2014-12-02 07:41:32
Φωτογραφία για ΓΚ. ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ
Για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, επισημαίνοντας ότι «εργαζόμαστε σκληρά για να αποφύγουμε την επιστροφή στην αβεβαιότητα του παρελθόντος». Από το βήμα του Συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο κ. Χαρδούβελης έκανε γνωστό ότι έχουν κλείσει αρκετά ζητήματα και «εργαζόμαστε για να κλείσουν και τα υπόλοιπα», τονίζοντας ότι απώτερος στόχος είναι να υπάρξουν λιγότερα βάρη και περισσότερες προοπτικές για όλους.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία έχει πλέον σταθεροποιηθεί και έχει μπει σε θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, σημειώνοντας ότι μετά την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας υπάρχουν προοπτικές να εκτοξευθεί, καθώς θα λήξει η αβεβαιότητα που υπάρχει σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό έδωσε έμφαση στην πολιτική σταθερότητα και στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια εξόδου από την κρίση.


Ο κ. Χαρδούβελης εστίασε ακόμη στη συνέχιση της αποκατάστασης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας που δεν θα βασίζεται πλέον στην εσωτερική κατανάλωση αλλά στην εξωστρέφεια της οικονομίας και σε τομείς που διαθέτουν προοπτικές ανάπτυξης και εξωστρέφεια όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, η φαρμακοβιομηχανία, η έρευνα και τεχνολογία, η ναυτιλία κ.λ.π.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, είπε ότι οι περισσότερες έχουν γίνει και βρισκόμαστε πλέον στην ουρά της πραγματοποίησής τους, καθώς έχουν δρομολογηθεί σειρά ιδιωτικοποιήσεων, η δημιουργία θυρίδας εξαγωγών κλπ.

Μιλώντας για το τραπεζικό σύστημα ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση των τεστ αντοχής θα πρέπει οι τράπεζες να εστιάσουν πλέον την προσοχή τους στο βασικό έργο τους που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες εκτιμάται πως η συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας είναι πολύ κοντά, κάτι που θα οδηγήσει στην επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα ακόμη και την Τετάρτη. Το κλίμα αυτό διαμορφώθηκε μετά την αποστολή των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, τα οποία αποτιμώνται θετικά.

Επισήμως, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς περιορίστηκε να σημειώσει πως «μετά τις πρόσφατες συζητήσεις στο Παρίσι, υπήρξε προσέγγιση απόψεων. Οι συζητήσεις συνεχίζονται με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης». Πρόσθεσε πως το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Ευ. Βενιζέλος: Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης

Για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ενώ ακολούθησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ανέφερε πως «βρισκόμαστε ένα ακριβώς βήμα πριν από την ολοκλήρωση μιας πολύ σκληρής, επίπονης διπλής διαπραγμάτευσης» για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και την αλλαγή σελίδας.

Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας», ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι «η χώρα δεν πρέπει και δεν θα ξεναεμπλακεί σε δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, δεν θα θιγούν τα εισοδήματα, οι μισθοί και οι συντάξεις». Συγκεκριμένα για το ασφαλιστικό είπε ότι η νομοθεσία που εφαρμόζεται χρειάζεται ελάχιστες προσθήκες ή βελτιώσεις και «ως εκ του τούτου ένα κλίμα πανικού που κάποιοι επιδιώκουν να καλλιεργήσουν είναι παντελώς αβάσιμο και δεν σχετίζεται με τη φιλοσοφία της διαπραγμάτευσης που διεξάγεται».

Υπογράμμισε ακόμη ότι «ακριβώς επειδή δεν πρόκειται να ενδώσουμε σε μέτρα που λειτουργούν κατά τρόπο ενοχλητικό ή βλαπτικό για τις προοπτικές της πραγματικής οικονομίας και ιδίως για την κοινωνία, δεν έχουμε συμφωνήσει και παρατείνεται η διαπραγμάτευση». «Η διαπραγμάτευση παρατείνεται γιατί θέλουμε ένα καθαρό συμφωνημένο πλαίσιο και για τον τρόπο που λήγει το πρόγραμμα αλλά και για αυτό που θα υπάρχει ως θώρακας προστασίας της χώρας μετά την 1η Ιανουαρίου» πρόσθεσε.

Επανέλαβε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες το ταχύτερο δυνατό, συγκεκριμένα μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Eurogoup, σε κάθε περίπτωση να έχει ολοκληρωθεί πριν εμφανιστούν οποιεσδήποτε ανάγκες και οπωσδήποτε πριν την έναρξη διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Κ. Μίχαλος: Χρειάζονται σωστές και γενναίες αποφάσεις

Για να διατηρηθεί και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη που επιτεύχθηκε φέτος χρειάζονται πολιτική σταθερότητα και συνέχιση των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος. Μιλώντας στο 25ο ετήσιο συνέδριο «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας», που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε ότι είναι τεράστιο λάθος να πιστέψουμε ότι η πορεία από εδώ και πέρα θα είναι εύκολη. Δεν υπάρχει «αυτόματος πιλότος» για την ανάπτυξη, είπε, προσθέτοντας ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζονται σωστές και γενναίες αποφάσεις. Υποστήριξε δε ότι το μεγαλύτερο «αγκάθι» στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας είναι η αβεβαιότητα.

«Παρά το θετικό μήνυμα της αύξησης του ΑΕΠ, η σταθερότητα κάθε άλλο παρά χαρακτηρίζει το εγχώριο κλίμα. Η συνεχιζόμενη διελκυστίνδα με την τρόικα, η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και οι υπαναχωρήσεις των εταίρων, ως προς την περαιτέρω μείωσή του, αλλά και το εκλογικό σκηνικό, εδώ και μήνες, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δημιουργούν ένα περιβάλλον αβεβαιότητας», ανέφερε.

Αυτό το περιβάλλον, συνέχισε ο κ. Μίχαλος, αποτελεί βασικό ανασταλτικό παράγοντα για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου από τον ιδιωτικό τομέα. Προκαλεί ανησυχία στις αγορές, αποτρέπει υποψήφιους επενδυτές, παγώνει επιχειρηματικά σχέδια και πρωτοβουλίες.

«Υπάρχουν κάποιοι που υποβαθμίζουν το πρόβλημα ή ακόμα και λοιδορούν την ανησυχία της αγοράς για την εικόνα που δίνει η χώρα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Κάνουν τεράστιο λάθος. Για να προχωρήσει επιτέλους μπροστά η ελληνική οικονομία, χρειάζεται κεφάλαια. Χρειάζεται επενδυτές οι οποίοι θα τα εμπιστευθούν στη χώρα για να στηρίξουν την παραγωγή, την απασχόληση, τα εισοδήματα. Και αυτοί οι κάποιοι δεν βρίσκονται μόνο στην Ελλάδα. Βρίσκονται και στην κορυφή της πυραμίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και μιλώ καθαρά για τη γερμανική κυβέρνηση που ηγείται της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε το θέλουμε είτε όχι», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Όπως είπε, η στάση του Βερολίνου μπορεί να χαρακτηριστεί αν όχι ως εχθρική, τουλάχιστον ως μη φιλική προς τη χώρα μας. «Η γερμανική κυβέρνηση είναι αυτή που απαιτεί να κάνει η χώρα μας ό,τι αυτή δεν κάνει στη δικής της. Γιατί και η Γερμανία αποδεδειγμένα - και αυτό το λένε όλοι οι οικονομικοί αναλυτές - έχει ανάγκη μεταρρυθμίσεων, αλλά η κυβέρνηση της κυρίας Μέρκελ δεν τις προωθεί εξαιτίας του πολιτικού κόστους», συμπλήρωσε.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ