2014-11-14 19:43:46
Φωτογραφία για Ο Ομπάμα υπόσχεται άμεση λύση για το μεταναστευτικό
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε δήλωσή του από τη Μιανμάρ, υπογράμμισε πως... η χώρα ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει στο έπακρο τις εκτελεστικές εξουσίες για να προωθήσει άμεσα τις αλλαγές που έχουν αποφασιστεί για το καυτό θέμα του μεταναστευτικού.

Η ήδη ισχύουσα πολιτική οδηγεί σε απέλαση εκατομμυρίων ανθρώπων που αφήνουν πίσω τα παιδιά τους, τα οποία ανήκουν στη δεύτερη γενιά. Ο Ομπάμα τόνισε πως έχουν δοθεί στο Κογκρέσο μια σειρά από ευκαιρίες για να καταλήξει σε ένα σχέδιο, που θα οδηγήσει στην επίλυση του θέματος αλλά η δράση του έχει αποτύχει.

Παράλληλα οι Ρεπουμπλικάνοι δηλώνουν στο Κογκρέσο πως η εύρεση λύσης για το μεταναστευτικό δεν ανήκει στην δικαιοδοσία του Αμερικανού Προέδρου. Τα σχολεία του, για το ζήτημα, ακολουθούν της δημοσιεύσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης ότι πρόκειται να επεκτείνει την προστασία των μεταναστών από την απέλαση, που υπολογίζεται ότι απειλεί περισσότερους από πέντε εκατομμύρια μετανάστες.


Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μιανμάρ, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε πως είχε διαθέσει έναν ολόκληρο χρόνο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, για να καταλήξει σε ένα νομοσχέδιο για την μετανάστευση, αλλά αυτό απέτυχε. Η Γερουσία παρουσίασε ένα αυστηρό νομοσχέδιο για το θέμα το 2013, ωστόσο δεν ψηφίστηκε από την Βουλή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε χαρακτηριστικά : " Το Κογκέσο είχε πολλές ευκαιρίες να αποφασίσει και να παρουσιάσει ένα δικομματικό νομοσχέδιο για την μετανάστευση, το οποίο θα περιλαμβάνει την ενίσχυση των συνόρων μας, τη βελτίωση του νομικού συστήματος μετανάστευσης και να φέρει στο φως τα εκατομμύρια των ανθρώπων που είναι αδήλωτοι."

Ακόμη, έσπευσε να τονίσει πως :" Αν στην πραγματικότητα το Κογκρέσο απέτυχε να δράσει, τότε θα χρησιμοποιήσω όλα τα νόμιμα μέσα για να βελτιώσω την λειτουργία του συστήματος. Αυτό, πρόκειται αν συμβεί πριν το τέλος του έτους". Ενώ, πρόσθεσε ότι μόλις το Κογκρέσο ψηφίσει κάποιο νομοσχέδιο θα το υπέγραφε ακόμη και αν, "τυχόν εκτελεστικά μέτρα θα πρέπει να αντικατασταθούν".

Από την άλλη οι Ρεπουμπλικάνοι που έχουν τον έλεγχο του Κογκρέσου υποστηρίζουν ότι " Θα πολεμήσουμε με νύχια και με δόντια αν ο πρόεδρος συνεχίσει σε αυτό το δρόμο.",προειδοποιώντας τον Ομπάμα να μην προβεί στη μονομερή λήψη μέτρων που αφορούν το μεταναστευτικό.

Η Mitch McConnell, η εισερχόμενη ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας, προέτρεψε τον Πρόεδρο να συνεργαστούν μαζί τους για να προσπαθήσουν να βρουν έναν τρόπο για να βελτιωθεί το μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, το νέο σχέδιο δράσης, το οποίο ενδέχεται να ανακοινωθεί ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, θα επιτρέψει σε γονείς, τα παιδιά των οποίων έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ και έχουν αποκτήσει την ιθαγένεια, να λάβουν άδειες παραμονής και εργασίας. Επίσης θα παρέχει περισσότερες ευκαιρίες στους μετανάστες που έχουν εξοικείωση με την πληροφορική, καθώς και σε εκείνους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της γεωργίας.

Μερικοί Δημοκρατικοί πιέζουν το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό να απαγορεύει "τη χρήση των απαιτούμενων πόρων για τις μηχανορραφίες του προέδρου για τη μετανάστευση ". Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να ψυχράνει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις του προέδρου και των Δημοκρατικών.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει καταστήσει σαφές αν ο Ομπάμα θα ασκήσει το δικαίωμα του βέτο για να μπλοκάρει την ψήφιση του νομοσχεδίου που βρίσκεται ενώπιον του Κογκρέσου, αλλά στο παρελθόν έχει απειλήσει πως θα το πράξει. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ