2014-11-26 02:54:07
Φωτογραφία για Δραματική η αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας στην Κύπρο
Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές μάστιγες της εποχής, με τα κρούσματα αντί να μειώνονται με το πέρασμα των χρόνων, να αυξάνονται και μάλιστα δραματικά, σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν σε σημερινή διάσκεψη Τύπου. Στην Κύπρο, όπως αναφέρθηκε, η ενδοοικογενειακή βία μένει πίσω από κλειστές πόρτες, καθώς θεωρείται αυστηρά οικογενειακή υπόθεση και αποτελεί ένα καλά κρυμμένο μυστικό από τις κακοποιημένες γυναίκες, οι οποίες λόγω της ντροπής και της ενοχής που αισθάνονται, δεν αποκαλύπτουν τη βία που υφίστανται, δεν αναζητούν βοήθεια και εγκλωβίζονται σε καταστροφικές καταστάσεις τόσο για τις ίδιες, όσο και για τα παιδιά τους, εφόσον υπάρχουν μέσα στην οικογένεια. Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, με αφορμή την έναρξη των παγκόσμιων 16ήμερων δραστηριοτήτων ενάντια στη βία κατά των γυναικών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου, εξήγγειλε την επιχορήγηση από το κράτος για 24ωρη λειτουργία της γραμμής 1440, ενώ εξαγγέλθηκε και επίσημα η έναρξη των εργασιών ανέγερσης του χώρου φιλοξενίας, στη Λευκωσία.


Το κτίριο ανεγείρεται σε γη που παραχωρήθηκε από το κράτος με μίσθωση, ενώ η ανέγερση υλοποιείται με τη χορηγία, που εξασφάλισε ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) από τα Norway Grants, το κράτος και ιδίους πόρους. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε μόνο διαθέσιμα δωμάτια, για προσωρινή φιλοξενία θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, ενώ κάθε δωμάτιο μπορεί να φιλοξενήσει μία μητέρα με ένα έως τρία παιδιά. Οι θέσεις αυτές είναι μοναδικές στο είδος τους και προσφέρονται από τους δύο χώρους φιλοξενίας, που λειτουργεί ο ΣΠΑΒΟ, ένα στη Λευκωσία και ένα στην Πάφο. Μιλώντας για το θέμα, η Πρόεδρος του ΣΠΑΒΟ, Κική Πογιατζή, είπε ότι πολλές φορές ο Σύνδεσμος αναγκάστηκε να αρνηθεί φιλοξενία γιατί δεν υπήρχαν διαθέσιμα δωμάτια στο υφιστάμενο καταφύγιο. “Από το 2016”, είπε, “θα είμαστε σε θέση να φιλοξενήσουμε πολύ περισσότερα άτομα. Θα έχουμε επτά υπνοδωμάτια, με δυνατότητα να φιλοξενήσουμε μια μητέρα με 1 μέχρι 3 παιδιά σε κάθε δωμάτιο”. Εξάλλου, αναφέρθηκε στη βοήθεια του κράτους, με την οποία έχει παραχωρηθεί στο Σύνδεσμο  κτίριο στην Πάφο με μίσθωση, το οποίο έχει διαμορφωθεί ανάλογα, για να λειτουργήσει ως δεύτερος χώρος φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους. Πρόσθεσε πως ο χώρος φιλοξενίας στην Πάφο ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Σεπτεμβρίου του 2014 και λίγες μέρες αργότερα δέχθηκε την πρώτη εισδοχή κακοποιημένης γυναίκας και των παιδιών της. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να αναφερθεί και στην άμεση ανάγκη απόκτησης δύο αυτοκινήτων, ένα για τη Λευκωσία και ένα για την Πάφο, για μεταφορά των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους από και προς τις διάφορες υπηρεσίες, ευελπιστώντας ότι κάπποιος θα το ακούσει και θα βοηθήσει. Σύμφωνα με στοιχεία, που διαθέτει ο ΣΠΑΒΟ, σε σχέση με τους χώρους φιλοξενίας για τις διετίες 2009 – 2010 και 2011 – 2012, σημειώνεται πως κατά τα έτη 2009 -2010 ζητήθηκε φιλοξενία από  113 περιπτώσεις, ωστόσο, φιλοξενήθηκαν 51 οικογένειες (γυναίκες με τα ανήλικα παιδιά τους). Όπως αναφέρθηκε το ποσοστό φιλοξενίας κατά δύο αυτά έτη άγγιξε το 45%, ενώ ο ΣΠΑΒΟ, λόγω έλλειψης χώρου, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε 59 περιστατικά, αριθμός που αντιστοιχεί στο 52% των αιτημάτων, που δεν ικανοποιήθηκαν. Στο μεταξύ, αμέσως μετά την αποχώρηση των συγκεκριμένων ατόμων από το καταφύγιο, σημειώνεται ότι το 11% επέστρεψαν στον ύποπτο σύζυγο/σύντροφο, το 70% δεν επέστρεψαν, ενώ το 19% δεν έδωσε στοιχεία. Για τη διετία  2011 – 2012, σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία ζητήθηκε φιλοξενία από 242 περιπτώσεις, ενώ φιλοξενήθηκαν στα καταφύγια μόνο 40 οικογένειες (γυναίκες με τα ανήλικα παιδιά τους), με το ποσοστό φιλοξενίας  να αγγίζει το 17%. Όπως λέχθηκε από το Λειτουργό του ΣΠΑΒΟ “λόγω έλλειψης χώρου, δεν μπορέσαμε να ανταποκριθούμε σε 96 περιστατικά, ενώ το 40% των αιτημάτων δεν ικανοποιήθηκαν”.

“Ποσοστό 43%”, πρόσθεσε, “δεν φιλοξενήθηκαν, λόγω μη συμμόρφωσης στους κανονισμούς εισδοχής, διευθέτηση για διαμονή τους σε συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον, αλλαγή γνώμης και επιλογή παραμονής στο σπίτι ή χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Μετά την αποχώρησή τους από το καταφύγιο, το13% επέστρεψαν στο σύζυγο / σύντροφο, το 67% δεν επέστρεψαν, ενώ για το 20% δεν δόθηκαν στοιχεία. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως η Κυβέρνηση καταδικάζει κάθε μορφή βίας και προωθεί κάθε δράση για την εξάλειψη του θλιβερού φαινομένου της ατιμωρησίας, που παρατηρείται στον τόπο μας και για τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία των θυμάτων, για να προσθέσει πως η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, με τη συνεργασία και τη συμμετοχή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, προχωρεί στη λήψη μέτρων, με σημαντικότερο την πρόσφατη απόφασή της να προχωρήσει στην υπογραφή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, που αφορά την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία. “Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που διέρχεται ο τόπος”, πρόσθεσε, “ως Κυβέρνηση προχωρούμε στην υπογραφή της Σύμβασης στοχεύοντας στην ενίσχυση των πολιτικών και των δράσεων πρόληψης, καταστολής και προστασίας των γυναικών από όλες τις μορφές βίας και τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας μας. Χωρίς αμφιβολία η Σύμβαση αποτελεί ένα σημαντικό, δεσμευτικό, διεθνές εργαλείο, το πρώτο στο είδος του, που μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου και πολιτικών για την προστασία και ενδυνάμωση των θυμάτων όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, την προαγωγή της διεθνούς συνεργασίας και την αποτελεσματική καταπολέμηση και τιμωρία των ενόχων”.

Είπε ακόμα πως η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην ετοιμασία ενδελεχούς τεχνοκρατικής μελέτης, η οποία επιτρέπει όπως  προγραμματιστούν οι άμεσες προτεραιότητες εφαρμογής της και να καθοριστούν οι επιφυλάξεις που θα κατατεθούν με την υπογραφή της. Επίσης, ανέφερε πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρεί στην υλοποίηση των μέτρων και των πολιτικών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του, με σκοπό την εναρμόνισή με τις πρόνοιες, που προβλέπονται στη Σύμβαση,προσθέτοντας πως σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία, προωθείται για ψήφιση σειρά νομοθετικών μέτρων για ποινικοποίηση όλων των μορφών βίας, όπως είναι η παρενοχλητική παρακολούθηση και αύξηση των προβλεπόμενων ποινών, καθώς επίσης προωθείται η επέκταση της δικαιοδοσίας των Κυπριακών Δικαστηρίων, για εκδίκαση των αδικημάτων βίας, που προβλέπονται στη Σύμβαση και διαπράχθηκαν από ή έναντι οποιουδήποτε προσώπου, που έχει τη σύνηθη διαμονή του στην Κυπριακή Δημοκρατία, ανεξάρτητα από το εάν διαπράχθηκαν εκτός της Δημοκρατίας και εάν αποτελούν ή όχι αδίκημα στη χώρα που διαπράχθηκαν.

Η Επίτροπος Ισότητας, Ιωσηφίνα Αντωνίου, είπε ότι το φαινόμενο της Βίας κατά των Γυναικών, το οποίο μαστίζει τις σύγχρονες κοινωνίες, προκαλείται κυρίως από τις ιστορικά άνισες σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς και τα στερεότυπα που δημιουργούν διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, σημειώνοντας πως η πολιτεία οφείλει να είναι παρούσα για την εξάλειψη του επαίσχυντου αυτού φαινομένου.

Η διάσκεψη ξεκίνησε με την προβολή των τηλεοπτικών σποτ, για την ενδοοικογενειακή βία, τα οποία ετοιμάστηκαν σε συνεργασία του ΣΠΑΒΟ με την εταιρεία MS VIEWPOINT, ενώ στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι ηθοποιοί Γιάννα Λευκάτη και Σίμος Τσιάκκας, οι οποίοι συμμετείχαν στα τηλεοπτικά σποτ και μίλησαν για την εμπειρία τους στους συγκεκριμένους ρόλους.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ