2014-11-24 10:59:23
Φωτογραφία για Πόλεμος επιστολών στον ΟΗΕ μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου
Πολιτική αντιφάσεων από ΆγκυραΛευκωσία: Με δυο επιστολές προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η τουρκική πλευρά επιχειρεί να αναδείξει τη θέση της ότι υπάρχει χωριστή οντότητα στην κατεχόμενη Κύπρο. Και αυτό ενώ την ίδια στιγμή προβάλλουν αξιώσεις για διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου, ο οποίος βρίσκεται «γύρω-γύρω από το νησί». Η πρακτική αυτή της τουρκικής πλευράς, που παραπέμπει στις λογικές του «τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας, πάλι δικά μας», αποτελεί και τη διαχρονική θέση και φιλοσοφία τους στο Κυπριακό.

Σημειώνεται ότι την τελευταία περίοδο γίνεται ένας πόλεμος επιστολών στα Ηνωμένα Έθνη μεταξύ της τουρκικής πλευράς και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με επιστολή του προς το Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, ο ΜΑ της Τουρκίας στα ΗΕ, πρέσβης Halit Cevik, ζητά να κυκλοφορήσει ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, επιστολή του εκπροσώπου του ψευδοκράτους Mehmet Dana
. Πρόκειται για απάντηση των Τουρκοκυπρίων στην επιστολή του αναπληρωτή Μονίμου Αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, Μενέλαου Μενελάου, προς τον Γ.Γ. (Α/69/543 S/2014/747 της 20ής Οκτωβρίου 2014, η οποία κυκλοφόρησε με ημερομηνία 21/10/2014), αναφορικά με τις παραβάσεις των διεθνών κανονισμών αεροπλοΐας και τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Δημοκρατίας της Κύπρου από την Τουρκία, καθώς και την παράνομη χρήση «κλειστών λιμανιών» από τουρκικά πολεμικά πλοία κατά το μήνα Αύγουστο του 2014.

Το επιχείρημα που επαναλαμβάνει η τουρκοκυπριακή πλευρά επί της αρχής, αναφορικά με τις αποκαλούμενες «παραβάσεις» των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και «παραβιάσεις» του εθνικού εναέριου χώρου της Δημοκρατίας της Κύπρου από την Τουρκία, είναι ότι «οι πτήσεις εντός του κυρίαρχου εναέριου χώρου της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειου Κύπρου” λαμβάνει χώρα με την πλήρη γνώση και συναίνεση των αρμόδιων Αρχών του “κράτους”, επί του οποίου η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου δεν έχει καμία δικαιοδοσία». Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» είναι η μόνη αρμόδια Αρχή για την παροχή πληροφοριών εναέριας κυκλοφορίας και αεροναυτικών υπηρεσιών εντός του «εθνικού εναέριου χώρου της».

Παράδοση οι επισκέψεις στα κατεχόμενα

Εξάλλου, με επιστολή του προς το Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα ΗΕ, πρέσβης Halit Cevik, ζητά να κυκλοφορήσει ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, επιστολή του εκπροσώπου του ψευδοκράτους Mehmet Dana. Πρόκειται για απάντηση των Τουρκοκυπρίων στην επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβη Νικολάου Αιμιλίου, προς τον Γ.Γ. (της 4ης Σεπτεμβρίου 2014 η οποία κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ της 26ης Σεπτεμβρίου 2014 με ημερομηνία 18/9/2014) και με την οποία επέκρινε την επίσκεψη του νεοεκλεγέντος προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο κατεχόμενο μέρος της επικράτειας της Δημοκρατίας της Κύπρου και τις δηλώσεις στις οποίες προέβη κατά την επίσκεψή του αυτή.

Στην επιστολή του, ο κ. Mehmet Dana επισημαίνει ότι έχει καθιερωθεί η πρακτική όπως οι πρόεδροι, πρωθυπουργοί και υπουργοί των Εξωτερικών της Τουρκίας κάνουν την πρώτη τους επίσκεψη στο εξωτερικό στη «Βόρεια Κύπρο», άμα τη αναλήψει των καθηκόντων τους. Όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν, αυτές, όπως σημειώνεται, ήταν όλες υποστηρικτικές μιας συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο κάτι που η Τουρκία απέδειξε, πέραν πάσης αμφιβολίας, υποστηρίζοντας το Σχέδιο Ανάν του 2004. Στη συνέχεια κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά και τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι προσχηματικά δηλώνουν ότι επιθυμούν την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, ενώ αποφεύγουν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ενημερώσεων συνέχεια από Ναμί

Ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Οζντίλ Ναμί, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του «υπουργείου Εξωτερικών» στην ψευδοβουλή, υποστήριξε πως εργάζεται με τους συνεργάτες του για να ανατρέψει τις λεγόμενες απομονώσεις που έχουν επιβληθεί, όπως ισχυρίσθηκε, στο ψευδοκράτος. Στόχος του «υπουργείου» του, είπε, είναι η προώθηση και διεύρυνση, ανάπτυξη των οικονομικών, πολιτιστικών και πολιτικών σχέσεων των Τουρκοκυπρίων και του κατοχικού καθεστώτος «με άλλες χώρες και διεθνείς φορείς». Ο Οζντίλ Ναμί υπενθύμισε ότι το όραμα του «υπουργείου» του είναι η «επίτευξη μιας δίκαιης, διαρκούς και συνολικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα». Είπε ακόμη πως συχνά έχει συναντήσεις για να ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, με την «κοινωνία των πολιτών», τα συνδικάτα και άλλους φορείς.

Ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, αναφέρθηκε στις «μέγιστες προσπάθειες που ασκούνται για να εκφράσει τις απόψεις και τις θέσεις της η τουρκοκυπριακή πλευρά στη διεθνή κοινότητα», ιδιαίτερα, ανέφερε, «να προβληθεί το γεγονός ότι η δικαιολογία της ελληνικής κυπριακής πλευράς για να αποσυρθεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ήταν πολύ φτωχή». Ο Ναμί ενημέρωσε, επίσης, τους «βουλευτές» σχετικά με τις επαφές του στο εξωτερικό, καθώς και για τη δημιουργία γραφείου εκπροσώπησης του ψευδοκράτους στη Βουδαπέστη.

Πηγή: Φιλελεύθερος - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/229692/polemos-epistolon-ston-oie-metaxy-tourkias-kai-kyprou#sthash.ZJEqAeZW.dpuf
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΤΑ «ΘΕΛΩ» ΤΟΥ ΜΙΣΤΕΛ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΤΑ «ΘΕΛΩ» ΤΟΥ ΜΙΣΤΕΛ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ