2014-11-13 10:25:32
Φωτογραφία για Δύο πατρινά αρχιτεκτονικά γραφεία ξανασχεδιάζουν την Αθήνα
Δύο αρχιτεκτονικά γραφεία με έντονο πατρινό χρώμα, που ούτως ή άλλως συγκαταλέγονται στα κορυφαία και πιο πρωτοπόρα της χώρας ενέταξε η Athens Voice σε άρθρο της για τους σύγχρονους αρχιτέκτονες που αλλάζουν την μορφή της Αθήνας. Αρχής γενομένης από τους Divercity / Νικόλας Τραβασάρος, Δημήτρης Τραβασάρος, Χριστίνα Αχτύπη – πατρινοί και οι τρεις- καθώς και τους Point Supreme Architects του πατρινού Κωνσταντίνου Πανταζή και της Μαριάννας Ρέντζου.

Το γραφείο Divercity με μεγάλο βιογραφικό εντυπωσίασε για μια ακόμη φορά με το One Athens, την μετατροπή του ιστορικού κτηρίου Δοξιάδη σε σύγχρονο συγκρότημα κατοικιών. Για το πώς φαντάζεται την Αθήνα στο μέλλον είπε ο Δημήτρης Τραβασάρος

«Μία μητρoπόλη-τόπο κατοίκησης, εργασίας και διασκέδασης ζωντανή 24 ώρες το 24ωρο. Μία πόλη η οποία θα βασίζεται εκτός από τους μόνιμους κατοίκους, στους φοιτητές, τους επισκέπτες, τη μείξη ανθρώπων και αντιλήψεων. Η ακαταστασία - messiness θα γίνει βασικό συστατικό/χαρακτηριστικό στην ανάπτυξη του αθηναϊκού τοπίου. Οι πιο πετυχημένες πόλεις δεν είναι οι πόλεις που δεν έχουν προβλήματα αλλά αυτές που καταφέρνουν να λύσουν τα προβλήματά τους. Η Αθήνα θα κάνει το μειονέκτημά της προτέρημα καταφέρνοντας να “εκμεταλλευτεί” δημιουργικά την ακαταστασία της».


Οι Point Supreme Architects δημιουργήθηκαν στο Ρότερνταμ, αλλά επέλεξαν να επιστρέψουν στην Αθήνα. Ο κήπος του 6 d.o.g.s, το ευφάνταστο ανθοπωλείο στην Πάτρα, το καφέ με πινελιές α λα Έντουαρντ Χόπερ στα Καλάβρυτα, η «εικονογραφική» πρόταση για τον Πύργο στον Πειραιά αλλά και η πιο σουρεαλιστική για τα γραφεία της Benetton στην Τεχεράνη είναι μόνο μερικά από τα έργα που χαρακτηρίζουν τους Point Supreme: μια παράξενη εμμονή στη λεπτομέρεια με ταυτόχρονη έμπνευση από άλλες μορφές τέχνης όπως γκράφιτι, κόμικ και κολάζ. Λένε: «Η αρχιτεκτονική από μόνη της δεν αρκεί για να λύσει προβλήματα κοινωνικά, μπορεί όμως να επηρεάσει ψυχολογίες και συμπεριφορές. Το εγκαταλειμμένο κέντρο της Αθήνας χρειάζεται οπωσδήποτε τη βοήθεια της αρχιτεκτονικής για να προσελκύσει τους κατοίκους να το επανακατοικήσουν ξανά. Η εικόνα που παράγει η αρχιτεκτονική έχει συμβολική σημασία και δύναμη, μπορεί να σημάνει κάποια πολιτική, να επικοινωνήσει μια φιλοδοξία ή να ορίσει το στόχο». Β.Μ.

Οι Point Supreme Architects
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ