2014-11-19 14:38:46
Φωτογραφία για Οι ΗΠΑ προσπαθούν να υποτάξουν τη Ρωσία
ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Η ατμόσφαιρα μεταξύ Μόσχας και Δύσης με αφορμή την Ουκρανία ήταν ήδη εκρηκτική μετά τη δριμεία επίθεση που δέχτηκε το Κρεμλίνο στη σύνοδο του G20 και την επιβολή νέων κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Για τους αναλυτές το σχόλιο του Βλ. Πούτιν περί ευγένειας και όπλων ήταν μια έμμεση αλλά σαφής αναφορά στη «βελούδινη» προσάρτηση της Κριμαίας, που τόσο έχει ενοχλήσει τη Δύση

Το θερμόμετρο ανέβηκε ακόμη περισσότερο με την απάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος χθες κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «προσπαθούν να υποτάξουν τη Ρωσία, να λύσουν τα προβλήματά τους εις βάρος μας».

Αποκαλύπτοντας το τεράστιο, πλέον, χάσμα μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ. «Κανείς στην Ιστορία δεν το κατάφερε αυτό με τη Ρωσία και κανείς δεν θα το κάνει», προσέθεσε ενώπιον ομάδας υποστηρικτών του, κερδίζοντας το χειροκρότημα των παρευρισκομένων.


Αφησε δε αιχμές εναντίον των «δυτικών αξιών», που «πιθανότατα έχουν μεταβληθεί» και σχολίασε ότι «η δημοκρατία δεν δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να διαπράξει γενοκτονία ή να κάνει πραξικόπημα», «φωτογραφίζοντας» την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία.

Μερικές ώρες νωρίτερα, εξάλλου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε χιούμορ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε έκθεση τεθωρακισμένων τα οποία αποκαλούνται «ευγενή» επειδή δεν φέρουν τον βαρύ οπλισμό ενός τανκ. «Με την ευγένεια πετυχαίνεις πολλά, με την ευγένεια και μερικά όπλα ακόμη περισσότερα» σχολίασε, παραφράζοντας τη γνωστή φράση του Αλ Καπόνε ότι «με το χαμόγελο καταφέρνεις πολλά, αλλά περισσότερα με το χαμόγελο και ένα ρεβόλβερ».

Για τους δυτικούς αναλυτές το καυστικό χιούμορ του Ρώσου προέδρου ήταν μια έμμεση αλλά σαφής αναφορά στη «βελούδινη» προσάρτηση της Κριμαίας, που τόσο έχει ενοχλήσει τη Δύση. Ακόμη ο Πούτιν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη νέα... παρτίδα κυρώσεων από ευρωπαϊκής πλευράς, ξεκαθαρίζοντας ότι «οι χώρες που επιβάλλουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα μείνουν εκτός ρωσικής αγοράς τροφίμων».

Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε διαμηνύσει σε ΕΕ και ΗΠΑ ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να παρακαλέσει καμιά χώρα να άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ρωσία δεν θέλει να ανεβάσει τους τόνους και να έρθει σε μετωπική σύγκρουση με την ΕΕ.

Ο Ρώσος πρόεδρος, πάντως, εμφανίστηκε πολύ πιο αποφασισμένος, υπογραμμίζοντας επανειλημμένα την πρόθεσή του να βελτιώσει την κατάσταση της ρωσικής οικονομίας που λυγίζει υπό το βάρος των οικονομικών κυρώσεων.

Κάλεσε δε τις ρωσικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του αγροτικού και του αμυντικού κλάδου, να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους στην εγχώρια αγορά, προκειμένου να τονώσουν την οικονομία της χώρας.

Επιπλέον, ο Πούτιν ζήτησε από τους Ρώσους πολίτες να μην ανησυχούν εξαιτίας των διακυμάνσεων που παρουσιάζει το ρούβλι, εκφράζοντας την απόλυτη στήριξή του στη ρωσική κεντρική τράπεζα και την πολιτική της, που στις 10 Νοεμβρίου έπαψε να πασχίζει να κρατήσει το ρωσικό νόμισμα σταθερό. «Η κεντρική τράπεζα πήρε τη σωστή απόφαση. Ετσι οι κερδοσκόποι δεν θα μπορούν πλέον να βγάζουν χρήματα εις βάρος του νομίσματος και να αποδυναμώνουν τα αποθέματά μας σε χρυσό και συνάλλαγμα», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
ΕΘΝΟΣ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ