2014-11-19 17:21:38
Φωτογραφία για Δεν ακούμπησα τον Καρέλι! Άδικα είμαι επτά μήνες μακριά από την οικογένειά μου
Μέσα σε λίγες ημέρες είδε τη ζωή του να αλλάζει. Βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα ενός κελιού στις φυλακές Διαβατών... Επτά μήνες μετά κανείς δεν μπορεί να του εξηγήσει για ποιον λόγο βρίσκεται στη φυλακή. Ο Γιώργος Παπάς είναι ένας από τους έξι προφυλακισμένους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Νιγρίτας που κατηγορείται για τον θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη, Ιλία Καρέλι. Οι υπόλοιποι πέντε συνάδελφοί τους στις καταθέσεις τους παραδέχτηκαν ότι χτύπησαν τον Καρέλι. Ο Γιώργος έμεινε στο «ψυγείο» μόλις τρία λεπτά. «Δεν πλησίασα τον Καρέλι. Στο χρονικό διάστημα που ήμουν εκεί δεν είδα κάποιον να τον χτυπάει. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για το διάστημα που δεν ήμουν παρών» είπε στην ανακρίτρια. Ο Γιώργος Παπάς μίλησε στο thestival.gr για την υπόθεση που τον κρατά εδώ και 220 ημέρες μακριά από τη σύζυγό του και τα τρία του παιδιά.

Το γεγονός

Σύμφωνα με το βούλευμα «ο Αλβανός κρατούμενος Ιλία Καρέλι, ο οποίος, στις 25 Μαρτίου 2014, τραυμάτισε θανάσιμα τον σωφρονιστικό υπάλληλο των φυλακών Μαλανδρίνου Γιώργο Τσιρώνη, μετήχθη στις 27 Μαρτίου 2014 από το Γενικό Κατάστημα Κράτησης Μαλανδρίνου στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας.


Κατά την άφιξή του στις φυλακές Νιγρίτας και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο χώρο αναμονής από τις 15:55 μέχρι και τις 18:32, οπότε οδηγήθηκε στο χώρο κράτησης του, σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας υπέβαλλαν τον κρατούμενο συστηματικά και αδιαλείπτως σε βασανιστήρια, προκείμενου να τον τιμωρήσουν για τον θάνατο του συναδέλφου τους.

Αποτέλεσμα των πράξεων τους ήταν να προκληθούν στον Αλβανό κρατούμενο θλαστικές εκχυμώσεις καθώς και κάταγμα του σώματος του στέρνου. Το συγκεκριμένο κάταγμα και οι πράξεις βασανισμού στις οποίες συστηματικά τον υπέβαλλαν, ήταν ικανό να επιφέρει, τελικά, λίγες ώρες αργότερα, τον αρρυθμιογόνο θάνατο του Ιλία Καρέλι».

«Έμεινα στο δωμάτιο που ήταν ο Καρέλι μόνο τρία λεπτά»

Ο Γιώργος Παπάς θυμάται με κάθε λεπτομέρεια την ημέρα που έχασε τη ζωή του ο Ιλία Καρέλι. «Η βάρδιά μου έληγε στις 14:00. Μου τηλεφώνησε ο αρχιφύλακας και μου είπε να μην φύγω γιατί στις 15:30 περιμένουμε μεταγωγή. Αργότερα έμαθα ότι πρόκειται για τον κρατούμενο που σκότωσε συνάδελφό μας στο Μαλανδρίνο. Ο Καρέλι έφτασε στις φυλακές Νιγρίτας στις 15:45. Ήταν εμφανώς κακοποιημένος, είχε μώλωπες και γενικώς ήταν σε άσχημη κατάσταση. Κατά τη άφιξή του φωτογραφήθηκε. Μετά μπήκε στον χώρο υποδοχής, το λεγόμενο ψυγείο και εκεί φωτογραφήθηκε ξανά σε όλο το σώμα. Παρέμεινα στο συγκεκριμένο χώρο για περίπου 2 λεπτά και στη συνέχεια πήγα σε παρακείμενο χώρο για να ελέγξω τις αποσκευές του κρατουμένου με δύο συναδέλφους μου. Μόλις τελείωσα τον έλεγχο επέστρεψα στο «ψυγείο» όπου και παρέμεινα για ένα λεπτό. Ούτε αυτή τη φορά είδα να συμβαίνει κάτι άσχημο. Βγήκα και πάλι στον διάδρομο όπου και περίμενα να δοθεί λήξη της υπερωρίας. Τότε ο Αρχιφυλακεύων μου έδωσε τα κλειδιά του Αρχιφυλακείου και μου ζήτησε να του φέρω το κινητό του. Όταν επέστρεψα έδωσα πίσω τα κλειδιά και πήγα στο ιατρείο όπου απολύμανα τα χέρια μου. Στις 16:11 επέστρεψα και πάλι στο δωμάτιο που βρίσκεται απέναντι από το «ψυγείο». Εκεί έμεινα μέχρι τις 16:30. Στη συνέχεια αποχώρησα από τη φυλακή. Όσα λέω επιβεβαιώνονται από τις κάμερες παρακολούθησης. Συνολικά στο δωμάτιο που βρισκόταν ο Καρέλι έμεινα τρία λεπτά. Ούτε του μίλησα, ούτε τον ακούμπησα, ούτε είδα να γίνεται κάτι άσχημο. Τις υπόλοιπες δυόμισι ώρες δεν γνωρίζω τι είχε συμβεί».

«Το Εσωτερικών Υποθέσεων δεν με ρώτησε τίποτα»

Τρεις ημέρες αργότερα, πρωί Κυριακής, ο Γιώργος Παπάς δέχτηκε τηλεφώνημα από έναν αστυνομικό που του είπε ότι τον περίμενε κάτω από το σπίτι του. Ο Γιώργος Παπάς επέστρεφε από την εκκλησία. Οδηγήθηκε στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης. Περίμενε σε ένα γραφείο από τις 10:30 έως τις 17:30. Κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί του. Στις 17:30 του είπαν ότι μπορεί να φύγει. Την επόμενη μέρα συνέβη το ίδιο. Πάλι δεν δέχτηκε καμία ερώτηση. Λίγες ημέρες αργότερα του ήρθε κλήση για απολογία από την Ανακρίτρια Σερρών. Διαβάζοντας την δικογραφία έμαθε ότι ο Αρχιφύλακας κατέθεσε πως ο ίδιος έφερε ένα αυτοσχέδιο σεντόνι- σχοινί στο δωμάτιο που βρισκόταν ο Καρέλι. Ο Αρχιφύλακας αρνείται πως κατέθεσε κάτι τέτοιο. Από τις κάμερες δεν επιβεβαιώνεται η μεταφορά αυτοσχέδιου σχοινιού από τον Γιώργο. Άλλος υπάλληλος ανέφερε ότι ο Γιώργος έριξε έναν κουβά με νερό στον Καρέλι. Η μαρτυρία ενός τρίτου υπαλλήλου που παραδέχθηκε ότι έριξε τον κουβά με το νερό απαλλάσσει τον Γιώργο και από αυτή την κατηγορία.

«Πότε θα επιστρέψεις στο σπίτι;»

Ο Γιώργος Παπάς έχει τρία παιδιά ηλικίας 13 έως 8 ετών. Δύο κορίτσια και ένα αγόρι. Από την ημέρα που προφυλακίστηκε των ρωτούν πότε θα επιστρέψει στο σπίτι. Κάθε Σάββατο μαζί με την μητέρα τους τον επισκέπτονται στις φυλακές Διαβατών. Αγκαλιάζουν το ένα μετά το άλλο τον πατέρα τους και του λένε λόγια αγάπης. Εκείνος τους υπενθυμίζει ότι θα επιστρέψει στο σπίτι μόλις διορθωθεί το μπέρδεμα που έχει γίνει. Κοιτάζει τη γυναίκα του στα μάτια και της ζητά να κάνει υπομονή μέχρι να αποδειχτεί η αθωότητά του. Εκείνη κάθε φορά του ζητά να φροντίζει τον εαυτό του και του τονώνει το ηθικό λέγοντάς του ότι σύντομα το μαρτύριο θα τελειώσει.

Λόγω της προφυλάκισής ο Γιώργος έχει τεθεί σε αργία και λαμβάνει το ένα τρίτο του μισθού του. «Τα χρήματα που είχαμε στην άκρη τελείωσαν. Πλέον η οικογένειά μου ζει με τα χρήματα που βγάζει η γυναίκα μου από την εργασία της. Δεν ξέρω πόσο ακόμη θα αντέξει να συντηρεί την οικογένεια μας μόνη της» λέει.

Δύο φορές την εβδομάδα τον επισκέπτεται η μητέρα του. Πριν από τρία χρόνια έχασε τον σύζυγό της και τώρα βλέπει το παιδί της πίσω από τα κάγκελα. Κάθε φορά που τον αντικρίζει η καρδιά της ραγίζει. Ξέρει ότι ο γιος της είναι αθώος όμως φοβάται μήπως δεν αποδοθεί δικαιοσύνη.

«Του είπα ότι δεν πρέπει να είναι τόσο καλός γιατί θα μπλέξει»

Ο 24χρονος Σ.Κ. από την Ουκρανία είναι πρώην κρατούμενος των φυλακών της Νιγρίτας. Έμεινε στη φυλακή για 3 χρόνια. Ο Γιώργος Παπάς ήταν γι' αυτόν φίλος και πατέρας. «Μου έλεγε να ξεμπλέξω από τις κακές παρέες. Με συμβούλευε συνέχεια. Από τα μάτια του κατάλαβα ότι είναι καλός άνθρωπος. Του είπα ότι δεν πρέπει να είναι τόσο καλός γιατί θα μπλέξει μια μέρα. Όταν έμαθα τι έγινε στεναχωρήθηκα. Όταν άκουσα ότι βάλανε και τον Γιώργο μέσα δεν το πίστεψα. Μόνο από λάθος μπορεί να βρεθεί στη φυλακή αυτός ο άνθρωπος» λέει ο Σ.Κ.

Λένε πως οι μέρες στην φυλακή για έναν αθώο περνούν βασανιστικά αργά. Ο Γιώργος Παπάς έχει περάσει 220 μέρες και νύχτες σε ένα κελί των φυλακών Διαβατών. Αναμένει την δίκη για να καθαρίσει το όνομά του. Προσπαθεί να μην χάσει την πίστη του και να παραμείνει δυνατός για την οικογένειά του που τον περιμένει. Όπως λέει, υπάρχουν στιγμές που τον πνίγει το άδικο. Υπάρχουν στιγμές που «λυγίζει». Εκείνες τις στιγμές κλείνει τα μάτια, σηκώνει το κεφάλι ψηλά και προσεύχεται.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ