2014-11-17 15:16:05
Φωτογραφία για Κλοιός πιέσεων για το φυσικό αέριο
Αποφάσεις στο Συμβούλιο Αρχηγών για φόρμουλα Άιντα και ευρωτουρκικά 

Λευκωσία: Αποφάσεις για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό και τη διαχείριση των τουρκικών προκλήσεων αναμένεται να ληφθούν στην αυριανή σύνοδο του Συμβουλίου Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ενόψει και των εξελίξεων που αναμένονται σε διπλωματικό επίπεδο τις επόμενες ημέρες.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η Λευκωσία θέλει να ξεκαθαρίσει οριστικά τα όσα προωθούνται για την συμπερίληψη του κεφαλαίου της Ενέργειας στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Η επικρατούσα άποψη, σε κυβέρνηση και κόμματα, είναι πως δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων το θέμα των υδρογονανθράκων καθώς τούτο, μεταξύ άλλων, θα το καταστήσει όμηρο των τουρκικών επιδιώξεων και σχεδιασμών. Ενόψει της άφιξης του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα, την ερχόμενη εβδομάδα στην Κύπρο, η κυπριακή πλευρά θα επιχειρήσει να κλείσει τη συζήτηση του θέματος αυτού, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες στηρίζεται στη φόρμουλα, την οποία έχει μεταφέρει στο τελευταίο του ταξίδι ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού
. Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, η Λευκωσία θέλει να κλείσει αυτό το κεφάλαιο οριστικά, διαμηνύοντας πως υπάρχει συμφωνία για τη διαχείριση του φυσικού πλούτου για τη μετά τη λύση περίοδο (Χριστόφιας-Ταλάτ και Χριστόφιας-Έρογλου) και τίποτε δεν θα συζητηθεί από τώρα μέχρι και την επίτευξη συμφωνίας.

Την ίδια ώρα, αναμένεται ότι θα συζητηθεί η τακτική που θα ακολουθηθεί ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 18-19 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου είναι, ουσιαστικά, το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, τούτο όμως για να προωθηθεί χρειάζεται προετοιμασία και επαφές με εταίρους όπως και με την Κομισιόν.

Στο μεταξύ, η Λευκωσία έχει λάβει διαβεβαιώσεις από αμερικανικής πλευράς ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα θέσει το Κυπριακό και τις τουρκικές προκλήσεις στη διάρκεια των συνομιλιών, που θα έχει την ερχόμενη Παρασκευή στην Άγκυρα. Η κυπριακή κυβέρνηση κρατά μικρό καλάθι, καθώς δεν αναμένει να προκύψει οτιδήποτε χειροπιαστό από τις συνομιλίες Μπάιντεν στην τουρκική πρωτεύουσα. Άλλωστε, όπως προκύπτει από δημόσιες και μη τοποθετήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι Αμερικανοί βλέπουν την αποκλιμάκωση της έντασης να περνά μέσα από τη φόρμουλα Άιντα, η οποία ουσιαστικά εισάγει σε μια παράλληλη διαδικασία τη συζήτηση των υδρογονανθράκων. Αυτό, δηλαδή, που επιδιώκουν οι Τούρκοι.

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ