2014-11-20 10:07:39
Φωτογραφία για Το Κυπριακό στη βαλίτσα Μπάιντεν στην Κωνσταντινούπολη
Αποφυγή προκλητικών ενεργειών και επιστροφή στην ειρηνευτική διαδικασία ζητούν οι ΗΠΑ από όλους τους εμπλεκομένους. Το Κυπριακό μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει στην Κωνσταντινούπολη ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στις συνομιλίες με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Το Κυπριακό στη "βαλίτσα" Μπάιντεν στην ΚωνσταντινούποληΑποφυγή προκλητικών ενεργειών από όλους τους εμπλεκόμενους ζητούν οι ΗΠΑΔείπνο εργασίας με τον Νταβούτογλου την Παρασκευή

Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου η κύρια θέση των ΗΠΑ είναι η σημασία να επιστρέψει στο προσκήνιο η ειρηνευτική διαδικασία και να διασφαλιστεί ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι πρωταγωνιστές θα αποφύγουν βήματα που είναι προκλητικά, ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε πίσω στο προσκήνιο την ειρηνευτική διαδικασία.

Ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν αναχωρεί απόψε από την Ουάσιγκτον και φτάνει αύριο στο Μαρόκο, όπου θα έχει συνάντηση με τον βασιλιά Μοχάμεντ. Την επομένη θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην 5η Ετήσια Παγκόσμια Σύνοδο Επιχειρηματικότητας, στο Μαρακές.


Το βράδυ της 20ης Νοεμβρίου θα φτάσει στο Κίεβο της Ουκρανίας, όπου θα έχει την Πέμπτη και την Παρασκευή συναντήσεις με τον Πρόεδρο Ποροσένκο, την κυβέρνηση της χώρας και ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών.

Δείπνο εργασίας με τον Νταβούτογλου την Παρασκευή

Το απόγευμα της Παρασκευής θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη όπου το ίδιο βράδυ θα έχει δείπνο εργασίας με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Την επομένη θα μιλήσει στη σύνοδο της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Atlantic Council με θέμα την οικονομία και την ενέργεια και θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως ανέφεραν οι ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, θα συζητηθεί η συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της συμμαχίας για την αντιμετώπιση του ISIL, η αποτροπή της μετάβασης ξένων μαχητών στη Συρία και το Ιράκ, η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία κι ο ρόλος της Τουρκίας, το Κυπριακό κ.ά.

Την Κυριακή πρόκειται να έχει ιδιωτική συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στην οποία θα συζητήσουν θέματα θρησκευτικών ελευθεριών.

Δεν τίθεται θέμα κακών σχέσεων Μπάιντεν-Ερντογάν

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου απέρριψαν την εκτίμηση ότι οι σχέσεις του Αντιπροέδρου Μπάιντεν με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν είναι άσχημες. «Δεν υπάρχει θέμα κακών σχέσεων», είπαν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις τους είναι επαγγελματικές και επικοινωνούν τακτικά.

Αναφορικά με τα θέματα που σχετίζονται με τη Συρία και το Ιράκ, ανέφεραν ότι η Τουρκία είναι ενεργό μέλος του συνασπισμού κατά του ISIL και πως με την τουρκική ηγεσία ο κ. Μπάιντεν θα συζητήσει τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας για την καταπολέμηση του «Ισλαμικού Κράτους» και τρόπους ενδυνάμωσης του συνασπισμού. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν σκέφτεται για την ώρα ζήτημα επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ