2014-11-18 08:45:55
Φωτογραφία για Το δύσκολο παζλ με τους δανειστές...
Όλο και πιο δύσκολη γίνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης για να κλείσει τα μέτωπα με την τρόικα, ώστε να προχωρήσεις τα επόμενα βήματα.

Όπως αναφέρουν πηγές των δανειστών η συζήτηση είναι απολύτως ανοικτή και για τον τρόπο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές καθώς η «έξωση» του ΔΝΤ μετατράπηκε πλέον σε παραμονή του, με την ιδιότητα του τεχνικού συμβούλου, και μπορεί να φτάσει να λάβει χαρακτήρα άμεσου χρηματοδότη.

Το σενάριο είναι ισχυρό και αφορά στο περίφημο «δημοσιονομικό κενό», που με τη σειρά του επηρεάζει άμεσα τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Το ΔΝΤ υποστηρίζει με ένταση την ανάγκη να περιοριστούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος στην Ελλάδα, προκειμένου η οικονομία και οι πολίτες να πάρουν ανάσα. Ωστόσο κάτι τέτοιο θα αύξανε, ευλόγως, τις δημοσιονομικές πιέσεις και, συνεπώς, και τα κεφάλαια που έχει ανάγκη η ελληνική πλευρά.

Και εδώ βρίσκεται ο κίνδυνος καθώς η, εκ πρώτης όψεως θετική για την Αθήνα εισήγηση του ΔΝΤ για μικρότερα πλεονάσματα, μπορεί να το φέρει, από την πίσω πόρτα, ξανά στην ελληνική πραγματικότητα
. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Αν διαπιστωθεί ότι η χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας υπερβαίνουν κατά πολύ τα υπόλοιπα του ΤΧΣ και τις όποιες εκδόσεις πραγματοποιηθούν όπως επίσης και τα διαθέσιμα μέσω repos, τότε δεν αποκλείεται να απαιτηθεί η προληπτική γραμμή πίστωσης να έχει πολύ μεγαλύτερο ύψος από το σημερινό των περίπου 11 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αποφεύγουν

Σε αυτή την περίπτωση, και καθώς είναι δεδομένο ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες με πρώτο το Βερολίνο θέλουν το Ταμείο στα ελληνικά πράγματα, δεν αποκλείεται να εκδώσει και το ΔΝΤ μία πιστωτική γραμμή που αθροιστικά με την ευρωζώνη θα καλύπτει την Αθήνα. Με αυτό τον τρόπο, οι ευρωπαίοι αποφεύγουν τη δυσκολία να απευθυνθούν στα κοινοβούλιά τους για πρόσθετα κεφάλαια προς την Ελλάδα ενώ και το Ταμείο διασφαλίζει την παραμονή του και τον έλεγχο επί του προγράμματος.

Επί του παρόντος, το Μαξίμου τα δίνει όλα προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να σχηματοποιηθεί η επόμενη ημέρα. Ως προς το νέο πρόγραμμα, η κυβέρνηση προτείνει να υπογράψει μόνο με τους εταίρους στην Ε.Ε. μια «συμβατική συμφωνία» – και όχι, προφανώς, «μνημόνιο» – ενώ η εμπλοκή του ΔΝΤ –ιδανικά ως τεχνικού συμβούλου– θα αποτυπώνεται σε άλλο κείμενο που θα υπογραφεί μεταξύ της Κομισιόν και του Ταμείου.

Αλλά, είπαμε, αυτά όλα μπορούν να ανατραπούν.

Την ίδια ώρα σε δηλώσεις της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι γίνονται οι απαιτούμενες κινήσεις, ώστε η χώρα να βγει από την κρίση. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή είπε πως «όλοι αυτοί οι θετικοί δείκτες πρέπει να περάσουν στην κοινωνία» αναφερόμενη στην ανάπτυξη που καταγράφηκε στο τρίτο τρίμηνο. «Η τρόικα θα έρθει» είπε και πρόσθεσε πως «συζητούμε με τους εταίρους και τους δανειστές μας όλα μας τα θέματα». Η κυβερνητική εκπρόσωπος παραδέχθηκε, ότι έγινε λάθος με τις δόσεις στην εφορία, αλλά υποστήριξε ότι ήταν «λάθος που δεν επηρέασε τους πολίτες». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ