2014-12-02 08:01:19
Φωτογραφία για Ραγδαίες εξελίξεις στην Πάφο - Τρέχουν για εκλογές
Γραπτή γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα θα αναμένει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προτού προχωρήσει στα επόμενα βήματα που αφορούν, όπως δήλωσε χθες, την προκήρυξη εκλογών για διαδοχή του Δημάρχου Πάφου Σάββα Βέργα, ο οποίος τελεί υπό σύλληψη ως ύποπτος για 14 αδικήματα, στα οποία φέρεται να υπέπεσε μαζί με άλλα δύο άτομα, τα οποία επίσης συνελήφθησαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εσωτερικών συζήτησε προκαταρκτικά τις νομικές πτυχές του θέματος με τη Νομική Υπηρεσία και εκκρεμεί γραπτή γνωμάτευση.

Χθες ο υπουργός Εσωτερικών κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Δήμαρχος Πάφου δεν παραιτήθηκε, συνέστησε υπομονή, παρατηρώντας ταυτοχρόνως, πως «ο Δήμαρχος Πάφου δήλωσε ότι δεν παραιτείται πριν την επανασύλληψή του».

Πιο αναλυτικά, ο κ. Χάσικος ανέφερε: «Να κάνετε υπομονή, λοιπόν, και μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις, τέτοιες, που να απεγκλωβίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πιστεύω, σύντομα, να οδηγηθούμε σε εκλογές, σε ό,τι αφορά τον Δήμο Πάφου», τόνισε, για να προσθέσει, πως βρίσκεται «σε συνεννόηση με τη Γενική Εισαγγελία, αλλά, παράλληλα και ταυτόχρονα γίνονται και κάποιες άλλες κινήσεις, έτσι ώστε να σπάσει αυτό το αδιέξοδο και σύντομα να οδηγηθούμε σε εκλογές».


Ένα από τα ζητήματα που θα εξεταστούν, σε περίπτωση κατά την οποία εμμείνει μέχρι τέλους να μην παραιτηθεί ο Σάββας Βέργας, παρά τις υποδείξεις και τις παραινέσεις, είναι και το κατά πόσον νομιμοποιείται η Πολιτεία να επικαλεστεί την έκτακτη κατάσταση που δημιουργήθηκε και τα ανοιχτά μέτωπα που υπάρχουν, ώστε να προκηρύξει εκλογές.

Σε παρατήρηση ότι υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στο σκάνδαλο του ΣΑΠΑ μπορεί να εμπλέκονται περισσότερα άτομα και ότι Μαλληκκίδης και Βέργας μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως «όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέτει τον εαυτό του υπό διερεύνηση, πόσο μάλλον όλοι οι υπόλοιποι, όποια και αν είναι η βαθμίδα στην ιεραρχία και η θέση την οποία κατέχουν».

Τέλος, εξέφρασε εμπιστοσύνη στις ανακριτικές Αρχές και την Εισαγγελία και σημείωσε πως «αν κριθεί ότι κάποιοι θα πρέπει να οδηγηθούν στα Δικαστήρια, αυτό θα γίνει».

Εναντίον των συλληφθέντων η Αστυνομία διερευνά υποθέσεις που αφορούν κακουργήματα, συνωμοσίες, χρηματισμό, κατάχρηση εξουσίας, διαφθορά και άλλα αδικήματα.  Η Αστυνομία εξασφάλισε μαρτυρίες από εργολάβους, οι οποίοι υποστήριξαν ότι κατέβαλαν χρήματα κατόπιν εκβιασμών. Εργολάβος κατέθεσε ότι έδωσε €250.000 σε μετρητά μέσα σε σακούλα, σε πρόσωπο που κατονόμασε, με αντάλλαγμα να τον εξοφλήσει ο ΣΑΠΑ.  Το συνολικό κόστος του αποχετευτικού Πάφου εκτοξεύτηκε από €78,2 εκατ. στα €109,6 ενώ οι εργολάβοι είχαν απαιτήσεις για άλλα περίπου €35 εκατ.

Εναντίον των εργολάβων αυτών και άλλων που φέρονται να συνεργάστηκαν μαζί τους, δεν διεξάγεται έρευνα αφού αυτή περιορίζεται σε αυτούς που φέρονται να εισέπραξαν μίζες μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ έκαστος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στα συρτάρια της Αστυνομίας υπάρχει κατάθεση από άλλο εργολάβο που καίει διάφορους, αλλά μέχρι στιγμής δεν εξετάστηκε.

Στο μεταξύ, με δηλώσεις του ο βουλευτής Πάφου του ΑΚΕΛ κ. Αντρέας Φακοντής υποστήριξε ότι το κόμμα αντιλήφθηκε σε κάποιο στάδιο ότι κάτι βρωμούσε στο ΣΑΠΑ και πρόσθεσε πως τα κακώς κείμενα περιελήφθησαν και σε εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Ανέφερε επίσης πως ο ίδιος ενέγραψε το θέμα προς συζήτηση στις 23 Οκτωβρίου 2012 στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ