2014-11-17 23:54:05
Φωτογραφία για Διαβάστε ποια είναι τα μυστικά των επενδύσεων
Πουλήσατε κάποιο ακίνητο ή την επιχείρησή σας, πήρατε το εφάπαξ, εισπράξατε μια γερή αποζημίωση, κερδίσατε στο λαχείο, κληρονομήσατε τον θείο σας, ή βρεθήκατε με τις... αποταμιεύσεις μιας ζωής. Το ερώτημα είναι, τι κάνετε με αυτά τα λεφτά; Πώς τα επενδύετε και πού;

Όπως έχουμε πει και στο άρθρο μας με τίτλο "Επτά συμβουλές για να διατηρήσετε την περιουσία σας" ο πρώτιστος στόχος δεν είναι να αυξήσετε την περιουσία σας, αλλά να τη διατηρήσετε αμείωτη. Να την προφυλάξετε από κινδύνους που καραδοκούν για να τη μειώσουν με ζημιογόνες επενδύσεις.

Ακόμη κι αν έχουμε τα λεφτά μας σε ένα σεντούκι φυλαγμένα από ένα λόχο σεκιουριτάδων, αυτά από μόνα τους κάθε χρόνο θα χάνουν ένα μέρος από την αξία τους. Πώς; Από τον πληθωρισμό. Για να τον καταπολεμήσουμε και να διατηρήσουμε την αρχική αγοραστική δύναμη του κεφαλαίου μας θα πρέπει να επενδύσουμε τα χρήματά μας με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουμε απόδοση τουλάχιστον ίση με τον πληθωρισμό. Αυτός είναι ο δεύτερος στόχος μας.


Από εκεί και πέρα, η επιδίωξή μας θα ήταν να επιτύχουμε απόδοση μεγαλύτερη από τον πληθωρισμό ώστε να αυξήσουμε την αγοραστική δύναμη του κεφαλαίου μας. Αυτός είναι ο τρίτος στόχος.

Η απόδοση μιας επένδυσης εξαρτάται άμεσα από το ρίσκο που έχει. Για παράδειγμα, αν παίξουμε όλα τα λεφτά μας στη ρουλέτα, έχουμε περίπου 50% πιθανότητα να τα διπλασιάσουμε (100% απόδοση) με μεγάλο ρίσκο 50% να τα χάσουμε. Απεναντίας, τα γερμανικά ομόλογα, έχουν πολύ χαμηλό ρίσκο αλλά προσφέρουν μηδαμινή απόδοση. Όλες οι άλλες επενδύσεις κινούνται ανάμεσα σε αυτά τα δύο άκρα. Κοντολογίς, όσο μεγαλύτερο ρίσκο παίρνουμε τόσο μεγαλύτερη απόδοση προσδοκάμε (the higher the risk, the higher the reward). Αυτό σημαίνει ότι αν σας υποσχεθούν μια υψηλή απόδοση να είστε βέβαιοι ότι και το ρίσκο που αναλαμβάνετε, έστω κι αν δεν το αντιλαμβάνεστε, είναι υψηλό.

Στην αγορά προσφέρεται μια τεράστια γκάμα επενδυτικών προϊόντων, από τα πιο συντηρητικά (με χαμηλή απόδοση) έως τα πιο επιθετικά (με προσδοκώμενη υψηλή απόδοση). Φυσικά κάνεις δεν σας επιβάλλει να βάλετε όλα σας τα χρήματα σε ένα μόνο προϊόν. Απεναντίας, η σωφροσύνη υπαγορεύει να διαμοιράζετε το κεφάλαιό σας σε περισσότερα προϊόντα, ώστε να μην βάλετε "όλα σας τα αυγά στο ίδιο καλάθι".

Τα μυστικά των επενδύσεωνΤο επενδυτικό σχήμα που θα επιλέξετε εξαρτάται από το ψυχολογικό σας προφίλ δηλαδή από το κατά πόσον είστε ριψοκίνδυνος (risk lover) ή συντηρητικός (risk averter). Στη συνέχεια μπορείτε να επιλέξετε το επενδυτικό σας σχήμα, λαμβάνοντας υπόψη τους εξής παράγοντες:

Συνεργασία με επενδυτικό σύμβουλο τραπέζης (private banker), που εμπιστεύεστε.

Αποφυγή προϊόντων που δεν γνωρίζετε, δεν κατανοείτε πλήρως πώς λειτουργούν και ποιος κινδύνους ενέχουν.

Η προηγούμενη επιτυχημένη απόδοση ενός επενδυτικού προϊόντος δεν εγγυάται και την μελλοντική του απόδοση. Αυτό το ξέρουμε, το γράφουν στο τέλος όλες οι επενδυτικές προτάσεις, αλλά το παραβλέπουμε.

Μια συντηρητική προσέγγιση είναι τα προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου με την προϋπόθεση ότι ο εγγυητής είναι φερέγγυος.

Η φερεγγυότητα του νομικού προσώπου (τράπεζα, fund) το οποίο θα διαχειριστεί το κεφάλαιό μας φαίνεται από την βαθμολόγηση (rating) των διεθνών επενδυτικών οίκων (θα τους δούμε αναλυτικότερα στο επόμενο άρθρο μας).

Οι προμήθειες που χρεώνουν οι τράπεζες για τη διαχείριση των επενδυτικών προϊόντων τους μπορεί να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους.

Όσο πιο μακρύς είναι ο χρονικός ορίζοντας μιας επένδυσης (διάρκεια), τόσο πιο μεγάλο ρίσκο έχει.

Σημαντικός παράγων η ρευστότητα (liquidity) της επένδυσης, δηλαδή η δυνατότητα εξόδου από την επένδυση πριν την λήξη (όροι, κόστος).

Μακριά από ύποπτες προτάσεις (monkey business). Π.χ. άγνωστος ζητεί την βοήθειά σας για να βγάλει, τάχα, μερικά εκατομμύρια δολάρια από κάποια χώρα, με δέλεαρ ένα ποσοστό 30%, ζητώντας τον τραπεζικό αριθμό λογαριασμού σου για να σας εμβάσει, υποτίθεται, τα λεφτά, και στο τέλος ανακαλύπτετε με έκπληξη ότι τα χρήματα του λογαριασμού σας έκαναν φτερά. Μην πέσετε στην παγίδα του "τι έχω να χάσω", είναι βέβαιο ότι θα χάσετε.

Σε περίοδο οικονομικής κρίσης ξεχάστε την μεγιστοποίηση των κερδών και επιδιώξτε την προστασία του κεφαλαίου σας.

Γενικότερα, αν το κεφάλαιό σας αποκτήθηκε ξαφνικά (π.χ. κληρονομιά) πονέστε τα, θεωρώντας πως είναι οι αποταμιεύσεις σας από τους κόπους ετών.

Το κακό με τις επενδύσεις είναι ότι τους κανόνες τους ξέρουμε, αλλά συχνά δεν τους τηρούμε. Αιτία; Η πλεονεξία!
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ