2014-11-20 22:09:57
Φωτογραφία για Η Ρωσία ολοκλήρωσε τη νομισματική μεταρρύθμιση
Αλεξέι Λοσάν, RBTH

Με τη νομισματική μεταρρύθμιση η ρωσική κυβέρνηση σκοπεύει να επωφεληθεί από την αποδυνάμωση του εθνικού νομίσματος, καθώς το υποτιμημένο τα ρούβλι μπορεί να οδηγήσει στη μείωση ενός πιθανού ελλείμματος στον κρατικό προϋπολογισμό.

Από τις αρχές του 2014, το ρούβλι έχει χάσει περίπου το 50% της αξίας του έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, ο κύριος λόγος της συναλλαγματικής βύθισης του ρωσικού εθνικού νομίσματος είναι η πτώση των τιμών του πετρελαίου. Σαν αποτέλεσμα, η Τράπεζα της Ρωσίας (Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας - ΚΤ), αποφάσισε να αφήσει το ρούβλι σε ελεύθερη «πλεύση» (μετάβαση του νομίσματος σε κυμαινόμενη συναλλαγματική ισοτιμία).

Η αποδυνάμωση του εθνικού νομίσματος μπορεί όμως να αποβεί μεσοπρόθεσμα επωφελής για τη ρωσική κυβέρνηση, καθώς οδηγεί σε μείωση ενός πιθανού ελλείμματος του προϋπολογισμού, που βασίζεται στα έσοδα από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων που διενεργούνται σε «σκληρό» συνάλλαγμα.


Όπως λέει ο Αντόν Σορόκο, οικονομικός αναλυτής στην εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου, «Finam», «αυτή τη στιγμή οι βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην αποδυνάμωση του ρωσικού νομίσματος, είναι οι εξής: Η πτώση των τιμών του πετρελαίου και των βασικών πρώτων υλών». Ειδικότερα, στις 13 Νοεμβρίου 2014 το κόστος του αργού πετρελαίου τύπου Brent υποχώρησε κάτω από τα 78 δολάρια το βαρέλι, αν και στα μέσα του καλοκαιριού η τιμή του κυμαίνονταν κοντά στα 115 δολάρια.Όπως είπε ο Σορόκο, η διαδικασία αυτή γίνεται στο φόντο της επιθετικής αύξησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου όχι μόνο απέναντι στο ρούβλι, αλλά και έναντι του ιαπωνικού γιέν, του ελβετικού φράγκου, του ευρώ και άλλων νομισμάτων.

Οι λόγοι της πτώσης

Από τη μεριά του, ο αναλυτής στο Κέντρο διαρθρωτικών μελετών του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Οικονομικών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης (RANEPA,) Μιχαήλ Χρόμοφ, λέγει ότι «η ανατίμηση του δολαρίου αντανακλά, πρωτίστως, την έλλειψη συναλλάγματος στη αγορά, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης που έχει προκύψει. Η πτώση στην τιμή του πετρελαίου είναι βασικός δείκτης, αλλά προς το παρόν λειτουργεί μέχρι το επίπεδο των προσδοκιών, καθώς οι επενδυτές φοβούνται για μείωση εσόδων στη Ρωσία από τις εξαγωγές». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δεύτερος παράγοντας που επηρεάζει επίσης τη συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλιού είναι ο περιορισμός της εισροής ξένων κεφαλαίων στη Ρωσία σαν συνέπεια των κυρώσεων που έχει επιβάλει στη χώρα η Δύση και της γεωπολιτικής αστάθειας κοντά στα σύνορά της.

Το ρούβλι σε ελεύθερη «πλεύση»Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας μεταβαίνει στην κυμαινόμενη συναλλαγματική ισοτιμία του εθνικού νομίσματος. Η ουσιαστική παραίτηση της Τράπεζας από την τακτική υποστήριξη του ρουβλίου οδήγησε στην έντονη πτώση της ισοτιμίας του.

Αντιδρώντας στην υποτίμηση του ρουβλιού στις αρχές Οκτωβρίου, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος. Έτσι, για να μειωθεί η ζήτηση σε συνάλλαγμα (και να στηριχθεί το ρούβλι), η ρυθμιστική αρχή πραγματοποίησε πωλήσεις σε δολάρια. Τον Οκτώβριο του 2014, η Κεντρική Τράπεζα δαπάνησε περίπου 29,3 δισεκατομμύρια δολάρια και τις πρώτες εννέα ημέρες του Νοεμβρίου πουλούσε πάνω από 2 δισ. δολάρια την ημέρα για να στηρίξει το ρούβλι. «Με αυτό τον τρόπο, η ρυθμιστική αρχή μόνο εξομάλυνε τις διακυμάνσεις της αγοράς, αλλά δεν προσπάθησε να σταματήσει την καθοδική τάση του ρωσικού νομίσματος», λέει ο κύριος αναλυτής της επενδυτικής εταιρείας UFS, Αλεξέι Κοζλόφ. Ωστόσο, οι μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας δεν έφεραν αποτέλεσμα και έτσι, στις 7 Νοεμβρίου η Τράπεζα της Ρωσίας αποφάσισε να αφήσει το ρούβλι σε ελεύθερη «πλεύση».

Στην αρχή θεωρήθηκε ότι το ρωσικό ρούβλι θα περάσει σε ένα καθεστώς ελευθέρως κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών, όμως με τις συνθήκες πίεσης που ασκούνται στο εθνικό νόμισμα, η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να επιταχύνει τη διαδικασία. Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική, η Τράπεζα της Ρωσίας δεν θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας στο νόμισμα, δηλαδή, να εφαρμόζει την πρακτική πώλησης δολαρίων στη ρωσική αγορά. Το μέγιστο ποσό που θα πουλάει η ΚΤ θα ανέρχεται ημερησίως στα 350 εκατομμύρια δολάρια, ποσό, που σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν μπορεί να επηρεάσει τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Όπως εξήγησαν στην υπηρεσία Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας, η άρνηση της ρυθμιστικής αρχής να συνεχίσει τις απεριόριστες σε όγκο συναλλαγματικές παρεμβάσεις για τη στήριξη του ρωσικού νομίσματος, θα αποθαρρύνει το κερδοσκοπικό «παιχνίδι» απέναντι στο ρούβλι.

Τα σενάρια

Διαβάστε επίσης:

Το ΔΝΤ χαιρετίζει την απόφαση της Ρωσίας για την ελεύθερη «πλεύση» του ρουβλίου

Πούτιν: Οι κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας θα στηρίξουν την εγχώρια αγορά συναλλάγματος και θα “φρενάρουν” τους κερδοσκόπους

Ιστορική «βουτιά» για το ρούβλι στο 44,98 έναντι του δολαρίου

Η απόφαση αυτή οδήγησε σε μια δραματική αλλαγή της συναλλαγματικής ισοτιμίας, ακόμα και στη διάρκεια της ίδιας ημέρας. Κατά τη διάρκεια των συναλλαγών της 8ης Νοεμβρίου, το ρούβλι υποχώρησε κατά 10% έναντι του δολαρίου και σχεδόν ταυτόχρονα, ανέβηκε καλύπτοντας πρακτικά τις απώλειες. Όπως εξηγεί ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της «RUSS-INVEST», Ντμίτρι Μπεντενκόφ, «η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας είναι σύμφωνη με τη στρατηγική στόχευση για τη συγκράτηση του πληθωρισμού (inflation targeting), μέρος της οποίας είναι η μετάβαση σε καθεστώς κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών». Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, η Κεντρική Τράπεζα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παρέμβασης πέρα από τα δηλωμένα 350 εκατ. δολάρια ημερησίως, αν απειληθεί η νομισματική σταθερότητα. Η καθιέρωση ημερήσιων ορίων στις παρεμβάσεις σε καθορισμένα περιθώρια διακύμανσης του νομίσματος, γίνεται προκειμένου να μειωθεί η πίεση στα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος», προσθέτει ο αναλυτής.

Η αποδυνάμωση του εθνικού νομίσματος θα μπορεί επίσης να αποβεί επωφελής και για τη ρωσική κυβέρνηση, καθώς οδηγεί στην μείωση ενός πιθανού ελλείμματος στον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τον Αντόν Σορόκο, η πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου θα έχει θετικό αντίκτυπο στον προϋπολογισμό, καθώς επιτρέπει την αντιστάθμιση της μείωσης των εσόδων από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι μεγαλύτερες ποσότητες των υδρογονανθράκων πωλούνται σε δολάρια και ευρώ και ο ρωσικός προϋπολογισμός αποτυπώνεται στο εθνικό νόμισμα, σε ρούβλια. Επίσης, ένα αδύναμο ρούβλι θα φέρει τους ρώσους παραγωγούς σε πιο ευνοϊκή θέση τις στιγμή που το κόστος των εισαγωγών αυξάνεται, δίνοντας τη δυνατότητα στις ρωσικές εταιρείες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές σε σχέση με τους ξένους παραγωγούς. «Η μέση τιμή του πετρελαίου σε ετήσια βάση παραμένει πάνω από 96 δολάρια το βαρέλι (με βάση την τιμή αυτή έχουν γίνει οι προβλέψεις στον κρατικό προϋπολογισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας), τη στιγμή που τον Αύγουστο η τιμή του πετρελαίου ήταν 106 δολάρια το βαρέλι. Ακόμα και αν το πετρέλαιο κοστίζει 85 δολάρια στο τέλος του έτους, η μέση τιμή θα εξακολουθεί να είναι στο επίπεδο των 100 δολαρίων, κάτι που δεν επιφέρει κίνδυνο για τον προϋπολογισμό», σημειώνει ο Μιχαήλ Χρόμοφ.

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΡΩΣΙΑ
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ