2014-12-02 23:06:04
Φωτογραφία για ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ : ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΕΣΗ ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!
Για την φοβερή πρόκριση του Ολυμπιακού επί της Γκεντ και την ήττα απ’ το Παναθηναϊκό μίλησε ο Γιάννης Νικολάκης, ο οποίος φιλοξενήθηκε για περίπου μια ώρα στο στούντιο του NovaΣΠΟΡ FM 94,6.

Στην «υποχρέωση» που έχει ο Ολυμπιακός να πρωταγωνιστεί και στην πίεση που φέρνει αυτό στάθηκε οπροπονητής του Ολυμπιακού.

Ο Έλληνας τεχνικός της γυναικείας ομάδας βόλεϊ των ερυθρόλευκων αναφέρθηκε στην διεκδίκηση του φετινού τίτλου μαζί με Παναθηναϊκό και Πανναξιακό, στα εγχώρια ντέρμπι κόντρα στις δύο ομάδες, αλλά και στις ευρωπαϊκές περιπέτειες που είχε.

Μετά την μεγάλη ανατροπή στο Βέλγιο κόντρα στη Γκεντ, ο Έλληνας τεχνικός δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για την συνέχεια, ενώ αναφέρθηκε και στην ατυχία που έχει πληγώσει την ομάδα του μέχρι τώρα.

Αναλυτικά όσα είπε ο Γιάννης Νικολάκης στην εκπομπή «Let’s Playball»:

Για την μεγάλη ανατροπή και πρόκριση επί της Γκεντ: «Ήταν πολύ μεγάλη πρόκριση για τον Ολυμπιακό
. Δεν νομίζω πως στο παρελθόν έχουμε ζήσει τέτοιες στιγμές. Ήταν ένα θαύμα, δίκαια η ομάδα έφερε ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Το θετικό είναι ότι το ελληνικό βόλεϊ και ειδικά το γυναικείο χρειάζεται τέτοια αποτελέσματα. Και σε επίπεδο εθνικών ομάδων το Βέλγιο είναι βήματα μπροστά, το βελγικό πρωτάθλημα είναι ακόμα πιο μπροστά. Η πρόκριση είναι μια σπουδαία επιτυχία. Όταν έχεις να ανατρέψεις ένα τέτοιο αποτέλεσμα στο Βέλγιο χρειάζεται διάρκεια, υπομονή και πίστη».

Για το τι έφερε την πρώτη ήτα απ’ την Γκεντ: «Ο Ολυμπιακό είναι σαφώς καλύτερη ομάδα. Είχαμε ένα κακό αποτέλεσμα στου Ρέντη. Δεν είχαμε χρόνο για κατάλληλη προετοιμασία, μετά την ήττα στο ντέρμπι. Η ψυχολογία δεν ήταν στα καλύτερα της, ενώ προέκυψε και ο τραυματισμός της Βέσοβιτς, που έμεινε τελικά εκτός για να προφυλαχθεί. Αυτές οι ομάδες ανεβάζουν γρήγορο ρυθμό και αν δεν τους τον κόψεις, παίζουν γρήγορο βόλεϊ. Προετοιμαστήκαμε δύο βδομάδες για τον επαναληπτικό, πιστέψαμε ότι θα ανατρέψουμε το αποτέλεσμα και το καταφέραμε. Έχω καλές αθλήτριες που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να πάρουν ένα τέτοιο θετικό αποτέλεσμα».

Για το επόμενο ματς με τη Γαλατάσαραϊ: «Παίζουμε με ένα μαγαθήριο του αθλήματος, μια ομάδα που έχει μεγάλες αθλήτριες. Στην Τουρκία το πρωτάθλημα είναι υψηλού επιπέδου, ανάμεσα στα καλύτερα της Ευρώπης. Ακόμα μια μεγάλη πρόκληση για μας».

Για τα στοιχεία της Γαλατάσαραϊ: «Ξέραμε πως αν περάσουμε θα έχουμε απέναντί μας δύσκολο αντίπαλο. Μόλις έγινε η ανατροπή στο Βέλγιο, άρχισε η “κατασκοπία”. Ξέραμε πως είναι πολύ ισχυρή ομάδα, με απίστευτο μπάτζετ. Αξιόμαχη, που σίγουρα αποτελεί μεγάλη πρόκληση για μας. Θα δώσουμε το 100%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κάθε ομάδα έχει και τα αδύναμα σημεία της, σημασία έχει να μη φοβηθούμε. Να είναι πανέτοιμος ο Ολυμπιακός,

κυρίως στον επαναληπτικό που θα γίνει στου Ρέντη».

Για το πόσο σημαντικό είναι η ψυχολογία σε μια γυναικεία ομάδα: «Θέλει… διδακτορικό και όχι μόνο. Είναι πολύ δύσκολο κομμάτι. Πρέπει να έχεις την ψυχραιμία, τις γνώσεις και την επαφή, κάτι που είναι και λίγο έμφυτο. Αυτά χρειάζονται για να κάνεις πρωταθλητισμό με μια γυναικεία ομάδα. Τα καταφέραμε κι άλλες χρονιές να κάνουμε τέτοια αποτελέσματα. Πρώτα ρόλο όμως έχει η ψυχολογία και μετά η τακτική και όλα τα υπόλοιπα».

Για τις ατυχίες απ’ την έναρξη της σεζόν: «Έγινε κάτι που δεν εύχομαι σε καμία ομάδα, τέτοιες ατυχίες με τραυματισμούς. Είχαμε απ’ την αρχή δύο μεγάλες απώλειες με την Κοσμά και την Κωνσταντίνου, που έχουν πάρει τίτλους με τον Ολυμπιακό. Είχα στηριχθεί σ’ αυτές πέρυσι, όμως βγήκαν νοκ άουτ νωρίς. Θέλει χρόνο η ομάδα, γιατί έχει νέες ξένες αλλά και Ελληνίδες παίκτριες. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και δουλειά, ώστε στο τέλος να εκπληρωθούν οι στόχοι του Ολυμπιακού».

Για τον τραυματισμό της Κοσμά: «Ακολουθώ τις συμβουλές του ιατρικού τιμ. Η Σοφία είναι πολύ δυνατή και σαν χαρακτήρας. Έχει αντρικό στιλ, με την καλή έννοια. Δουλεύει καθημερινά, δεν πήγε στην Εθνική για να κάνει την αποθεραπεία της και να είναι έτοιμη, όμως έβγαλε κάποια προβλήματα. Κρίθηκε σκόπιμο να μείνει εκτός».

Για την πίεση που υπάρχει: «Πάντα υπάρχει πίεση όταν είσαι Ολυμπιακός. Με τέσσερα κύπελλα και δύο νταμπλ σε τέσσερα χρόνια, οφείλεις να συνεχίσεις να πρωταγωνιστείς. Ο Ολυμπιακός δεν συμβαδίζει με απλές πορείες, πρέπει να ‘ναι πάντα πρώτος. Ο Γιάννης Ιωαννίδης έλεγε πως έχουμε μάθει να ζούμε με το άγχος. Έτσι ακριβώς είναι, αυτά πάνε πακέτο».

Για την φετινή κατάσταση του Παναθηναϊκού: «δεν μπορώ να πω πως η φετινή του παρουσία αυξάνει την πίεση. Τα δύο προηγούμενα χρόνια η ΑΕΚ ήταν πολύ κοντά στο να πάρει τον τίτλο. Σημασία έχει να είσαι υγιής και να είσαι εντάξει, όταν χρειάζεται. Στα πλέι οφ, στο κύπελλο… Χρειάζεται δουλειά, υπομονή και δέσιμο. Και κυρίως να είναι ψυχολογικά έτοιμη μια ομάδα. Σαφώς ο Παναθηναϊκός είναι μια δεμένη ομάδα, κάνει βήματα μπροστά, όμως η κάθε ομάδα έχει τους στόχους τους. Βλέπουμε πως οδεύει το πρωτάθλημα σε μια σύγκρουση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, χωρίς να υποτιμούμε τις άλλες ομάδες, Πανναξιακό και ΑΟ Θήρας, αλλά και την αποδυναμωμένη ΑΕΚ».

Για την ήττα που πείραξε περισσότερο: «Οποιαδήποτε ήττα πειράζει. Σημασία έχει πως θα τη διαχειριστείς. Οι αθλήτριες του Ολυμπιακού έχουν την πείρα, το όνομά και την ιστορία να τη διαχειριστούν. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να οργανωθείς μετά την ήττα. Το έχουμε ξεπεράσει και είμαστε στο σωστό δρόμο. Η νίκη στο Βέλγιο βοήθησε στην ψυχολογία. Οφείλουμε σαν επαγγελματίες να δουλεύουμε ταπεινά και θα δούμε τι θα έχουμε στο τέλος».

Για την προπονητική του καριέρα: «Με κέρδισε η προπονητική και χαίρομαι που βρέθηκα στο γυναικείο βόλεϊ. Έχω κάνει ένα μικρό πέρασμα απ’ το αντρικό, όμως μετά από τόσα χρόνια ο τομέας μου θεωρώ πως είναι το γυναικείο».

Για την Εθνική: «Παλιά υπήρχε χρόνος να γίνει ομάδα, τα τελευταία χρόνια όμως δεν είναι τόσο εύκολο. Μεγάλο πρόβλημα είναι και το εκπαιδευτικό σύστημα, όταν σε μικρές ηλικίες δεν επιτρέπεται να αφοσιωθούν στο αγώνισμα. Είναι κάτι που παλεύουν αρκετά χρόνια, σε όλα τα αθλήματα. Υπήρχαν κενά διαστήματα στο παρελθόν, όμως και λόγω κρίσης πάσχουμε από προγραμματισμό».

Για το πέρασμα του απ’ το Αζερμπαϊτζάν: «Ήταν εμπειρία ζωής, ένα πολύ δυνατό πρωτάθλημα. Έχουν καλούς προπονητές και μεγάλες παίκτριες. Δεν μπορείς να καταλάβεις τι συμβαίνει αν δεν το ζήσεις. Είναι πολύ καλές οι συνθήκες για έναν προπονητή, έχει πολλές βοήθειες και γερό υλικό. Και στην Ελλάδα βέβαια -κυρίως στον Ολυμπιακό όπου εργάζομαι τα τελευταία χρόνια- μπορεί να το συναντήσεις. Είμαι τυχερός γιατί υπάρχει φοβερή διοίκηση, με πρόεδρο που έχει κάνει φοβερά πράγματα στον Ερασιτέχνη. Όλα τα τμήματα λειτουργούν άψογα, φέρνουν τίτλους κάτι που οφείλεται στην διοίκηση».

Για την παρουσία της Μονζόνι πέρυσι: «Ήταν πολύ μεγάλη χαρά όταν μας είπε ότι έρχεται στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό. Ήταν κόσμημα πέρυσι στο πρωτάθλημα. Αν δεν σκεφτόταν την οικογένειά της -καθώς είναι έγκυος και μέχρι τον Φλεβάρη θα έχει γεννήσει- πιθανόν να ήταν ακόμα μια χρονιά στον Ολυμπιακό. Πήραμε πολλά απ’ αυτήν, αλλά κι αυτή απ’ την ομάδα».

Για την κορυφαία παίκτρια που έχει προπονήσει: «Δούλεψα με πολλές αθλήτριες στην καριέρα μου. Είμαι πολύ τυχερός γι’ αυτό, κυρίως με Ελληνίδες, πέρασα αξέχαστα χρόνια. Είμαι πολλά χρόνια προπονητής και οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ αυτές. Τα αποτελέσματα είναι προπονητική δουλειά, αλλά κυρίως των αθλητριών. Αυτές είναι που έχουνε μεγάλο μερίδιο στις επιτυχίες μου».

Για τις τελευταίες εμφανίσεις της Μπραμπόροβα: «Τέτοιο ράλι πόντων σε σέρβις δεν το έχω συναντήσει ξανά. Δεν βγήκε τυχαία καλύτερη σέρβερ στην Ιταλία πέρυσι. Όταν έχεις τέτοια παίκτριες, που θα πάρει τους εύκολους πόντους, ξεκουράζεται ολόκληρη η ομάδα».

Για την παρουσία του κόσμου του Ολυμπιακού: «Κυρίως πέρυσι, αλλά και φέτος είναι πολύ κοντά μας. Φοβερά θετικό στοιχείο που δίνει παλμό και μια διαφορετική εικόνα. Τους ευχαριστώ γιατί μας δίνουν μεγάλη δύναμη, για παράδειγμα πέρυσι στους τελικούς με την ΑΕΚ. Είναι σημαντικό να νιώθει έτσι ένας αθλητής στην έδρα του. Ο κόσμος είναι κοντά και στο αντρικό και στο γυναικείο. Έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια που γίνεται στον Ερασιτέχνη. Το νιώθουμε δίπλα μας».

Για το ματς με τον Πανναξιακό: «Είναι ντέρμπι. Σαφώς ο Ολυμπιακός είναι πολύ καλύτερος, όμως ο Πανναξιακός έχει πολύ καλές αθλήτριες. Για να κερδίσεις αυτά τα παιχνίδια θέλει σοβαρότητα μέσα στο γήπεδο. Με την μέχρι τώρα πορεία του δείχνει μια σταθερότητα που τον κρατάει ψηλά στη βαθμολογία. Σίγουρα είναι επικίνδυνο ματς και ένα πολύ καλό τεστ ενόψει Ευρώπης. Είμαστε σε καλό δρόμο για να ανταπεξέλθουμε».

Για την αποχώρησή του απ’ τον Ολυμπιακό το 2011: «Απλά δεν συνέχισα εκεί. Ένας προπονητής χρειάζεται και κάποιον χρόνο να ξεκουραστεί. Ήταν επιλογή μου να μη συνεχίσω, δεν ήρθαν τα πράγματα όπως έπρεπε. Χαίρομαι που επέστρεψα και συνέχισα την πορεία του Ολυμπιακού, μπόρεσα να μπω ξανά στην αγκαλιά της ομάδας».

Για τους Έλληνες προπονητές της Α1: «Υπάρχουν αξιόλογοι προπονητές, σίγουρα αξίζουν κάποιοι να προχωρήσουν. Οι Έλληνες προπονητές έχουν τις δυνατότητες να πάνε ψηλά. Ένας προπονητής ξεχωρίζει όταν ξέρει πως κρίνεται κάθε μέρα και κάθε χρονιά. Θέλουμε νέους προπονητές, κυρίως να βγουν εκτός συνόρων, γιατί το βόλεϊ έχει προχωρήσει πάρα πολύ. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει το βήμα, όπως έχει γίνει στο μπάσκετ».

Για τις ακαδημίες του Ολυμπιακού: «Γίνεται πολύ σπουδαία δουλειά στην ανάπτυξη, με πολύ καλούς προπονητές, ταυτισμένους με τις επιτυχίες. Ο Ολυμπιακός έχει αγκαλιάσει το κομμάτι των υποδομών, έρχονται πολλά παιδιά σε όλα τα αθλήματα. Επιβάλλεται η επένδυση και ειδικά στο γυναικείο βόλεϊ, υπάρχουν πολλές αθλήτριες και πολλά ταλέντα».

Για το αν έχει προχωρήσει κάποια στην πρώτη ομάδα: «Όντως υπάρχει η Ειρήνη Κοκκινάκη, που προέρχεται απ’ τα σπλάχνα του Ολυμπιακού. Έχει πολύ μεγάλη συμμετοχή και θεωρώ πως έχει μέλλον. Ένα απ’ τα θετικά της κρίσης είναι η παρουσία πολλών νεαρών αθλητριών στην Α1 . Και η επιτυχία της Εθνικής νεανίδων, ήταν μέρος αυτού. Είναι χαρά της ομάδας να έρθουν νέα παιδιά στον Ολυμπιακό».

Για την τελική τετράδα του πρωταθλήματος: «Θεωρώ πως τρεις ομάδες ξεχωρίζουν, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και Πανναξιακός. Από κει και πέρα όλα είναι ανοιχτά για την ΑΕΚ, που παρότι παίζει χωρίς ξένες είναι σοβαρή και τη Σαντορίνη. Θα δούμε βέβαια αν υπάρξουν και αλλαγές στο δεύτερο γύρο. Το Μαρκόπουλο πιστεύω πως θα ανακάμψει. Πιστεύω πως η μεγάλη μάχη θα είναι ανάμεσα στην ΑΕΚ και τη Σαντορίνη για την τέταρτη θέση».

Για την πιθανότητα μεταγραφών: «Ο Ολυμπιακός θα συνεχίσει ως έχει. Είναι σε καλό στάδιο και η αποθεραπεία των αθλητριών που λείπουν. Δεν γνωρίζουμε ακόμα λεπτομέρειες θα εξαρτηθεί απ’ την πορεία της αποθεραπείας τους. Πολύ δύσκολο να επιστρέψουν φέτος, αλλά ποτέ μη λες ποτέ».
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ