαυτό, αυτά είναι "παιχνίδια" .... για σοβαρούς παίχτες !!
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ