2014-11-18 08:00:21
Φωτογραφία για Στα σκαριά η εναλλακτική Wikipedia από την Προεδρική και την Ρωσική Βιβλιοθήκη
TASS

Ενα νέο πρόγραμμα συνεργασίας για την δημιουργία εθνικής ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας ξεκινούν οι δύο κορυφαίες βιβλιοθήκες της Ρωσίας: Η Προεδρική και η Ρωσική Βιβλιοθήκη, οι οποίες έχουν και οι δύο την έδρα τους στην Αγία Πετρούπολη.

Οι υπεύθυνοι των δύο βιβλιοθηκών προχωρούν σε μια εναλλακτική λύση για την Wikipedia, η οποία, σύμφωνα με τους συντάκτες του νέου, φιλόδοξου, έργου, περιέχει πολλές ανακρίβειες και μεροληπτικά στοιχεία. Οπως ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου της Προεδρικής Βιβλιοθήκης, έχουν ήδη συγκεντρωθεί πάνω από 50 χιλιάδες βιβλία και αρχειακά έγγραφα από βιβλιοθήκες των 27 περιοχών της Ρωσίας, τα οποία θα διατεθούν στην νέα διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια. Σύμφωνα με αναλύσεις έχει καταστεί σαφές πως η Wikipedia «δεν διαθέτει αρκετά λεπτομερείς και αξιόπιστες πληροφορίες για τις περιφέρειες και τη ζωή στη Ρωσία» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά της νέας ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, έγινε όμως γνωστό πως η εγκυκλοπαίδεια θα είναι διαθέσιμη ταυτόχρονα στην ιστοσελίδα της Προεδρικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ρωσίας
. Βάση του ηλεκτρονικού καταλόγου θα αποτελέσουν τα έγγραφα που σχετίζονται με τη ρωσική επικράτεια. Στη συλλογή του υλικού συμμετέχουν οι περιφέρειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι οποίες θα έχουν δυνατότητα να προσθέσουν στο νέο κατάλογο τις εγκυκλοπαίδειες τους για την ανάπτυξη των περιφερειών, πόλεων, χωριών αλλά και συνοικιών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κυκλοφορούν περίπου πεντακόσιες τέτοιες εγκυκλοπαίδειες και τελικός στόχος είναι να ενοποιηθούν όλες κάτω από μια κοινή διαδικτυακή ομπρέλα πληροφοριών για το σύνολο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Τα δημοσιευμένα άρθρα θα είναι ανοικτά για συνεχή ανανέωση και συμπληρωματικές πληροφορίες ενώ θα είναι διαθέσιμα στους χρήστες από οποιοδήποτε σημείο πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Όπως αναμένεται, η περιφερειακή ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια θα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς πόρους του ρωσικού Διαδικτύου» αναφέρει η υπηρεσία Τύπου της Προεδρικής Βιβλιοθήκης και συμπληρώνει πως «η ενσωμάτωση των μοναδικών υλικών για τις περιοχές σε μια ενιαία ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια, θα καλύψει αντικειμενικά και με ακρίβεια τις πληροφορίες για τη χώρα και τον πληθυσμό της και την ποικιλομορφία του κράτους και του εθνικού συστήματος της Ρωσίας».

Η ιδέα της δημιουργίας της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας με βάση τους πόρους εθνικών και περιφερειακών βιβλιοθήκων ανακοινώθηκε τος περασμένο Απρίλιο 2014 από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ρωσικής Εθνικής Βιβλιοθήκης Αντόν Λιχομάνοφ, σε συνεδρίαση του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου της Προεδρικής Βιβλιοθήκης. 

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΡΩΣΙΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ