2014-11-21 05:42:09
Φωτογραφία για Κάποια «λεφτά υπάρχουν» για την ασφαλιστική αγορά
H σημαντική αύξηση των ασφαλειών ζωής στο εννεάμηνο κατά 11,8%, δείχνει ότι παρά την κρίση κάποια «λεφτά υπάρχουν». Ένα τμήμα των πολιτών οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τα πρόβλημα που γεννά η κρίση στο δημόσιο σύστημα υγείας και ασφάλισης και έχουν ακόμη την οικονομική δυνατότητα, είτε στρέφονται στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας και σύνταξης είτε στην περίπτωση που είναι ήδη ασφαλισμένοι όχι μόνο δεν την διακόπτουν αλλά καταβάλλουν και τις αυξήσεις που τους ζητά η ιδιωτική ασφάλιση υγείας προκειμένου να διατηρήσουν τα συμβόλαια τους ή στρέφονται στα νέα ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια υγείας, τα οποία είναι σχετικά φθηνότερα. Βέβαια ο προβληματισμός τι θα ισχύσει την επόμενη χρονιά είναι ιδιαίτερα έντονος, όπως αυτός εκφράζεται από ασφαλισμένους σε συντάκτες του nextdeal.gr.

Παράλληλα ένα άλλο τμήμα των ασφαλισμένων επιζητά καλύτερες αποδόσεις, με μεγαλύτερο ρίσκο, και στρέφουν το ενδιαφέρον στα προϊόντα συνδεμένα με επενδύσεις (πιο γνωστά ως unit linked) που γνωρίζουν μεγάλη ανάπτυξη φέτος. Πρόκειται όμως για προϊόντα που δεν προσφέρουν καμία στοιχειώδη εγγύηση και η επιλογή αυτή θα δοκιμασθεί οπωσδήποτε στο απώτερο μέλλον. Επίσης διατίθενται κυρίως από τραπεζικά δίκτυα.


Tα προϊόντα συνδεδεμένα με επενδύσεις εμφάνισαν στο εννεάμηνο αύξηση της παραγωγής κατά 74,7% στα 266,7 εκατ. ευρώ και αποτελούν για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια το 20% της συνολικής παραγωγής του κλάδου ζωής. Από την άλλη πλευρά στα κλασικά ασφαλιστικά προϊόντα ζωής (εγγυημένου επιτοκίου, ισόβια, κ.λ.π.) η παραγωγή αυξήθηκε κατά 1% στο εννεάμηνο του 2014 στα 874,2 εκατ. ευρώ, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό γεγονός.

Η συνολική παραγωγή αυξήθηκε κατά 11,8% στα 1,315 δις. ευρώ ενώ αξίζει να σημειωθεί η έστω οριακή αύξηση των ομαδικών συμβολαίων (0,6%) στα 103,8 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά η σημαντική πτώση της παραγωγής στους γενικούς κλάδους κατά 10% στα 1.505 δις. ευρώ οφείλεται πρωτίστως στη πτώση της παραγωγής στον κλάδο αστικής ευθύνης οχημάτων (- 13,4%). Ο εν λόγω κλάδος ο μεγαλύτερος στις γενικές ασφαλίσεις έκλεισε το εννεάμηνο με παραγωγή 718,1 εκατ. ευρώ. Η μείωση της παραγωγής δεν οφείλεται στον χαμηλότερο αριθμό ασφαλισμένων αυτοκινήτων, όσο στον έντονο ανταγωνισμό που σπρώχνει συνεχώς τα ασφάλιστρα σε χαμηλότερα επίπεδα.

Εν κατακλείδι η πτώση της παραγωγής ασφαλίστρων, εδράζεται μεν στην οικονομική κρίση επιτείνεται όμως και από ένα ανταγωνισμό στον κλάδο αυτοκινήτου που όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες κάποια στιγμή θα γυρίσει «μπούμερανγκ» στην ασφαλιστική αγορά και «χτυπήσει» τους λιγότερο ισχυρούς Από την άλλη πλευρά υπάρχει ακόμη ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού που είναι διατεθειμένο να στραφεί στην ιδιωτική ασφάλιση προκειμένου να αναζητήσει ένα καλύτερο επίπεδο προσφερόμενων υπηρεσιών, στους τομείς των συντάξεων και της υγείας, και μένεις το θεσμό να αποδείξει ότι μπορεί να το παράσχει…

Παραγωγή από πρωτασφαλίσεις κατά Ζημιών εννεαμήνου 2014*

Παραγωγή από πρωτασφαλίσεις Ζωής Εννεαμήνου 2014*

*Οι πίνακες προέρχονται από την μελέτη της ΕΑΕΕ "Παραγωγή ασφαλίστρων εννεαμήνου 2014 Νοέμβριος".
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ